beats by dre cheap

Malo o Privatnim porukama

Nažalost, zbog nezgrapnosti pri komuniciranju došlo je do bespotrebne polemike. Neki su se posjetioci našli zbunjeni zbog objavljivanja privatne poruke (PP) zaboravljajući narav same PP. Kako je sve ukazivalo na gerilski PR* - o tome je bio i post (Montessori gerila).
Opcija Privatnih poruka koju koriste registrovani korisnici blogger.ba ima neka pravila. Inače, svima je jasno da
"Privatnost" podrazumjeva neku diskretnost. Logično je pitanje - koliko možeš biti ležeran ako se nekome prvi put obraćaš sa nekim pitanjem? Drugo je: ima li smisla nekoga provocirati preko privatne poruke? Ima li smisla nekome reći "Kako ti SVE i SVASTA znas, molim te, reci mi da li znas sto vise o otvaranju prve Montessori skole u BiH?", a kad odeš na isti blog - vidiš da je čitav blog posvećen Montessori metodi uz spominjanje da to počinje raditi od septembra u BiH.
Kako
privatnost podrazumjeva uljudno obraćanje logično je da bi trebalo zvučati kao "radim to i to, treba mi ta i ta informacija, da li slučajno znaš išta o tome" (to je uslijedilo poslije, nakon objavljenog posta u drugoj PP)
Tu dolazimo do druge bitne stvari: jedno od osnovnih pravila net-pismenosti kaže da ako koristiš velika slova to znači da se dereš na nekoga, odn. da si nepristojan ili blago rečeno ciničan.

Zato ako neko šalje PP sa sadržajem za kojeg nije u stanju odgovarati - onda nešto nije u redu sa poimanjem komunikacije. Imaju dvije mogućnosti - ili je riječ o nezgrapnosti ili propagandi. Za nezgrapnost je jasno, a kad je riječ o propagandi ili provokaciji - takvi mogu očekivati ili da će biti prozvani (posebno jer se na ovom blogu jer se piše o PR i marketingu) ili blokirani (spam). U napomeni privatnih poruka (sa desne strane unutar te opcije u sekciji Napomena i pravila) stoji: "Putem privatnih poruka zabranjeno je vrijeđati blogere, slati reklame i neprimjeren sadržaj."
Zato na konstataciju da je ovo "opomena svim drugima da te nikad nista ne pitaju na PP!" i da nisam fer potpuno suvišna.
Ukoliko želite nešto pitati na PP ili putem komentara samo je jedno pravilo - budite uljudni i bez spama molim.

* - primjere Gerilskog oglašavanja možete pogledati na siteu jedne od vodećih firmi koja se služi ovom tehnikom http://www.guerillapr.com/ (klikni unutar stranice na ikone), a evo i na wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Guerilla_advertising

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
http://pr.blogger.ba
16/07/2008 01:23