Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

31.05.2009.

Da se čestito ismijete: "ANTE, ANTE, NICHT DARINKA" NIJE PLAGIJAT

Iznenadio me komentar na članak o reklami Hrvati oduševljeni Emirovom reklamom na Sarajevo-x.com u kojem se kaže da je ta reklama zapravo plagijat. No, kad pogledate ono za šta se smatra originalom shvatite da nema veze i da je jedino zajedničko to što se dešava u autu. Plagijat je koliko su dvije ljubavne pjesme jednake. U ovom slučaju samo je isto mjesto dešavanja - auto. Da se čestito ismijete evo i tog videa. Tomato reklamu ste vjerovatno već vidjeli.

25.05.2009.

25. maj: TITO-BRAND I DAN ŽALOSTI ZA TUZLANSKOM MLADOŠĆU

Zlo je inteligentno i nije džabe odabralo 25. maj, dan koji je nekim tuzlacima značio više od njihovog rođendana. Komunistički sistem je pao, lišeni smo mogućnosti neizbora, odn. siromašnog izbora između čarpa Ključ i prosinečki čarapa. Sada imamo izbora i više nego što je potrebno. To je možda bila "sretna" strana starog sistema, uravnilovka. Tada je banana bila misaona imenica (do dolaska Ante Markovića), svi jednaki (a neki jednakiji) i tako to. Uzdisanje za sistemom u kojem je bio mir i u kojem nije bilo nacionalizma, previše partija i kandidata (neovisnih, a kako drugačije), posebno kod starije generacije nije prestalo. Da stvar bude smiješnija, to prošlo vijeme ima svoje nove fanove, nove pionire i omladinke, nešto kao što Old timeri imaju svoje fanove. Jučer je u Sarajevu, npr. bio "sabor" dvotočkaša sa prikolicama, a danas je dan mladosti. No, u Tuzli je to jedan od najtužnijih datuma za građane Tuzle, dan pokošene mladosti, jer je tog dana dan kada se prije četrnaest godina dogodio masakr na Kapiji. Puno je mladih bilo te majske noći na Kapiji, njih 71 nije se vratilo kućama, a 220 je teže i lakše ranjeno. Broj onih koji od tog dana imaju psihičke probleme nije poznat. Protokolom Općine Tuzla predviđeno je:
18:00 Polaganje vijenaca i cvijeća na Slanoj Banji
20:30 - 20:55 Komemoracija na Kapiji

A što se tiče jugonostalgičara, u drugim krajevima bivše Jugoslavije, od Sarajeva do Kumrovca i ko zna gdje, ovaj će dan obilježiti na sebi svojstven način. Koji - ne interesuje me. Jer ovaj "Titov brand" je prekrila tuga. Bogu hvala pa sam ostao živ.
Ipak, za one kojima je drag evo par neobičnih fotografija. Link ću postaviti u komentarima. Fotografija gore - 25. maj u Tuzli nakon pada granate, 1995. godine.
Na fotografijama:
1. Konoba drug Tito u Tuzli (preko puta Fidelinke, kod Male pijace, a pod bolnicom Gradina). Ima i kafić "Drug Tito" na Ircu, ali ga nisam uslikao.
2.
U Sarajevu - 12. maj i dalje se prodaju kalendari sa Titom. Haloooooooo - peti mjesec! - MAJ - prodaju se kalendari za 2009. (!?)
3. Društvo Josip Broz Tito Sarajevo poziva na polaganje cvijeća i hrpu događaja
4. To majka više ne rađa! - čitulje za Tita od 4. maja ove godine.
5. Totalno off-topic - "steznjaci" za zglobove

22.05.2009.

