beats by dre cheap

Pokrenuh Facebook grupu: ZUKO DŽUMHUR SE OKREĆE U GROBU

Iako se nema šta učiniti protiv nepravednog (prema autorima) teksta konkursa za nagradu Zuko Džumhur, osjetio sam potrebu da osnujem na FAcebooku (moju prvu) grupu "ZUKO DŽUMHUR SE OKREĆE U GROBU". Isti post sam objavio i na burek.blogger.ba. Poenta: ako za sada ne možemo ništa promijeniti, možemo bar proširiti ovu vijest i svijest o bezobrazluku i nadati se da će jednom doći do promjene.
 

Davno je Albert Einstein rekao: Dvije stvari su beskrajne: svemir i ljudska glupost, samo što nisam siguran za svemir". ("Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe." quotes). To isto važi i za bezobrazluk za koji ne znam da li dolazi iz gluposti ili tretiranja cijelog svemira kao glupavog. O čemu je riječ - o konkursu. Iziritiran odvratnim stavom izdavača prema autorima (dosta je što se u ovoj zemlji ne poštuju autorska prava) pokrenuo sam grupu na Facebooku kako bih pokušao osvijestiti dokle ide ponižavanje bilo kojeg autorskog rada ili da budem jasniji - zašto je prirodno da neko ko je dobar autor slijedi primjer Danisa Tanovića jer ovdje može samo raditi za kikiriki.

Adresa grupe "ZUKO DŽUMHUR SE OKREĆE U GROBU" je: http://www.facebook.com/group.php?gid=25360668728&ref=mf a evo i teksta:

"17.04.2008 Općina Konjic je raspisala Javni konkurs/natječaj za književnu nagradu “ZUKO DZUMHUR” za zbirku /knjigu/ neobjavljenih priča sa ciljem očuvanja imena i djela Zuke Džumhura.
Međutim ono što je problematično i što nas navodi na pomisao da se Zuko Džumhur zapravo okreće u grobu je pravno skrnavljenje autorskih prava pod plaštom jednog ovako uglednog autora.
Prvo što za nagradu (koju će uručiti, beli) od 5.000 KM Općina Konjic u Članu 3. kaže da postaje "Trajni vlasnik autorskih prava na pobjednički rukopis knjige je Općina Konjic". Ovo znači da nijedna od priča ne može biti uvrštena u neku drugu zbirku priča, ne može biti adaptirana za radio dramu, teatar/pozorište ili film jer - autor prestaje biti vlasnik autorskih prava pobjedom. Naravno, ako pomislite prevesti neku svoju priču ili cijelu knjigu (ako je knjiga toliko dobra) i ponuditi je na neku drugo tržište, ne zaboravite - nemate autorsko pravo!

Također dodaju i da "Svako naknadno doštampavanje cijelog rukopisa ili pojedinih njegovih dijelova je moguće uz saglasnost ili pismeno dopuštenje vlasnika" što su u ovom slučaju općina Konjic, ako pitate bilokojeg pravnika, pa vi vidite šta ćete ako pobijedite.

Drugo, 5.000 KM nije ni prosječan honorar za objavljenu knjigu u Hrvatskoj, ali u konkursu imaju "obraza" pa kažu u Članu 12.: "U iznos nagrade ugrađen je i honorar za objavljivanje knjige" te da "Nagrađeni autor stječe pravo i obavezu objavljivanja rukopisa u nakladi ID “Klepsidra” Sarajevo za područje Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije i Crne Gore" čime se uz pomoć nejasnoće uskraćuje mogućnost daljeg objavljivanja u nekoj drugoj (susjednoj) zemlji ili drugoj izdavačkoj kući jer autor ima "pravo i obavezu" kada je riječ o pobjedničkom rukopisu.

Mislim da svi trebaju biti upoznati sa ovim ponižavanjem lika i djela Zuke Džumhura i svih autora koji se moraju odreći autorskih prava kako bi izašli iz sjene anonimnosti.
Zuko ne bi bio ponosan činjenicom da se njegovim imenom zove nagrada koja promovišući autore od njih otima autorsko pravo.
Ako za sada ne možemo ništa promijeniti, možemo bar proširiti ovu vijest i svijest o bezobrazluku i nadati se da će jednom doći do promjene.
Tekst konkursa možete vidjeti na ovoj stranici:
http://www.konjic.ba/bosanski/presscentar/vijesti.php?sta=3&pid=311&kreni=1"

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
http://pr.blogger.ba
21/04/2008 09:02