beats by dre cheap

Policija i PR: BIĆE BOLJE (valjda)

Ako na webu ukucate policija.ba nećete naći ništa, a ko pogledate na nic.ba ko posjeduje tu adresu vidjećete da je riječ o EUPM. Nažalost, to ocrtava trenutno stanje u BiH: jedinstvene policije nema zbog aktuelne političke situacije.
Ipak, 22.05.2007 na stadionu ˝Tušanj"˝je održana svečana manifestacija u povodu ˝Dana policije˝ MUP-a TK što je svakako potez koji treba pozdraviti (tuzlarije.net). Dio je to kampanje koju vodi vaša policija, a pod tim se valjda podrazumjeva da je to bosanska policija. Odatle valjda i (hajmo reći) logičan naziv domene: vasapolicija.ba mada ne bi bilo loše ni da su uzeli domenu 122.ba.
U razgovoru sa kolegom Mensurom Begićem koji je bivši uposlenik MUP-a na poslovima «PR/novinar/stručni saradnik za odnose sa javnošću» saznajemo:
   
            «Govoriti o odnosima s javnošću u policijskim strukturama nije isto kao i govoriti o odnosima sa javnošću u privatnim ili  drugim segmentima društvenog sektora. Priroda samih policijskih poslova ne dozvoljava olako «rasipanje» informacijama nego naprotiv «vaganje» vrijednosti svake informacije. Naime, većina informacija kojima MUP raspolaže su obično informacije koje se tiču krivičnih djela kao i operativnih mjera i aktivnosti koje službenici policije provode u cilju otkrivanja počinitelja. Samim tim radi se o izuzetno osjetljivim informacijama čije bi preuranjeno objavljivanje moglo poremetiti odn. ugroziti tok istrage. Također, odnose sa javnostima u policiji čini još specifičnijim i činjenica da svaku informaciju mora odobriti tužilac koji je nadlažen za provođenje istrage i koji je jedini odgovoran da odredi koja informacija može a koja ne može ići u javnost, a da pri tom ne ugrozi tok istrage. Zato su policijskim PR-ovcima zapravo najveći partneri PR-ovci tužlaštva.»
  
         Sasvim je jasno da su okolnosti učinile da PR aktivnosti ovih struktura našeg društva ne izlaze iz informativnog, ali ne možemo se ne prisjetiti slučaja Aldina Čame. Bila je to krizna situacija u kojoj je policija pohvalno i promptno reagovala "posuvši se pepelom", ali i učinivši kasnije od Aldina Čame "zvijezdu" izvještavanjem o njegovim hapšenjima prilikom obijanja automobila, tačnije "zvijezdu koja pada i pada".
        Prisjetimo se, tada je Dragan Mioković, inspektor MUP-a KS odmah podsjetio javnosti da je «stvarna namjera policijske organizacije da zaista bude Agencija za provođenje zakona, a ne udruženje nasilnika u uniformi», te je u tom smislu dalje rekao da je uprava policije MUP-a KS na činjenicu da su trojica policajaca počinili krivično djelo zlostavljanje u službi, pokrenula istragu, a poslije i suspenziju.(monitor.ba)
   
        Nažalost, slučaj Čamo možda najbolje ilustruje stav BiH javnosti:
«Sporna je nesaradnja oštećenog i činjenica da je odbio podnijeti prijavu.» dodaje Mioković.
   
        Da li možemo reći da stav porodice Čamo koja je odlučila ne pokretati proceduru i ne tužiti osumnjičene oslikava naše javnosti? Bilo bi interesantno provesti istraživanje koliko su javnosti upoznate sa mehanizmima svog djelovanja i iskazivanja nezadovoljstva (čak anonimnog) odn. prijavljivanja onih koji ne rade svoj posao «Jedinici za profesionalne standarde» i «Uredu za žalbe.» (link: "Javni žalbeni uredi", vrlo bitan link sa adresama u svim kantonima i entitetima, kao i opisom njihovih dužnosti, te uputstvom za podnošenje prijave)
        Da li su naše javnosti zapravo preplašene «ekspresnom» efikasnošću sudstva, osjećajući da je pravda priviligija bogatih? ili se boje da će «ozna-doznat» ko se to tamo žali ("ko to tamo peva") i tako upasti u nemilost? ili možda još više razjariti kriminalca kojeg prijave, pa iz tog razloga možda i ne dođe do pokretanja sudskog procesa? 
        Sve ovdje pobrojano izgleda kao začarani krug koji odlično funkcioniše.

        Za sada policija organizuju različite aktivnosti u kojima se nastoji približiti građanima, bilo to TV emisija vrlo "optimističnog" naziva "Neriješen slučaj". (emisija ide samo jednom mjesečno, a na siteu ne piše kojim danom/sedmicom ni na kojoj TV stanici).

        U međuvremenu se prisjetimo nekih postova od traty, blob...

A u jednom od narednih postova daćemo primjere iz komšiluka.

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
http://pr.blogger.ba
25/05/2007 01:23