USPJEŠNA PROMOCIJA U RODNOM GRADU

Strah svakog promotora, a i autora, je prazna sala na promociji. Ali uz pomoć dobrih ljudi i dobre namjere, odlični rezultati se uvijek pojave. Tu uvijek postoji dilema kada održati promociju, da li će biti neki događaj u isto vrijeme, da li je podijeljeno dovoljno pozivnica, ali neke stvari se jednostavno ne mogu predvidjeti. Iako je u isto vrijeme u pozorištu bila u toku dodjela nagrade "Mali princ", na promociju knjige "Odnosi s javnošću ili žongliranje informcijama", pored prijatelja, došao je (što me raduje) i velik broj meni nepoznatih ljudi. Puna sala (OK, nije bila krcata :)). Neobično je dobro interesovanje s obzirom da je riječ o promociji knjige koja je i stručna, ali po sadržaju interesantna i onima koji žele proširiti svoje opće znanje kroz priče o događajima koje su kreirale navike i mišljenja miliona ljudi. Kolegica mr. Zarfa Hrnjić posjetiocima je predstavila sam sadržaj knjige, a dr. Šemso Tucaković je ukazao na neke interesantne aspekte povijesti PR-a, ali i propagande. Hvala svima koji su došli!

Ena, najmlađi posjetilac :-)
22.05.2009.

PRavilo odsutnosti

Nema me, pa me nema - naravno, zauzet promocijom koja je odlično prošla (više poslije), pripremi ankete i nema me....
Jedna stvar mi naumpade - javnost je u množini upravo zbog onih javnosti koje nisu ciljane, zato što su i ciljane i neciljane povezane na najjednostavniji način - postojanjem i mogućnošću da budu otkrivene i potencijalno važne (posredno ili neposredno).
Zato mi se noćas nametnu nešto što bih nazvao "PRavilom odsutnosti" koje se pokazalo kao ispravno bezbroj puta kada reakcije firme/organizacije nije bilo u najsvežijem trenutku. Ili kada nije bilo, kao u mom slučaju, proakcije. Defintivno, i za odsutnost treba imati plan. Skontaću nekad i neke brojeve. U međuvremenu ću pokušat' upamtiti:

Odsutnost živih poruka je o mrtvilu, čak i onima koji i ne znaju da postojite.

14.05.2009.

Tuzlanska promocija: 21. MAJ, ČETVRTAK, FILOZOFSKI FAKULTET, 19:00, AMFITEATAR

Knjiga je počela svoj život i moram priznati da sam izuzetno zadovoljan. Nakon objavljivanja u feljtonu Oslobođenja u 16 nastavaka, (od 23. IV do 09. V 2009. godine), krenula je još bolje prodaja knjige. Ono što mi je posebno drago je da mnogi čitaju feljton Oslobođenja, pa bi, kad me sretnu, govoril "pratim, super je ono!". Interesantno je to, kada sam spremao taj magistarski imao sam osjećaj da radim na materijalu koji bi fakat mogao kao knjiga biti interesantan svakom koga interesuje ova naša stvarnost. Da budem precizniji - kako su se to oblikovale naše navike, kako se formirala moda, od pušačke navike kod žena do masovnog konzumiranja banana. Ipak, još mi je neobičnije kada sve te matrice i dan danas vidim kako se primjenjuju, iste formule.
Kad je riječ o prodaji knjige preko interneta moram se pohvaliti da se nalazi na 7 mjestu najprodavanijih na stranici
knjiga.ba (vidi: Najprodavanije Više o ovome...). Probiti se na listu među bestselere, UN-dijete i knjige za lično usavršavanje, ili preciznije, između 2898 drugih knjiga, smatram pravim uspjehom. A i po sadržaju se može smjestiti tu - interesantne priče (povijest) i akademski "must have" (teorija).
Prema tome da ponovim: promocija u Tuzli, 21. maj, četvrtak, Filozofski fakultet, 19:00, Amfiteatar - svi su dobrodošli!
Cijena knjige
SAMO NA PROMOCIJI - 15,00 KM11.05.2009.

Upozorenje: ELEKTRONSKI LOPOVI TE FINO PITAJU DA TE POKRADU

E-mailom sam dobio proslijeđenju poruku. Vidi se u potpisu da je potekla od djelatnice jedne banke u BiH (ne pominjem koje da ne bi bilo da reklamiram dotičnu banku). Kaže:

Pojavio se novi oblik zlouporabe bankarskih kartica. Ukoliko zaprimite poziv osobe koja se predstavi kao djelatnik u Odijelu za sigurnost VISA/MasterCard-a, budite oprezni kako ne biste postali žrtva prijevare!

