Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

23.11.2008.

VIDEO: Bruce Lee igra ping pong s nunčakama - Sarajevo-x.com

Na video portalu YouTube pojavio se video klip kako, Bruce Lee, slavni glumac i majstor borilačkih vještina,sa nunčakama igra ping pong. Naime, radi se o reklami za Nokijin mobitel N96, a Bruce Lee je digitalnom tehnikom ubačen. Više...

23.11.2008.

PREDSTAVLJENA KNJIGA ODNOSI S JAVNOŠĆU PROFESORA ZORANA TOMIĆA

Od kolege Drage Martinovića iz Širokog Brijega dobio sam e-mail u kojem me obavještava o održanoj promociji knjige Zorana Tomića. Hvala!
:-)

U Amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru predstavljena je knjiga sveučilišnog profesora s Filozofskog fakulteta u Mostaru i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu dr.sci.Zorana Tomića pod nazivom „Odnosi s javnošću teorija i praksa“. Knjigu su predstavili prof. dr. sc. Marko Sapunar, prof. dr. sc. Slavica Juka dekanica Filozofskog fakulteta, dr.sci. Iko Skoko prorektor za nastavu Filozofskog fakulteta u Mostaru i prof. dr. sci. Besim Spahić. Na 558 stranica, dr. Tomić je predstavio teoriju, modele i praksu odnosa s javnošću, tehnike u odnosima s javnošću, pravo, etiku i globalne trendove u odnosima s javnošću,  proces upravljanja u odnosima s javnošću, odnose s javnošću u neprofitnim organizacijama, korporacijama, agencijama, turizmu, sportu, medijima …

„Ova je knjiga prvo znanstveno djelo iz područja odnosa s javnošću u jugoistočnoj Europi i kao takva bit će namijenjena kako fakultetima i visokim školama tako i PR uredima u cijeloj regiji“ rekao je između ostalog prof. dr. Besim Spahić mentor dr. Tomića pri izradi doktorske disertacije. Na kraju predstavljanja profesor Tomić je zahvalio svojoj obitelji kojoj je i posvetio ovu jedinstvenu knjigu, koja je kako je istaknuo profesor Sapunar već uvrštena kao obvezna literatura na fakultetima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Profesor Tomić se zahvalio i predstavljačima knjige, nakladniku Ivanu Pandžiću odnosno nakladničkoj kući Synopsis, kao i svim nazočnima na predstavljanju ove knjige među kojima su bili i rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Vlado Majstorović, potpredsjednik Republike Srpske Stjepan Čordaš, te brojni profesori, studenti i prijatelji profesora Tomića.

08.11.2008.

Imidž nacije: OPET JE "COOL" BITI AMERIKANAC

Privukao mi je pažnju članak u kojem se kaže:
"Čula je moj američki naglasak, okrenula se, poljubila me u obraz i izišla na prvoj postaji. Nije rekla ništa, no poruka je bila jasna - danas smo svi Amerikanci", piše šef austrijskog AP-a William Kole o neobičnom susretu u gradskom autobusu dan nakon Obamine pobjede "Prijatelji diljem svijeta javljali su se sa sličnim pričama. Do jučer su nas kritizirali i omalovažavali. Više puta sam bio prisiljen lagati, u Beču sam tvrdio da sam Kanađanin, u Beogradu da sam Nijemac, u Turskoj sam bio Francuz. Jedan Srbin me gađao limenkom, Austrijanci su ganjali moju kćer i vikali da ode doma. No, danas je opet cool biti Amerikanac".
Koliko je važan imidž javnih ličnosti, posebno vodećih kao u ovom slučaju mislim da je suvišno komentarisati. A šta sve čini pozitivan imidž jedne nacije osim Šangajske liste na kojoj su među 500 vodećih univerziteta prevladavaju upravo američki - mislim da možemo samo maštati i nadati se, uzaludno nadati (korupcija je učinila svoje). Kako biti ponosan na pripradnost svojoj naciji u ovim uslovima? Koliko na "mentalno" zdravlje prosječnog hrvata utiče uspjeh fudbalske ili rukometne reprezentacije ostavljam vama da prosudite. (moje mišljenje je da imje to itekako važno), a ni nama nije manje bitno.
Imidž je ključni motivator, faktora koji utiče na svjesnost o poziciji, dobar glas koji čini mnogo za vas. Jedan do najsretnijih trenutaka za BiH je Danisovo preuzimanje "oskara" i meni i dan danas mnogo znače riječi: "Ovo je za Bosnu..."

04.11.2008.

Dnevni list: POHVALAN ODNOS SA KUPCIMA

Što je u normalnim zemljama pravilo - kod nas je izuzetak. Ne znam da li vam se desilo da tegla, flaša ili nešto slično, što je lomljivo, ispadne iz vaše ruke u nekom superxafsu. To, u drugim zemljama, je osigurano i vi, ukoliko niste namjerno razbijali (tada dolazi policija) bude plaćeno iz osiguranja. Kod nas je najblaža verzija "Platite - ako hoćete!", pa baš moraš reći - "E, neću!".
Pravilan odnos sa potrošačima, koji su zapravo kraljevi (kako ih nazivaju fanki doktori Nordström i Ridderstrale - http://www.funkybusinessforever.com/) zaslužuje svaku pohvalu i takve poslovne ljude oni s razlogom nazivaju zvijezdama.
Pretplaćen sam na dnevnu novinu Dnevni list (http://dnevni-list.ba/) i desilo se da im nešto nije bilo u redu sa serverom pa nisam bio u mogućnosti da skinem broj na vrijeme. Smisao kupovanja novina nije da ih čitaš par dana poslije. To su znali i iz redakcije ove novine, javio sam im i pazi ovo - nisu se napravili "englezi", nego su se izvinuli i uz izvinjenje javili da su mi u znak pažnje produžili pretplatu za 7 dana.
Bravo za odnos sa kupcima...

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 11/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
360446

Powered by Blogger.ba