beats by dre cheap

Da nije bilo odnosa sa javnostima (PR-a), vjerovatno ne bi imali ni struju: EDISONOVA PRLJAVA IGRA PROTIV WESTINGHOUSA I TESLINE NAIZMJENIČNE STRUJE

Prije 105 godina, tačnije 4. siječnja/januara 1903. pogubljen je slon Topsy kako bi T. A. Edison dokazao kako je naizmjenična struja isuviše opasna, te da je jedino rješenje jednosmjerna. (Prisjećanje na ovoj stranici).
Više o ovoj bitci čiji ishod znate, ali i o drugim povijesnim slučajevima moći ćete čitati, (nadam se) krajem godine kada će biti objavljen moj magistarski rad. Za sada evo jedan dio i klip pogubljenja sa youtubea.
        "Kada je Thomas A. Edison osnovao poduzeće Edison General Electric, svakako nije očekivao pojavu konkurencije izmjenične struje, no 1886. George Westinghouse utemeljuje tvrtku i počinje promociju ovog revolucionarnog sistema. Uslijedila je najblaže rečeno Edisonova prljava igra, jer Edison prema riječima Samuela Insulla (koji je bio Edisonov sekretar), nije želio prihvatiti moguću promjenu, te se protiv pojave izmjenične struje borio svim raspoloživim sredstvima.[1] Edison i njegovi suradnici su koristili taktiku zastrašivanja naroda. Ta taktika i okolnosti ukazuju da, iako Edison nije kreirao električnu stolicu, on je pomagao i ohrabrivao njen razvoj, ali i promociju, kao sredstva za izvršavanje smrtne kazne.
        Edisonova laboratorija u West Orangeu (NJ) je ustvari služila kao „izvor“ ovim „dokazima“, gdje su tokom 1887. godine novinari doslovno svakog dana mogli zateći nekoga ko bi im demonstrirao opasnost izmjenične struje od 1000 vati njenim puštanjem na pse ili mačke, koji su bili priključeni (ovo pogubljenje su nazivali "Vestinghausacija). Potom su u februaru 1888. godine objavili malu knjižicu u crvenim koricama sa natpisom „Upozorenje“, ispunjenu podacima o opasnostima izmjenične struje, te dodatkom koji su činila imena osoba koje su poginule od nje. Očigledno je da je Edisonova strategija bila obrazovati narod o opasnostima koje donosi izmjenična struja, te je učiniti nepoželjnom u američkom društvu.
        Westinghouseova firma nije pokušavala direktno odgovoriti ovim optužbama, ali su izvještavali javnosti o koristima koje donosi izmjenična struja, nadajući se da će njegov sistem jednostavno svojom supreiornošću izbaciti sa tržišta Edisonov sistem.
Kada je država New York 1888. službeno odobrila korištenje električne stolice za smrtne kazne, Westinghouse je shvatio da nešto mora poduzeti. Isprva je razmišljao o optužbi, ali se ipak odlučio da na vatru odgovori vatrom i tako je počela poznata „bitka dviju struja“ uz angažiranje stručnjaka za odnose sa javnostima Ernesta H. Heinrichsa.

[1] Scott M. Cutlip u „Public relations history: from the 17th to the 20th century. The Antecedents“ na pp. 200 citira Insullovog biografa.


Evo i filma

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
http://pr.blogger.ba
06/01/2008 01:37