Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

30.10.2008.

ZBOG SLABE PRODAJE: "Christian Science Monitor" od 2009. samo na internetu - Sarajevo-x.com

Pad prodaje novina naveo je jedan poznati američki list na drastičan korak. Bostonski Christian Science Monitor, koji je utemeljen 1908., prvi je američki dnevnik koji ukida svoje dnevno tiskano izdanje. Više...
Naravno, ovo ne iznenađuje kada svakim danom vidimo kako se mobiteli pretvaraju u kompjutere, a RSS čitači su odavno promijenili lice informiranja. Iako pozdravljam ovaj potez, čini mi se svakim danom, da koliko god ovakav potez bio "zelen" tj. ekološki prihvatljiv, da nas vrlo malo dijeli od pada cjelokupnog sistema. NIkada se iz naših života neće odseliti strah od svjetskog rata kojim bi i serveri i internet i šume i čitavo ekološko razmišljanje moglo otići u bestrag. Za sad sve ovo lijepo zvuči, ali - do kad? U nastavku vijesti je još upisano da će čitaoci od aprila sljedeće godine moći čitati pomenuti dnevni list jedino na internetu, a štampaće samo vikend izdanje. Uredništvo lista objavilo je da će se time postići veća brzina u izvještavanju, a troškovi će biti smanjeni – dijelom i otpuštanjem nekih od zaposlenih. Kao i drugim američkim listovima, i Christian Science Monitoru tiraž je u posljednjih deset godina rapidno padao, s 230 hiljada zabilježenih 1970. godine na sadašnjih 50 hiljada prodanih primjeraka, uz istovremeni porast čitanosti na internetu. Monitor je jedan od prvih dnevnika u Sjedinjenim Državama koji je svoj sadržaj počeo objavljivati na internetu, 1995. godine, prenosi VoA, kada je dopisnik ovoga lista David Rohde bio zarobljen u Bosni i Hercegovini.

24.10.2008.

Gayevi i ateizam u reklamama: IDEOLOŠKA BORBA ZA KONZUMENTA ''PAR EXCELLANCE''

Danas sam na FTV u emijisi Centralni zatvor slušao intervju sa Dževadom Karahasanom koji je na pitanje o razlozima pojave agresivnog ateizma dao obrazloženje pojavu mnogo revloucija na prostoru BiH. Za one koji su nekada bili antiteisti, dakle bili potpuno protiv vjere jer ih je podsjećala na ono što duboko u sebi jesu, kaže da su sada postali agresivni teisti, sada kada su tu vjeru kao rješenje pronašli.
Pomenuo je i to da je potreba za duhovnošću zapravo čovjekova potreba za prihvatanje smrti što je nešto u potpunosti u sukobu sa neoliberalnim pogledom na svijet kojemu je poteban konzument. Kada čovjek konzumira reklamu, on zapravo konzumira lijek protiv straha od smrti, proizvodi se postavljaju kao ciljevi visoke vrijednosti.
Zato potrebu skrenuti pažnju na dvije vijesti prema kojima vjera baš i nije naklonjena konzumerizmu, a ateizam se, čini se, pojavljuje kao brand koji bi da konkuriše religijama.
Ne znam koliko je prisutna religioznost kod gay populacije, ali na osnovu ove dvije reklame čini s da su gay/ateisti idealni potrošači. Ono što mi je posebno smiješno je naziv koji zahtjeva vjerovanje, jer ne tvrdi kada kaže "there's probably" (vjerovatno). A evo šta vijesti kažu:

Velika Britanija: Bog vjerojatno ne postoji, uživajte u životu
"Prvi puta u britanskoj povijesti pokrenuta je reklamna kampanja za promoviranje ateizma. Kroz tjedan dana su se skupile i donacije za ateističku autobusnu kampanju, kako bi na londonske crvene dvokatne autobuse stavili plakate na kojima piše: “Bog vjerojatno ne postoji. Zato prestanite brinuti i uživajte u životu!”. Čitatelji lista The Guardian, čija je kolumnistica Ariane Sherine pokrenula ovu kampanju, entuzijastično su odgovorili na predloženu kampanju nudeći svoje donacije i skupljeno je devet puta više novca nego je bilo potrebno (47.900 funta)." Permalink

Gayevi su u reklamama neizbježni
" Prije 15 godina, svijet reklame bio je svijet hetero muškaraca. Sada, gayevi su neizbježni. I nije to samo stvar političke korektnosti, s ciljem da se homoseksualce integrira u društvo, već i pametan xafsinški potez koji osigurava veći profit, budući su homoseksualci navodno bolji kupci nego heteroseksualci, piše Advertising Pawn u stvarno interesantnom tekstu, popraćenom mnoštvom videa. Te su reklame, osim toga, mnogo zanimljivije od običnih, pogledajte npr. reklame za Motorolu, Renault Clio, Guiness, Stocker... Permalink "

20.10.2008.

Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI

Svi koji su cool-irali sa cigaretama ili bar većina glavnih, bili su plaćeni. Naravno, staro Berneysovo pravilo je glasilo "platite da vaš proizvod koriste poznati i ostali će ih samo slijediti". A vijest koja je za arhive kaže:
"Proizvođači cigareta plaćali su ogromne svote novca glumačkim zvijezdama iz "zlatnog doba" Hollywooda kako bi ovi promovirali pušenje, vidi se iz nedavno objavljenih dokumenata duhanske industrije. Samo jedan proizvođač cigareta je samo jedne godine zvijezdama isplatio više od 3 milijuna dolara (preračunato u današnju vrijednost). Doslovce sve zvijezde Hollywooda iz 1930-ih, 40-ih i 50-ih (Clark Gable, Cary Grant, Spencer Tracy, Joan Crawford, John Wayne, Bette Davis, Betty Grable, itd.) bile su uključene u plaćenu promociju cigareta, dok klasični filmovi iz ovog razdoblja dan-danas pomažu u promoviranju pušenja. BBC..."

19.10.2008.

Plan B: Intervju sa Marty Neumeierom, stručnjakom za brending

Prema vašem iskustvu, kako i koliko dobar brend može popularizirati loš proizvod i obrnuto – loš brend uništiti dobar proizvod?

U karijeri sam vidio mnogo slučajeva i jednog i drugog. Dobri proizvodi, koji su zbog nepostojanja brenda ili lošeg dizajna ili imena bili potpuno nevidljivi na tržištu, propadali su. Tvrtka mora predstavljati proizvode i usluge na način da su vidljivi, oni se moraju isticati na tržištu među konkurencijom, tako da klijenti vide njihovu vrijednost!Također, vidio sam mnogo loših proizvoda koji su na tržištu dobro prošli, ne toliko radi brendinga, nego više zbog dobre i agresivne reklame. S dobrom reklamom loš proizvod može na tržištu proći jako dobro, ali to je samo kratkoročno – korisnici će brzo shvatiti da je on zapravo loš, a to će se tvrtki vratiti i išamarati je.


Obavezno pročitajte:

Plan B » 2.0 » Intervju: Marty Neumeier, stručnjak za brending

19.10.2008.

VICTORIA'S SECRET: Predstavljen grudnjak vrijedan 5 miliona dolara - Sarajevo-x.com

Iako širom svijeta vlada prava finansijska kriza, svjetski poznati lanac ženskog donjeg rublja predstavio je svoje najnovije remek djelo, grudnjak ukrašen s gotovo 3.900 dragih kamenja, čija cijena iznosi... Više...
nevjerovatnih pet miliona. Naći će se neki šeik, zasigurno

18.10.2008.

Obama kupio oglase u video igrama

Barack Obama postao je prvi predsjednički kandidat u povijesti SAD-a koji je svoju kampanju proširio na video igre. Obama je kupio oglasni prostor u 18 online video igara zahvaljujući Microsoftovoj Xbox Live uslugi. Oglasi navode igrače da se registriraju i glasaju za demokratskog kandidata, a iz Obaminog stožera poručuju kako su ovim potezom ciljali na hardcore gamere. "Ciljana populacija su mlađi muškaraci koji rijetko čitaju ili gledaju TV, pa je ovo sasvim logičan potez", izjavio je Van Baker, analitičar tržišta za tvrku Gartner Inc. Reuters..

15.10.2008.

Kako glasati za Laku?

OK, svi znamo da Laka ide u Liverpool, ali zar ne bi bilo super da Laka bude najbolji u Evropi? Hm, dobio sam poruku na Facebooku sa linkom za glasanje a to je ova adresa:


http://ema.mtvadria.com/vote/#_274530725

Kad vam otvori idete:
1. CATEGORIE - Europe's favorite act (nalazi se na dnu)
2. NOMINEES - skrolate opet do dna, do ADRIA - Laka je predzadnji, baš iznad onog ruskog Tarzana Dime Bilana što riče ko mladi jelen u doba parenja,
3 ARTIST INFO - Pokaže vam na Laku, a vi klikćite, klikćite, klikćite baš kao na slici ispod, i to koliko god možete

Haj'mo Bosno, Bosno, Bosno, haj'mo Hercegovino!

Kako glasati za Laku
Kako glasati za Laku


14.10.2008.

