Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

23.08.2008.

Šta vama znači ovaj simbol mira?

Simbol koji je dizajner Gerald Holtom osmislio 1958. prvi je službeno iskoristio pokret koji se borio za nuklearno razoružanje. Pola stoljeća kasnije to je još uvijek najkomercijalniji simbol dosad napravljen, a nedavno je Tiffany napravio vrijedan dijamant s ugraviranim simbolom. Kako je znak u početku prihvatili hipi pokret, koji nije mislio na njegovu xafsinšku eksploataciju, Holtom nikada nije zaštitio autorska prava. Upravo zato nitko nije uspio spriječiti njegovo opće korištenje. Do danas je postao uobičajen modnim dodacima, a i zaštitni je znak posljednje Guccijeve kampanje. Guardian...
Meni ovaj simbol samo asocira na hipi pokret, duge kose... A šta vama znači ovaj simbol mira?

22.08.2008.

WV viral na bosanski način

Slika kruži netom kao pravi viral - golf dvojka, omiljeno prijevozno sredstvo kod bošnjaka, a bogami i hrvata i srba na prostoru BiH, plav k'o bonbona u još jednoj situaciji: motor za okretanje janjetine se priključi na akumulator.

Postolje za okretanje janjetine mi najviše liči na one vojne metalne krevete,
obojica su u plavom, ko da su "manijaci"

sunce odozgo, a vatrica odozdo - lagano u prvu i zalij povremeno
sunce odozgo, a vatrica odozdo - lagano u prvu i zalij povremeno


20.08.2008.

Otkrivena formula slave: F(T)=B+P(1/10+1/2T2) plus džoker!

Index.hr je prenio interesantnu vijest o Mark Borkowski, PR guru koji je napisao knjigu "The Fame Formula" - pa da se podsjetimo. A što se tiče njegovih izjava ima ih podosta na youtube:

ANDY WARHOL je jednom rekao kako svi mogu imati svojih petnaest minuta slave, međutim, njegovu je teoriju pobio Mark Borkowski, PR guru koji je napisao knjigu "The Fame Formula" u kojoj je formulu slave po raznim parametrima doveo do savršenstva. Za početak, tvrdi kako svi mogu postati slavni, ali da ta slava ne traje petnaest minuta već petnaest mjeseci. Zbrajao je i oduzimao načine na koje slava raste i opada te vrijeme koje je potrebno za oscilaciju, a kao primjere je uzimao osobe iz svijeta showbiza poput: Angeline Jolie, Kevina Spaceya, Nicole Kidman, Brada Pitta i mnoge druge.

U formuli F(T)=B+P(1/10+1/2T2), F je oznaka za razinu slave, T za vrijeme u intervalima od tri mjeseca (T1 za tri mjeseca, T2 za šest mjeseci), B je početna razina slave izmjerena godinu dana prije razdoblja u kojem osoba dosegne vrhunac slave, a P je oznaka za rast slave u odnosu na početnu razinu. "Formula slave funkcionira kao igra znanja, ali jedna igra traje petnaest mjeseci. Poput igre 'Milijunaš' u kojoj bi sve opcije bile 'džoker zovi'. Najbolje bi bilo da je džoker dobar PR", rekao je Borowski koji tvrdi da je ova formula idealna za ljude iz odnosa s javnošću, jer mogu svoje klijente učiniti slavnima ako znaju točno izabrati trenutak i mjesto gdje se trebaju pojaviti, što ne mora biti često, već je bitan pomno biran trenutak pojavljivanja.

Madonna je formulu razradila do savršenstva

Kao potvrda njegove teorije za primjer će dobro poslužiti reality show Big Brother iz kojeg natjecatelji nestanu nakon godinu i pol dana. Upravo su ti sudionici odličan primjer za Warholovu teoriju kako svatko ima svojih petnaest minuta slave, ne više. "Moja formula više vrijedi za prave, velike zvijezde. Madonna je najbolji primjer za to, ona je tu formulu razradila do savršenstva. Od ranih dana, kad je furala imidž party djevojke, stalno je osmišljavala nešto novo kako bi ostala slavna. Izazvala je kontroverze ljubeći se s Isusom, izdala je knjigu 'Seks' kroz koju je provukla svoju priču o lezbijstvu, mijenjala je imidž za svaki novi album, napisala dječju knjigu, posvojila djecu, postala strastvena štovateljica kabale i tako dalje", rekao je Mark Borkowski.

http://www.index.hr/xmag/clanak/otkrivena-formula-slave-ftbp11012t2-plus-dzoker/396668.aspx

17.08.2008.

Još jedna preporuka: NETIQUETTE - BON-TON NA INTERNETU

"Forwarduše su e-mailovi šaljivo-zabavnog sadržaja, koje pošiljaoci šalju masovno svima koje imaju u adresaru mail klijenta. Najčešći razlog je ušteda vremena potrebnog da se svakom primatelju poruka pošalje pojedinačno.

