beats by dre cheap

PUBLIC.BLOGGER.BA: Blog posvećen PR-u

Nije uobičajena praksa na našem web-prostoru da blog tekst bude potpisan imenom i prezimenom, ali ni da se koncetriše na pojedinu problematiku. Anonimnost pruža blagodat intime koju mnogi dijele na ovim virtualnim oglasnim pločama koje nekad liče na ponjava-grafite. Kako ima i dobronamjernih i zlonamjernih posjetilaca mnogi se baš i ne libe izložiti svoj stav o pojedinim pitanjima. Nema mjesta strahu - vraćat će se ovom blogu onaj kome se njegov sadržaj sviđa!
Život ide dalje, karavani prolaze, a o PR u se u BiH baš i ne priča mnogo. Vrijeme je da to promijenimo.

PR udruženja u Bosni i Hercegovini
Ako već govorim o povijest PR u BiH onda moram napomenuti i to da su ključni momenat za PR, ali i za korporativne i marketing komunikacije u BiH bile XIV Zimske Olimpijske Igre u Sarajevu 1984. kada su u Atini 1979. godine, ZOI '84 dodijeljene Sarajevu, a potom za PR direktora imenovan Pavle Lukač. Međunarodna zajednica je bila odlučna da uspostavi PR u skladu sa svojim standardima, te u Sarajevo dolaze eksperti (uglavnom iz SAD i Kanade) da uspostave press-servis (službu za tisak). (više o ovom drugom prilikom).
Danas u BiH postoje dva udruženja za odnose sa javnostima -
«Udruženje za odnose sa javnošću Republike Srpske» (UOJ RS) (zvanična stranica: pro-rs.org) koje je osnovano 28. marta 2006. godine, kao prvo strukovno Udruženje u ovoj oblasti u Republici Srpskoj za koju nalazimo jedan kuriozitet. Naime, iako u Statutu Udruženja stoji da ono djeluje u Republici Srpskoj, pri predstavljanju Udruženja na zvaničnoj web stranici stoji da je pristup u članstvo moguć «svim građanima, državljanima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine», što nažalost govori o nepoznavanju statusa Republike Srpske u okviru Međunarodne zajednice.
Drugo je „Udruženje za odnose s javnostima u Bosni i Hercegovini - PRIBA”, osnovano 16. juna 2006. godine, kao strukovno udruženje teoretičara i praktičara u odnosima s javnostima, korporativnom komuniciranju i komunikacijskom menadžmentu. Oni još nisu podigli svoju webstranicu priba.ba, iako je skoro sve spremno, kako kaže predsjednica udruženja Amra Odobašić.
Kako na bh-web prostoru nema ovakvih blogova (ako ima, javite mi) ovaj blog će ispuniti svoju svrhu makar imao 10 posjetilaca.
Ipak, iskreno se nadam da ih je više priključeno...
...i da će ih biti još više zaposleno.
Emir Džambegović

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
http://pr.blogger.ba
17/05/2007 16:28