Lutka koja govori "islam je svjetlo": INDOKTRINACIJA ILI SKRETANJE PAŽNJE

"Bijesni roditelji u Velikoj Britaniji zahtijevaju od proizvođača igrački Fisher Price da iz prodaje povuku dječju lutku koja je navodno programirana da govori "islam je svjetlo". Distributer spornih lutaka, kompanija Mattel, tvrdi da je lutka programirana da kaže jednu jedinu suvislu riječ - mama, a da je sve ostalo "gugutanje i mrmljanje" tipično za bebe. Distributer je isto tako opovrgnuo glasine da je jedan od radnika, musliman, namjerno programirao lutke da izgovaraju religijske poruke. Što ova igračka govori, provjerite u video isječku. Telegraph... Permalink "
Igračka to stvarno izgovara i mislim da je ovo presedan da se nešto ovako desi, ako što je i Obama nazivan Osamom.
Da li je riječ o spinu za skretanju pažnje na lutke ili "sabotaži uposlenika/muslimana" - nije mi poznato. Ostaje da nagađamo, al' fakat zvuči kontroverzno!


07.10.2008.

Kako to radi Gillete u BiH: Sergej Barbarez, Nihad Mameledžija, Aleksandar Hršum i Amar Selimović

Pošto vijesti sa Dnevnog lista poput mnogih iz drugih novina nestaju automatski nakon nekog vremena, da evidentiramo i Gilletov event. Vidio sam da je zabilježen ovaj događaj u još jednim dnevnim novinama uz "ekskluzivnu" izjavu Barabreza da se nije brijao tri dana da bi isprobao ova Gilletov haparadžik.
Uglavnom, moram priznati da je dobar potez angažovanje Sergeja Barbareza, Nihada Mameledžije, Aleksandra Hršuma i Amara Selimovića. Vijest je kao sročena iz pera PR-ovca, a malo prerađena (copy/paste) od strane potpisnika, ne sporeći trud ni jednog od njih, jer je dosta toga u pripremi. To podrazumjeva dosta detalja, od prostora, dogovaranja dovođenja ne samo glavnih faca, nego i novinara koji za ovakve članke, prema svjedočenju jedne koleginice, često traže i honorare. A vijest ide ovako:

SARAJEVO- Gillette Fusion, najnovija tehnologija brijanja, predstavljena je proteklog vikenda na tržištu Bosne i Hercegovine u okviru ekskluzivnog show programa u hotelu Radon Plaza, u restoranu Plava prizma, uz primjenu najnovijih zvučnih i svjetlosnih tehnologija.

Onaj kojeg žene žele, a muškarci mu se dive

Naspram pozadinske prvoklasne glazbe DJ Adnana Muratovića, veliki broj ljudi je bio je nazočan jedinstvenom show programu kojim je predstavljen koncept fuzije – mješavina inovacije, tehnologije, preciznosti i ugodnosti. Gillette Fusion je brijač namijenjen suvremenom, karizmatičnom i snažnom muškarcu koji ima pobjednički stav. On je onaj kojeg žene žele, a muškarci mu se dive. Vlastitim trudom postići uspjeh danas jest nešto što zaslužuje divljenje. Muškarci koji se dive svojim uspješnim prijateljima, uvažavaju činjenicu da je njihov „role model“ nekad bio u situaciji s kojom se oni suočavaju danas, a to ih potječe da s više strasti pristupaju ostvarivanju svojih snova.

Fusion ambasadori

Fusion ambasadori bili su prvi muškarci koji su isprobali najnoviji proizvod za brijanje kompanije Gillette. Sergej Barbarez, Nihad Mameledžija, Aleksandar Hršum i Amar Selimović uz asistenciju koju su pružile Lejla Damadžić i Hatidža Hadžimuhamedović, bili su prvi koji su isprobali novi i dugo očekivani brijač koji sadrži pet žileta za ugodnost i jedan trimer za preciznost, ergonomsku dršku i integrirani mikročip koji osigurava neprestanu i dugotrajnu upotrebu, automatsko isključivanje i upozorenje za istrošenu bateriju. Gillette Fusion je dostupan na tržištu Bosne i Hercegovine od proteklog vikenda i stiže u dvije verzije - standardnoj i onoj s baterijskim punjenjem za nježno i lako brijanje.

Piše: M.Tokić

06.10.2008.

10 najstrašnijih starih reklama: USA

Kako bi finansirao ratovanje Washington je u Drugom svjetskom ratu već na samom početku počeo izdavati ratne obveznice i na sve načine poticao Amerikance da ih kupuju. Bile su to turneje američkih vojnika (što je Clint Eastwood lijepo prikazao u 'Flags of Our Fathers'), ali i plakati poput ovog lijevo koji prikazuje nježnu majku i nemoćno dijete kako ih žele zgrabiti zle njemačke i japanske pandže. Iako je to samo jedna od deset Wierdy Newsovih 10 najstrašnijih starih reklama, kad je riječ o ratnim obveznicama donosim par linkova:
http://www.underconsideration.com/speakup/archives/002780.html

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 10/2008 >>
nedponutosricetpetsub
01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
335226

Powered by Blogger.ba