beats by dre cheap

Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI

Interesantno je to da je veliki dio povijesti odnosa sa javnostima – kako konstruktivni  tako i destruktivni – ustvari povijest beskonačnih sukoba poslodavaca i zaposlenika.
Spominjem to ovaj put jer mi je za oko zapela lista najbogatijih Amerikanaca svih vremena na ovom websiteu (naravno NY Times).
U kontekstu povijesti PR-a vrijedi pomenuti neke:
Prvi imenom John Rockefeller je odigrao ključnu ulogu u razvoju PR-a.
On predstavlja možda najbolji primjer promjene stava prema javnostima. Njegova kompanija je, između 1872. i 1892. godine, bila izložena žestokoj kritici i predstavljana kao prijetnja slobodnoj trgovini. Između 1870-tih i ranih 1880-tih, Rockefeller i njegovi suradnici su ignorisali kritike. Iako su pokušali riješiti problem oglašavanjem i plaćenim nepotpisanim uvodnicima u novinama, sve do angažovanja Ivy L. Leeja nije bilo spasa.

Drugi - zapravo sin drugog najbogatijeg amerikanca Vanderbilta, je označio početak ere "Public be damned". Prema jednoj verziji priče, koju prenosi New York Times, Vanderbilt je ispitivan oko isplativosti investicija u željeznici, da bi nakon nijekanja isplativosti i pitanja: „Pa zar ne radite za dobrobit javnosti?“, buknuo rekavši: „Neka je prokleta javnost!“, naglašavajući da:
Niko ne kupuje dionice zbog javnog dobra, nego zbog vlastite zarade!".

Šesti najbogatiji je bio Andrew Carnegie koji je imao prihode od 23 miliona $ godišnje dok je prosječni radnik u njegovoj željezari teško uspjevao zaraditi 500$. Štrajk hiljada radnika je počeo 6. jula 1892. godine i trajao 143 dana, a ugušilo ga je 300 unajmljenih stražara ozloglašene „Pinkerton Agency“. Rezultat su bili 35 mrtvih stražara i štrajkača, uništenje Sindikata, te na stotine Amerikanaca ranjenih u borbi kao i unajmljenih razbijača štrajka i štrajkača.
[1]
Dok je Henry Clay Frick upravljao ovom akcijom razbijanja u Carnegie Frick Steel Company u Homesteadu, Penesilvaniji, iz svog škotskog zamka je, ne uzbuđujući se ubistvima, koja je Frick naredio, Andrew Carnegie hladno slušao izvještaje o događajima. Iako je okrutni moćnik dobio bitku, uposlenici su bili ti koji su dobili rat na kraju 1930-tih.


[1] Cutlip, Scott M.; „Public relations history: from the 17th to the 20th century. The Antecedents“ pp. 204

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
http://pr.blogger.ba
16/07/2007 21:12