Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

15.03.2009.

Preuzeti tekst: KRIZA NOVINA VELIKA PRILIKA ZA INTERNET

U samo dva tjedna organiziran je drugi okrugli stol na kome se raspravljalo o medijima na internetu, njihovoj (ne)ograničenoj slobodi, prednostima u odnosu na klasične medije, regulaciji ili samoregulaciji, statusu blogera, financijskoj održivosti. Prema najavama, to je tek početak

Klasični, posebno tipografski mediji su u krizi, dočim novinarstvo na internetu stvara novi prostor slobode, ali je pitanje može li i hoće li taj prostor ostati nezavisan. O tim se temama raspravljalo na okruglom stolu »Novinarstvo na internetu – Siva zona? Speaker's Corner? Može li ostati nezavisno?«. Za Vesnu Kesić s portala h-alter.org previše je dokaza da je klasično tiskano novinarstvo u krizi, a najočitiji su otkazi. U krizi su zbog svog poimanja društvene funkciju, a Kesić smatra da tiskane medije nisu uništili novinari, nego menadžment i urednici koji se identificiraju s vlasnikom.
Drugačije i jeftinije

Nasuprot klasičnim medijima internet je toliko novi i drugačiji medij da kontrola, ako je ona uopće moguća, mora biti vrlo inteligentna. Nasuprot padu naklade koji bilježe tiskani mediji posjećenost internetskih informativnih stranica u stalnom je porastu što pokazuju i podaci o broju učitavanja stranica. Kolikogod ti podaci mogu biti nepouzdani, u smislu točnosti broja učitavanja, oni pokazuju trend porasta. I predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka smatra da su klasični mediji u krizi, dapače, prema njegovu sudu radi se o jednoj od težih kriza medija u Hrvatskoj, a jedan od glavnih uzroka te krize krije se u činjenici da medijima dominiraju zabavni i senzacionalistički sadržaji. Duka nije optimist i stanje je u usporedbi sa stanjem devedesetih godina drugačije.

– Tada smo se mogli nadati da će se promjenom politike mediji promijeniti. Danas su pritisci perfidniji i radi se o sprezi politike, vlasnika i oglašivača. Stoga je nada u bolje medije danas slabija, smatra Duka. Što se tiče novinarstva na internetu, založio se da se zadrži stupanj dosegnutih sloboda, pa i u slučaju mogućeg zakonskog reguliranja.

Međutim, da ni slobode na internetskim medijima nisu bezgranične, posvjedočila je Helena Puljiz, koja radi i za istarski regionalni portal Barkun. Nju je njena glavna urednica zamolila da okrugli stol svakako izvijesti kako na portalu rade pod velikim pritiskom politike. Puljiz je otvorila i pitanje financiranja i financijske održivosti portala i drugih medija na internetu. Naime financijska situacija većine portala, posebno malih, bez obzira na porast posjeta čitatelja i dalje je prilično slaba. Tako ispada da su jedni mediji (klasični) u krizi zbog pada prihoda, dok su drugi mediji istodobno na rubu održivosti zbog skromnih prihoda. No, Puljiz priliku vidi u privlačenju malih oglašivača, a »pad oglašavanja je prilika jer internet je jeftin medij«.

nastavak teksta u komentarima

15.03.2009.

Novinarstvo u BiH: ODGAJANJE BOSANSKIH GOLLUMA

Svakoj politici, svakoj firmi treba medij, da se tako, baš pošteno i prosvjetiteljski sa Goebelsovskim uspjehom obrati urbi et orbi, svim javnostima i olakša formiranje "Weltanschauung" i tako što jednostavnije dominira plemenom/nacijom - svejedno!
Dva su interesantna primjera iz RS-a, mada ni u Federaciji nije "maslo za ramazana". U nezavisnim je objavljena vijest da je muftija banjalučki Čamdžić ubio najmanje osam srpskih vojnika, a blamaža od novinarstva se nastavila danas saopćenjem da
Državni tajnik MVP-a nije dao intervju Nezavisnim novinama.
Kada je riječ o kompletnoj medijskoj slici u Federaciji očito je da su građani samo nijemi navijači u ratu Radončića (Avaz grupacija) i Selimovića (Oslobođenje, BHDani, SB, FTV, BHT1... name it) u kojoj su političari (uglavnom nesposobni), pokušavaju biti bahati kao Dodik ali im ne ide ("ma zaboli me ona stvar") ili se ponašaju kao
Sméagol (Gollum).
A možda je i Gollum kao lik i najbolja metafora jedine konstante u politici u zadnjih 15 godina, 15 godina kuhanja žabe, kuhanja koje je započelo Dejtonskim sporazumom, a evo kako veli Francis Boyle, cilj je da na kraju BiH bude rasparčana.
Isto je i sa reprezentacijom - čini se da su sve fotelje u ovoj državi od sihira/mađija napravljene, a kako ne reći - kakav narod, takva mu i vlast.
Samo što su u takvom odgajanju duša naroda (psihagogiji) veliku ulogu igrali mediji. Skoro da nema pravila "5 izvora mora biti konsultovano oko priče - i to različitih", nego "brale, deri!"!
U onom sistemu naučili biti propagandisti - u ovom nastavili posao. Kako sudstvo ne radi krenuli optuživati, a nigdje RAK-a da kazni kada profulaju. Samo izvinjenje, gotovo "među posmrtnicama" onako, simbolički da znaš šta je sa tvojim likom. Od Djeda Mraza krenuli praviti nekakvog nacionalnog heroja i princip (ali ne i selju), dok genijalci razvaljuju krajolik Počitelja, ama divota koliko idiota. RAK je tu nešto kao Visoki predstavnik - ko tumor koji se nije odlučio da li je dobar ili loš, dok se svijet Grandovski odgaja u stoku.

Post objavljen i na
burek.blogger.ba

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 03/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
360255

Powered by Blogger.ba