Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

29.07.2008.

Nešto novo: Cuil - novi izazivač Googlea

Bivši zaposlenici Googlea kreirali su novi internet pretraživač i nazvali ga Cuil što na galskom jeziku znači znanje. Njegovi tvorci tvrde kako Cuil bolje indeksira informacije od Googlea i razumije kontekst pojedine stranice. Cuil (izgovara se cool) također razumije što je cilj svake pretrage pa korisnicima omogućuje da što lakše dođu do informacija koje traže. Razumijevanje sadržaja ono je što razdvaja Cuil od Googlea, tvrde njegovi tvorci koji dodaju kako je novi pretraživač indeksirao 120 milijardi stranica. BBC... Izgleda dobro, ali niko kao google, što jest jest...

24.07.2008.

Za vašu pažnju: MojPosao online magazin

MojPosao magazin je dostupan online. Preporučujem da pogledate vrlo intersantne tekstove ili bar prelistate (besplatno) MojPosao online magazin.
Reklamiraju ga tekstovima o Y generaciji (Rođeni nakon 1980. godine, pamte imena, događaje i jednadžbe, ali na posao dolaze u trapericama i kasne barem pola sata. Ne zvuči opasno, ali zašto onda od njih strahuje generacija X?), povećanju produktivnosti na poslu (Provjerite i kako vam iPod, obiteljske slike i cvijeće u uredu mogu pomoći u produktivnosti), dosadi (zašto dosada na poslu može biti opasnija od pretrpanosti) i ovisnosti o poslovnom uspjehu.

19.07.2008.

Facebook i Myspace: U USA SE SVE MOŽE KORISTITI NA SUDU

Yahoo.com donosi interesantnu vijest (link na vijest sa više slučajeva u komentarima) o nekoliko slučajeva kada su neki korisnici MySpace i Facebooka doprinijeli pooštravanju kazni za osobe čiji su sudski procesi u toku. Posebno je interesantan slučaj Joshua Liptona kojeg je dvije sedmice nakon udesa (kada je povrijedio neku ženu) neko uslikao na Halloween zabavi u zatvorskoj odjeći i postavio tu sliku na Facebook (ne na Joshuin profil) što je sudiji odlakšalo odluku da ga osudi na 2 godine.
Ne samo da se sudovi u USA sve više služe internetom - poznato je odavno da to čine i ljudi iz HRM (ili kadrovske službe, po starom) da vide o kakvoj je osobi riječ ili što bi se reklo "zaguglaju" tu osobu. Kako kreiranje lažnih profila više nije neka nauka, treba imati na umu da odavno ništa nije virtualno. I realno je, ako ijedna osoba zna ko se krije iza nekog nicknamea ili avatara, da je moguće da seta informacija nađe na netu.

18.07.2008.

OD DANAS SAMO REGISTROVANI KORISNICI MOGU OSTAVLJATI KOMENTARE

Moram priznati da se sad čudim kako do sada nije bilo nikakvih pretencioznih ili  uvredljivih komentara na pr.blogger.ba. Kako su i ta doba prošla, odlučio sam ukinuti opciju komentarisanja za neregistrirane korisnike.
Četiri broja koja je potrebno ukucati su nekada bila prevelika otvorenost onima koji opciju komentara vide kao prazan zid, džaba ofarban, na koji ide njihov grafit odn. uvreda. Svaka čast dobronamjernim posjetiocima koji žele razmijeniti mišljenje, ali - ako je nekom mrsko da se registruje kako bi ostavio komentar, onda ne treba ni komentarisati. Nema veze ako neko kao posjetilac nema blog - bar može na svim blogovima ostavljati komentare jer čisto sumnjam da čita samo moj blog. Ima na blogger.ba dosta toga dobrog.
Ako je riječ o posjetiocu koji želi stupiti u kontakt - e-mail se nalazi na naslovnoj. Tu je i opcija "G-MAIL CHAT" za chat. Naravno, svaki put prije chata mi izađe upozorenje: "Razgovarate s neidentificiranim korisnikom. Pazite o čemu raspravljate." Mislim da su chat i e-mail sasvim dovoljni.
Naravno, ovo je prvi post koji nema opciju komentara jer se tu nema šta dodati.
Otvorenost je biserje. Nema smisla bacati je na sve strane.
p.s.
Ide period odmora, pa će biti manje postova.
Ostajte mi dobro!

18.07.2008.