Da li vi volite primati takve mailove? Niti mi! Evo što možete učiniti slijedeći put kad dobijete takav e-mail."

Odgovor šta uraditi, ali i netiquette pravila (u PDF 41kB) srdačno preporučujem da pogledate na stranici Internetski bonton
http://www.hr-netiquette.org/

17.08.2008.

Mygazines.com - obavezna destinacija

Ovo je zarazno - servis Mygazines.com omogućio je jednostavan pristup najaktulenijim izdanjima globalno popularnih magazina poput Time-a, Rider's Digesta, PC Magazina, Wireda, Stara, Peoplea, Business Weeka, MacWorld, PC World, a sve što je potrebno je da se registrujete.
Sadržaj servisa Mygazines.com popunjavaju cjelokupni magazini koji se čitaju kroz poseban, zgodan Flash browser. Kada jednom otvorite magazin i kliknete na "Sadržaj", zgodno je to što možete klikom na naslov članka koji vas interesuje skočiti do željenog članka. Primjetite i to da, kada uvećate prvu stranicu u gornjem desnom uglu imate mogućnost da povećate slova, pretražujete, pošaljete članak (i ta osoba mora biti registrovana da bi ga pročitala), pa čak ih izdvajate u sopstvene arhive. Omiljene magazine ili članke možete sačuvati u favorite - ukratko stranica je zarazna.

14.08.2008.

SARAJEVO: Od danas zaštitari u sarajevskim tramvajima - Sarajevo-x.com

Od danas u sarajevskim tramvajima biće zaštitari, kazala je za naš portal Meliha Hasanbegović, glasnogovornica preduzeća GRAS. Više...
Konačno nešto da se uradi i po pitanju zaštite građana. A beli se i koji novi radnik zaposli...

13.08.2008.

Primjer lokaliziranja reklame

Vjerujem da je plakata sa prostrtim ćilimom u svim gradovima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, iako se ovaj ćilim može nazvati karakteristikom BiH...

centar Tuzle
centar Tuzle


09.08.2008.

Da upotpunimo priču o brandu: BRAND GAP

"Neko" ko je menovao brand kao "gut feeling" je Marty Neumeier u knjizi "The Brand Gap" (2003.).
Također se i zapitao kako premostiti razliku između poslovne strategije i dizajna.
Interesantan slide - pogledajte!

09.08.2008.

Kako brandovi uvjetuju ponašanje?

Brand nije samo logo - brand je, kako ga neki definišu, "gut felling" odn. osjećaj u stomaku. Brandovi imaju daleko veći učinak na nas, uz potrošačke odluke koje donosimo. Njihov učinak nije samo ostavljanje ime proizvoda u glavi, nego imaju i veću sferu utjecaja mijenjajući razne vrste ponašanja. Brandovi se vežu uz određeno ponašanje i podsvjesno mogu izazvati takvo ponašanje, s tim da je otpor uzaludan jer logoi utječu na nas htjeli mi to ili ne. Primjerice, Nike se veže uz pojmove "aktivan" i "samopouzdan". Ove se karakteristike gleda kao pozitivne pa Nike igra motivacijsku ulogu kod mnogih ljudi, čime postaje simbol poželjne budućnosti ili svog alternativnog života, analizira Pop Matters članak lista Journal of Consumer Research o automatskih učincima izloženosti brandovima na ponašanje.

04.08.2008.

Najlošije prevedena reklama na svijetu

Teško je ne reći da bi ova morala ponijeti titulu iz naslova.
Samo se pitam koji su program za prevođenje koristili?
(a fino im kaže da to ne može prevoditi!)

greška prevodilačkog servera
greška prevodilačkog servera


03.08.2008.

Reklame i spam na našem jeziku: POČELO JE

Silni forvardi simpatičnog sadržaja, u kojima ostane e-mail adresa, evo uzimaju danak. Nekima možda odavno stiže, ali meni tek odnedavno (tačnije prije 12 dana, ali nisam imao vremena za novi email): reklame i ponude na našem jeziku (poznato i kao spam).
Prvo je stigao od Naked TV - emisije za mlade koja se emituje nedeljom na BHT1, u večernjim satima. Reklamna agencija koja se pojavljuje kao odgovorna, na Jumbo plakatama širom BiH, je "Via media" sa tekstom u kojem nudi da mijenjaš prijatelje za mobitele:
Imas puno prijatelja? Bas punoooo? Vrijeme je da ih konacno iskoristis na pravi nacin!
Dovedi sto prije samo 100 prijatelja na Naked.TV Portal i osvoji Ultra Start Paket i Mobitel Sony Ericsson z310i! Pozuri, jer svega 8 nagrada ceka na svoje nove cool vlasnike!
Naked.TV ceka tebe i tvoju raju!. "

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 08/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
360344

Powered by Blogger.ba