Što se zapravo događa

Nazove vas osoba koja se predstavi se kao djelatnik u Odijelu za sigurnost VISA/ MasterCard-a. Ova osoba već raspolaže vašim podacima kao što su ime, prezime, adresa te dio brojeva i podataka s vaše kartice. Osoba vas obavijesti kako je zabilježena neovlaštena uporaba vaše kartice te kako vas zove da bi provjerila ovu informaciju.

Saznajete da se radi upravo o vašoj VISA/MasterCard koju je izdala ta i ta banka i postavlja vam se pitanje jeste li kupili određeni proizvod za toliko i toliko kuna u tom i tom dućanu (ili preko Interneta).

Vaš odgovor je: "NE".
Tada vam osoba kaže da mora provjeriti jeste li vi vlasnik kartice kako bi bila sigurna da vaša kartica nije ukradena ili izgubljena te traži od vas da joj pročitate posljednje 3 znamenke s poleđine vaše kartice. (To su brojevi koje primjerice koristite prilikom kupnje putem Interneta).

Upravo to je cilj ove prijevare - dobiti vaš osobni identifikacijski broj od 3 znamenke (kriptogram) koji se nalazi na poleđini kartice!

*MOLIM VAS POSALJITE PRIMJERAK OVE OBAVIJESTI SVIM PRIJATELJIMA I ZAMOLITE IH DA PROSLIJEDE DALJE!!!

10.05.2009.

NAUČNICI TVRDE: Vesela muzika doprinosi boljem raspoloženju

Slušanje vesele muzike ne samo da pomaže vama da se osjećate sretnije i bezbrižnije već čini da osjećate kako su svi oko vas isto tako dobro raspoloženi, piše britanski Telegraph. Više...
Ovo sam i sam ranije primjetio. Naime, priIikom rada na kompjuteru, bezbeli kao i mnogi, slušam muziku. Jednom prilikom sam primjetio da se osjećam užasno tužno, ostavljeno itd. - a to nema veze sa stvarnošću. Vrtio se Sting . "It's probably me". Jok ja, rekoh. Stinže, žao mi te. Mojne mi nabacivati svoje crnjake. Zato sad pokušavam odabrati muziku koja ima prije svega pozitivnu poruku. Rijetko kad je to Ramstein, uglavnom kad sam bijesan :))) Muzika iz filmova često pomaže. U2 je obavezan. Koji izvođači vas oraspolože? Samo za vas - Vertigo kakav niste čuli - podsjetio me je na rat i popularnost "unplugged" instrumenata u nedostatku struje... 

08.05.2009.

Bitka za hadž: SRETNE OKOLNOSTI

Na osnovu posta, koji je kao vijest u BiH od medija iz Hrvatske prenio burekblog (Islamska zajednica BiH: BITKA ZA HADZIJE) vidi se koliko je javnost gladna raspleta oko priče o organizovanju hadža. Već duže vremena u medijima se registruje nezadovoljstvo hadžija uslovima, a priča je kuliminirala pojavljivanjem agencije "Sabur-uspjeh" koja je nudila obavljanje hadža za duplo jeftinija sredstva. IZ u BiH se oglasila ovim povodom u džamijama skrećući pažnju da nema ništa sa ovim organizatorom, ograđujući se od njihovog djelovanja.
Već u jučerašnjoj Slobodnoj Bosni izašao je članak u kojem se u negativnom svjetlu prikazuje IZ u BiH: Vjera i biznis "
RIJASETOV MONOPOL NA HADŽIJE" ovim riječima:
Pokušaj privatne agencije Sabur-Uspjeh iz Tešnja da ove godine vodi hadžije iz BiH u Meku mnogo jeftinije nego Ured za hadž Islamske zajednice pretvorio se u otvoreni sukob vlasnika tešanjske agencije FEHIMA OMERBAŠIĆA i predstavnika Rijaseta, tokom kojeg se Omerbašiću brutalnim prijetnjama „pojašnjava“ značenje objave Rijaseta IZ BiH da samo oni imaju „ekskluzivno pravo“ na organiziranje hadža.
Zato je kao bomba odjeknula vijest da je Fehim Omerbašić, vlasnik dotične firme otet i vezan lancima za volan. Međutim, ono što zabrinjava u cijeloj priči je to što nikog nije bilo iz IZ u BiH da dadne izjavu ili saopćenje za javnost u vrijeme kada se sprema, u sedmici najprodavaniji, broj novine za petak.
U 22:00 SAN je već imao naslovnu, a u 02:00 su pustili članak na net. I "Oslobođenje" i "San" su uz ovu vijest dodali i indicije koje se tiču Rijasetovog negodovanja, kako to stoji u članku iz dnevnog lista San:
"Agencija „Sabur-Uspjeh“ iz Tešnja organizovala je odlazak na hadž što je izazvalo bijes Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Omerbašiću je poručeno da nema pravo da organizuje odlazak na hadž i da je to isključivo pravo Islamske zajednice. Mirsad Mahmutović, šef Ureda za hadž IZ kazao je da da svi oni koji namjeravaju otputovati u Meku preko „Sabur-Uspjeha“ neće dobiti vizu, jer ta Agencija nema saglasnost Rijaseta Islamske zajednice. Omerbašić se na to nije osvrtao." (vijest: san.ba
)
Iz svega je prosječni čitalac mogao zaključiti samo jedno - da iza prijetnji upućenih Omerbašiću stoji neko ko ne podnosi konkurenciju. Dnevni avaz je donio vijest bez ikakvih aluzija na IZ u BiH.