Postdiplomski studij "Odnosi sa javnostima" na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

U današnjem "Oslobođenju" je izašao oglas za upis na postidplomski studij na FPN na dva smjera od kojih jedan nosi naziv "Odnosi sa javnostima". Drugi je u oblasti massmedija i novinarstva, ali tačan naziv ovog smjera nisam upamtio.
Tako je Sarajevo nakon Tuzle otvorilo ovaj postdiplomski studij, a termin "Odnosi sa javnostima" je prihvaćen i na Univerzitetu u Sarajevu što mi je posebno drago zato što je ovakav prijevod termina "Public Relations" bio pripisivan Filozofskom fakultetu u Tuzli i dr. Najilu Kurtiću, iako se isti termin pojavio mnogo ranije u knjizi "Fenomen javnosti" dr. Asada Nuhanovića sa FPN u Sarajevu, zatim imamo PR udruženje BiH "PRIBA" koje je udruženje za odnose sa javnostima, a i knjige postdiplomaca iz Tuzle (Radenko Udovičić i Zarfa Hrnjić) s razlogom koriste ovaj termin. Moram napomenuti da je ovaj postidplomski studij, prema šefu odsjeka dr. Najilu Kurtiću, procentualno najuspješniji postdiplomski studij na Univerzitetu u Tuzli, kada se uzme u obzir omjer upisanih i onih koji su magistrirali. Od toga jedan je kandidat, nastavivši školovanje već doktorirao, a za sada (koliko mi je poznato) 4 magistranta su prijavili teme za izradu doktorske disertacije.
Ovime je "okretanje želudaca" na pominjanje "javnostima" dobilo još jednu dimenziju.
Po mom mišljenju prihvaćanjem i ovog termina čini se korak naprijed u razumijevanju ove relativno mlade nauke.

                                          SENIJA ŠEHANOVIĆ ODBRANILA MAGISTARSKI RAD

Jučer je na Filozofskom fakultetu u Tuzli
Senija Šehanović, diplomirani ekonomista odbranila magistarski rad pod nazivom: «Uticaj imidža na poslovanje građevinskih preduzeća u BiH»
Komisiju su sačinjavali

  1. dr. sc. Najil Kurtić, vanredni profesor izabran za užu naučnu oblast «Komunikologija» na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli,

  2. dr. sc. Damir Kukić, vanredni profesor izabran za užu naučnu oblast «Komunikologija» na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Zenici,

  3. dr. sc. Asad Nuhanović, redovni profesor izabran za nastavni predmet «Javno mnijenje» na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Moram priznati da je odbrana bila izvrsna, a rad odlično predstavljen. Inače, Senija radi kao PR u građevinskoj firmi ARCON-in iz Zenice, a dobar imidž za koji se ona brine evidentno doprinosi napretku i boljem poslovanju. Za istraživanje je angažovala agenciju Puls. Rezultati mnogo kazuju o stanju privrede i poražavajućem odnosu građevinskih preduzeća u BiH prema važnosti PR funkcije, zbog čega i ne čudi što na tenderima pobjeđuju inostrane građevinske firme koje, baš poput naših, jednako (ako ne i gore) probijaju zadate rokove, ali kako je imidž firme "podvučen žutom" (kako to reče prof. Najil) oni dobiju posao ispred naših firmi. Kolegici želim puno sreće u daljnjem radu.

17.07.2008.

Dino Merlin: BIĆE PUNO KOŠEVO

...i beli ću i ja na koncert. Naravno, neki će se naći iznenađeni zbog posta u kojem sam kritikovao na prvom mjestu BH Telecom, a onda i Dinu (pregledajte sve komentare, ako mislite da ima kontradikcije). Kako kažu "bošnjak će bošnjaku oprostiti sve osim uspjeha" - to u slučaju tog posta nije slučaj. Ponavljam - niko Dini ne spori uspjeh niti mu to zamjeri. Album sam mu s razlogom pohvalio, a one kojima se ne sviđaju njegovi tekstovi neka pogledaju malo tekstove recimo od Skroza ili Letu štuke u kojima ima većih nejasnoća.
Jedina stvar koju zamjerim Dini je što nije uradio ništa na svom imidžu humanitarca.
Po tome ništa nije naučio od Tošeta.
"Radi dobro i nek se zna o tome" je ideja vodilja.
Javnost traži karakter sa crtama humanosti.
Ta tišina je jedna velika rupa u njegovom imidžu.

16.07.2008.

Malo o Privatnim porukama

Nažalost, zbog nezgrapnosti pri komuniciranju došlo je do bespotrebne polemike. Neki su se posjetioci našli zbunjeni zbog objavljivanja privatne poruke (PP) zaboravljajući narav same PP. Kako je sve ukazivalo na gerilski PR* - o tome je bio i post (Montessori gerila).
Opcija Privatnih poruka koju koriste registrovani korisnici blogger.ba ima neka pravila. Inače, svima je jasno da
"Privatnost" podrazumjeva neku diskretnost. Logično je pitanje - koliko možeš biti ležeran ako se nekome prvi put obraćaš sa nekim pitanjem? Drugo je: ima li smisla nekoga provocirati preko privatne poruke? Ima li smisla nekome reći "Kako ti SVE i SVASTA znas, molim te, reci mi da li znas sto vise o otvaranju prve Montessori skole u BiH?", a kad odeš na isti blog - vidiš da je čitav blog posvećen Montessori metodi uz spominjanje da to počinje raditi od septembra u BiH.
Kako
privatnost podrazumjeva uljudno obraćanje logično je da bi trebalo zvučati kao "radim to i to, treba mi ta i ta informacija, da li slučajno znaš išta o tome" (to je uslijedilo poslije, nakon objavljenog posta u drugoj PP)
Tu dolazimo do druge bitne stvari: jedno od osnovnih pravila net-pismenosti kaže da ako koristiš velika slova to znači da se dereš na nekoga, odn. da si nepristojan ili blago rečeno ciničan.

