beats by dre cheap

Sultans of Spin: MILORAD DODIK

Sultans of Spin naziv je postova u kojima ću pokušati prikazati likove koji imaju jak i koherentan imidž, a koji održavaju različitim vrtnjama.
Prvi među njima svakako je Milorad Dodik, čovjek koji odražava stavove svojih birača. Svojevremeno je jedna američka nevladina organizacija prišla Dodiku jer je u njemu prepoznala političara koji bi mogao napraviti neku pozitivnu promjenu. U tu svrhu su ponudili istraživanje javnosti, a na kojem se i zasniva njegova tadašnja a i sadašnja politika. Čovjek govori ono što ljudi žele čuti. Scenarij znamo - ubrzo se otrgao, a u svoj diskurs je malo po malo unio sve ono što od njega očekuje njegov prosječni birač: psovanje, omalovažavanje, vrijeđanje. Ne mogu zamisliti kako prosječni srpski seljak raste k'o na germi kad Dodik kaže novinaru FTV "idi se okupaj, narkomanu", a o gorim uvredama da ne govorim.
Nije da je Dodik primitavan, nego je primitivan taman onako i onoliko koliko žele njegovi glasači. Nekultura kao uzrok i posljedica "turbo" mentaliteta koji će
smatrati sasvim prirodnim psovanje uz sve gole pjevaljke koje pjevaju o samo o najprizemnijim strastima dovela ga je u poziciju da bude pravi i istinski kralj srpskih seljaka, a bahatost i agresivnost u komunikaciji da bude odraz (srpsko)plemenskog mentalnog sklopa, koja smatra da polaže "autorsko" (a beli i prapovijesno) pravo na planetu "Zemlja" znano po krilatici "Srbija do Tokija".
Njegova nekultura je zapravo dijelom odraz sveopće nekulture koja je uzrokovana očajnom ili nepostojećom kulturnom politikom. Nema civilizacijskih vrijednosti, a vrijeđanje je prezentacija moći zbog nedodirljovsti - njega niko ne može tužiti zbog uvreda. Slon u staklarskoj radnji kojem se dive, ne zbog nezgrapnosti nego zbog želje da bude proglašen baletanom.
Ono što ga čini sultanom spina, kao i sve koji su na sceni, je kongruentnost u nastupu i imidžu. Svaka riječ, svaki postupak samo uvećavaju predanost njegovih sljedbenika. On zna šta radi i ko za njega glasa i protiv koga treba raditi.

p.s.
U komentarima predložite nove sultane spina. za one koje budem smatrao da to nisu - objasniću zašto nisu.
Moram napomenuti da je probosanski političar kojem su ponudili ove usluge bio toliko samouvjeren da nije znao čemu služi to istraživanje, pa su i njegova pitanja bila besmislena, a prilika da dobije nešto što debelo košta - firerovski odbačeno sa potcjenjivanjem.

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
http://pr.blogger.ba
28/02/2009 22:03