Sretne okolnosti
Da kojim slučajem nisu pronađeni pasoši, vjerovatno bi bilo teško dobiti priznanje Omerbašića. Ipak, da li je u njemu prevladalo zrno dobra ili je policija uspjela sve rasvijetliti - odgovor je koji nemam. Zato vijest glasi "Fehim Omerbašić priznao da je inscenirao otmicu" (vijest)
Pitanje koje ostaje je zašto niko iz Rijaseta nije reagovao kad je trebalo? Zar su blogovi morali biti preplavljeni? Zašto je dopušteno da se dotični Omerbašić predstavlja kao neko na koga se "nameračila IZ u BiH". Jedan mali privatnik?
U ranijem postu sam naveo primjer incidenta tj. napada na Glasgowski aerodrom (post: Vrijeme će pokazati: POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA gdje je ukazano zašto PR-ovci (zapravo je redovno riječ o timovima) moraju uvijek biti online i dostupni medijima. Za nadat se da će se stvari uskoro promijeniti. Nereagovanje u prvih nekoliko sati saopštenjem uskratilo je ozbiljnost samoj instituciji i zato su se s razlogom i očito dobrom namjerom posjetioci burekbloga u komentarima pitali zašto nema saopštenja za javnost. Samo je niz sretnih okolnosti spasio IZ u BiH od dodatnog bacanja ljage Fehima Omerbašića koji reče: "mi želimo omogućiti da što više muslimana iz BiH koji žive s prosječnim primanjima, odu na hadž“. Ne treba ni pominjati ko to ne želi da što više muslimana... sa prosječnim primanjima... Drugim riječima, IZ preferira bogataše. 
Čini mi se da nijedna novina nije spomenula da je tražila izjavu od IZ u BiH. Vrlo indikativno. Pa čak ni sa šerijatskog stanovišta - čovjek ne može na hadž ako nije obezbijedio porodicu (finansijski) u svom odsustvu. Pa kako onda shvatiti ozbiljnost posla ako organizator kaže "možete platiti kad se vratite sa hadža". To nema ni u jednoj turističkoj agenciji, a kamoli onoj koja se bavi religijskim turizmom, hodočašćem za koje se ljudi spremaju cijeli život. Makar naziv firme imao dvije prelijepe riječi "Sabur - uspjeh". Na slici "blaženi" i "pravdeni" osmjeh Omerbašića iz Dnevnog lista "San". Prevarenim želim lijepi sabur.

07.05.2009.

Preporuka: COMART.BA i MEDIA.BA

ComArt.ba je stranica koja nudi vijesti iz poslovnog svijeta, a ono zbog čega ih preporučujem je dobar newsletter. Registracija je na dnu stranice, sa lijeve strane.

