beats by dre cheap

Postdiplomski studij "Odnosi sa javnostima" na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

U današnjem "Oslobođenju" je izašao oglas za upis na postidplomski studij na FPN na dva smjera od kojih jedan nosi naziv "Odnosi sa javnostima". Drugi je u oblasti massmedija i novinarstva, ali tačan naziv ovog smjera nisam upamtio.
Tako je Sarajevo nakon Tuzle otvorilo ovaj postdiplomski studij, a termin "Odnosi sa javnostima" je prihvaćen i na Univerzitetu u Sarajevu što mi je posebno drago zato što je ovakav prijevod termina "Public Relations" bio pripisivan Filozofskom fakultetu u Tuzli i dr. Najilu Kurtiću, iako se isti termin pojavio mnogo ranije u knjizi "Fenomen javnosti" dr. Asada Nuhanovića sa FPN u Sarajevu, zatim imamo PR udruženje BiH "PRIBA" koje je udruženje za odnose sa javnostima, a i knjige postdiplomaca iz Tuzle (Radenko Udovičić i Zarfa Hrnjić) s razlogom koriste ovaj termin. Moram napomenuti da je ovaj postidplomski studij, prema šefu odsjeka dr. Najilu Kurtiću, procentualno najuspješniji postdiplomski studij na Univerzitetu u Tuzli, kada se uzme u obzir omjer upisanih i onih koji su magistrirali. Od toga jedan je kandidat, nastavivši školovanje već doktorirao, a za sada (koliko mi je poznato) 4 magistranta su prijavili teme za izradu doktorske disertacije.
Ovime je "okretanje želudaca" na pominjanje "javnostima" dobilo još jednu dimenziju.
Po mom mišljenju prihvaćanjem i ovog termina čini se korak naprijed u razumijevanju ove relativno mlade nauke.

                                          SENIJA ŠEHANOVIĆ ODBRANILA MAGISTARSKI RAD

Jučer je na Filozofskom fakultetu u Tuzli
Senija Šehanović, diplomirani ekonomista odbranila magistarski rad pod nazivom: «Uticaj imidža na poslovanje građevinskih preduzeća u BiH»
Komisiju su sačinjavali

  1. dr. sc. Najil Kurtić, vanredni profesor izabran za užu naučnu oblast «Komunikologija» na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli,

  2. dr. sc. Damir Kukić, vanredni profesor izabran za užu naučnu oblast «Komunikologija» na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici,

  3. dr. sc. Asad Nuhanović, redovni profesor izabran za nastavni predmet «Javno mnijenje» na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Moram priznati da je odbrana bila izvrsna, a rad odlično predstavljen. Inače, Senija radi kao PR u građevinskoj firmi ARCON-in iz Zenice, a dobar imidž za koji se ona brine evidentno doprinosi napretku i boljem poslovanju. Za istraživanje je angažovala agenciju Puls. Rezultati mnogo kazuju o stanju privrede i poražavajućem odnosu građevinskih preduzeća u BiH prema važnosti PR funkcije, zbog čega i ne čudi što na tenderima pobjeđuju inostrane građevinske firme koje, baš poput naših, jednako (ako ne i gore) probijaju zadate rokove, ali kako je imidž firme "podvučen žutom" (kako to reče prof. Najil) oni dobiju posao ispred naših firmi. Kolegici želim puno sreće u daljnjem radu.

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
http://pr.blogger.ba
18/07/2008 15:00