25.09.2007.

25.09.2007.
UNICEF preporučuje tuzlansku so

http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=18827
Zbog nelegalnog uvoza soli, naknadnog jodiranja koje se vrši nestručno te falsificiranja ambalaže tuzlanske soli, Tuzlanska fabrika soli uskoro će izaći na tržište sa ambalažom na kojoj će se nalaziti znak i preporuka UNICEF-a.

UNICEF se uključio sa svoje strane u zaštitu ljudi i mi ćemo sada na kutiju staviti jednu oznaku koja će biti žuto obojena i koja će označavati da se radi o jodiranoj soli, što znači da UNICEF preporučuje tuzlansku so- kazao je direktor Solane Tuzla Izudin Kapetanović.

Po njegovim riječima, Solana Tuzla uskoro će plasirat na tržište novi proizvodni program na bazi soli. Riječ je o supama od gljiva, graha, žare, paradajza, tarhana, povrća koje će se proizvoditi na prirodnoj bazi..

– Ti proizvodi predstavljaju nešto novo u poslovnoj orjetaciji Solane. Mi jesmo tvornica koja prooizvodi so, ali pored soli kao osnovnog proizvoda mi moramao razviti i drugu paletu proizvoda na bazi soli, jer one predstavljaju u značajnoj mjeri profitabilniji proizvod nego što je to sama so- izjavio je Kapetanović.

Podaci o uvozu supa samo u prošloj godini ukazuju na opravdanost projekta. Samo u prošloj godini u BiH je uvezeno preko 1.500 tona supa od različitih proizvođača.

– To nam u značajanoj mjeri otvara prostor takoda uz kvalitetu koju posjedujemo, očekujemo da ćemo dio tog tržišta osvojiti i da ćemo na taj način direktno doprinijeti da se smanji uvoz sirovina i proizvoda- rekao je Kapetanović, te dodao da će se na tržištu pojaviti osam supa, a u pripremi su još četiri

Iako je dokazano da je tuzlanska so jedna od najkvalitetnijih soli koja se može naći na europskom tržištu, na području BiH dvije trećine soli se uvozi. Kapetanović ističe da njegova fabrika ima dovoljno kapaciteta da pokrije cjelokupno tržište BiH.(Fena)

Komentariši