Mediacentar.ba donosi niz zanimljivih tekstova/intervju povodom 3.maja. Najinteresantnijaje izjava Ahmeda Burića, a ona oslikava probleme koje imaju novinari, ali PR-ovci u cijeloj priči, jer često bivaju percipirani kao manipulatori ili prikrivači tragova, dijelom zbog šalabajzerstva, dijelom zbog problema sa rukovodstvom. A na pitanje kako ojačati slobodu medija u BiH veli:
"Onog trenutka kad novinari i mediji ne budu zavisili od umreženja s bilo kojom društvenom grupom (vlastima, pravosuđem, advokaturom, zdravstvom), moći će se govoriti o njihovim slobodama. Do tada to će biti ono što je i danas: igra s vlastitim repom, odnosno stalno okretanje u krugu jednih te istih problema."
Na slici još jedan sinonim za ovu igru, mnogima bolnu - urobor

05.05.2009.

Zastave, billboardi: UMIVANJE?

Po mom mišljenju, od loše reklame* samo je gora stara, buđava i ofucana reklama. Kao što vidite na slici dolje ispod, ovo je klasični primjer. Iako bi reklama trebala simbolizovati svježinu proizvoda koji treba ući u život korisnika, u ovom slučaju se pretvara u suprotnost. Štaviše, i takve kakve su mogle bi se iskoristiti, ali - to je druga priča, ljepša ideja o pametnijim gazdama koji uživaju dok svako radi svoj posao.
Ono što želim podvući da je svakoj reklami potrebno redovno umivanje!
Naravno, postoje izuzeci: neki od njih su buđava reklama na početku džungle koja daje znak da se potrošačka civilizacija pokušala probiti i u pokušaju - propala, kao npr. u filmu The Gods Must Be Crazy.
* reklama - u ovom slučaju riječ je o svim predmetima u svijetu, bilo da je riječ o zastavama, billboardima, zgradama ili bilokojem materijalu koji bi mogao uticati na (prodaju, podrazumjeva se) image firme, ali i  na brand*.
* brand- definišemo, kako to kaže
Marty Neumeier,
kao "gut feeling" (osjećaj u stomaku) bilokoje osobe (korisnik ili ne, svejedno je) o određenom artiklu.

negdje u Bosni...
negdje u Bosni...


03.05.2009.

Svjetski dan slobode medija: 3. MAJ - SRETNO NOVINARI!

“Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja kako bi nas sve podsjetio na vitalni značaj te temeljne slobode. To je dan kada slavimo nezamjenjivu ulogu koju novinari imaju u razotkrivanju zlopotreba vlasti”, istakao je Obama u saopćenju koje je u subotu objavila Bijela kuća, prenose svjetske novinske agencije. Šta da kažem, nego da se pridružim čestitkama svim novinarima koji nastoje raditi svoj posao čestito. Oni dobro znaju, da nije bilo njih da se ni PR kao posao ne bi pojavio. Da nije bilo makreikerskih članaka u poslovnoj areni ne bi bilo ni potrebe da se pokuša ustanoviti i održati dvosmjerni harmonični odnos i razumijevanje između novinara, javnosti i političara koji nastoje kreirati zakone stvarnosti.

Da makreikeri neće postati prošlost, unatoč globalizaciji iliti korporacijaliziranju svijeta (koje uključuje kupovinu medija), čini se da se pobrinulo vrijeme. Pored istraživačkog novinarstva to su danas i bloggeri - upravo one osobe koje uvrijeđeni kolumnisti nazivaju "metastazom kolumni". Da blog nije samo nova verzija kolumni, priznajući njihov značaj u današnje vrijeme, ponovo su se na TIME-ovoj listi najuticajnijih osoba našli ljudi iz svijeta bloga. Također, važnost bloganja je prepoznao i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) te su povodom Dana slobode medija objavili listu od deset zemalja u kojima je teško biti blogger. Prema njihovim podacima najteži uslovi su u Burmi, ali i u većini ostalih azijskih kao i bliskoistočnih zemalja.

Prema vijesti "Svjetski dan slobode medija" Američka nevladina organizacija "Freedom house" svrstala je BiH, kao i sve zemlje regiona, u kategoriju djelimično slobodnih država što se tiče slobode medija. Preciznije, na 98 mjesto.

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
360356

Powered by Blogger.ba