Zato ako neko šalje PP sa sadržajem za kojeg nije u stanju odgovarati - onda nešto nije u redu sa poimanjem komunikacije. Imaju dvije mogućnosti - ili je riječ o nezgrapnosti ili propagandi. Za nezgrapnost je jasno, a kad je riječ o propagandi ili provokaciji - takvi mogu očekivati ili da će biti prozvani (posebno jer se na ovom blogu jer se piše o PR i xafsingu) ili blokirani (spam). U napomeni privatnih poruka (sa desne strane unutar te opcije u sekciji Napomena i pravila) stoji: "Putem privatnih poruka zabranjeno je vrijeđati blogere, slati reklame i neprimjeren sadržaj."
Zato na konstataciju da je ovo "opomena svim drugima da te nikad nista ne pitaju na PP!" i da nisam fer potpuno suvišna.
Ukoliko želite nešto pitati na PP ili putem komentara samo je jedno pravilo - budite uljudni i bez spama molim.

* - primjere Gerilskog oglašavanja možete pogledati na siteu jedne od vodećih firmi koja se služi ovom tehnikom http://www.guerillapr.com/ (klikni unutar stranice na ikone), a evo i na wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Guerilla_advertising

15.07.2008.

Mercedes reklama: Beauty is nothing without brains

Odlična reklama i izvrsna poenta, nešto kao u kultnoj izreci "auta se dijele na Mercedes i ostala"

14.07.2008.

Blogger.ba: BiH - MONTESSORI GERILA?

Jučer sam dobio PP od bimbo slijedećeg sadržaja:
_________________________________________________________________

Zdravo!

Kako ti SVE i SVASTA znas, molim te, reci mi da li znas sto vise o otvaranju prve Montessori skole u BiH?
Pozdrav

_________________________________________________________________

Provokacija? Tinejdžerka? Neka nova privatna srednja škola? Osnovna škola? Ne, ne - riječ je o gerili. Nakon što sam pogledao blog vidim da je riječ o promovisanju za našu zemlju novog tipa odgoja i u postu se predstavljaju Montesori vrtići na youtube videu, a "mistična" rečenica glasi: "U septembru 2008. ovaj metod po prvi put otvara svoja vrata i Bosni i Hercegovini."
METOD? Nisam tip koji odustaje od tradicionalnog odgoja, ali ni koji preza od novih pedagoških metoda. Kako nemam djecu, neću ni hvaliti ni osuđivati.No, kako je riječ o gerilskoj kampanji - moram je spomenuti.
Mislim da su se trebali obratiti xafsingu Sarajevo-x.com. Bar bi bilo pošteno. Ali očito da budžet za to nije predviđen. Ako je cilj bila pažnja -
rekli bi da su cilj postigli - evo post! No, zato je imidž zaplatio.
Ne radi se to tako. ne, ne..... nije to način na koji se komunicira...

p.s.
kako će vjerovatno bimbi ostaviti nekakav bespotrebno provokativan komentar ukoliko ne stavim link poštediću je patnje. Sretno im...
http://mariamontessori.blogger.ba/
10.07.2008.

Promjene u medijima: MANJE PARA ŠTAMPANIM MEDIJIMA ZBOG VELIKE PAŽNJE NA NECIJENJENOM INTERNETU KOJEG POTCJENJUJU OGLAŠIVAČI

Čudno je to, ali čini mi se da istina uvijek pronalazi neki svoj put, koliko god to izgledalo nemoguće. Naravno, ovdje ne govorim o "apsolutnoj istini" nego o slobodnom kretanju informacija i otkrivanju zakulisnih radnji. Bezbroj je primjera autocenzure, pa i CNN-ovog odustajanja od priča za koje treba više istraživanja, ako su veliki finansijeri u pitanju.
Zbog toga je sasvim prirodna pojava bloga kao jednostavna reakcija na copy/paste novinarstvo i portale i RTV stanice koji su ništa više do obične RSS stanice koje prikupljaju vijesti i daju ih korisnicima u dogovoreno vrijeme - dal' u 06:00 ili 19:30 - nije bitno.
Uglavnom, blog kao nov izvor informacija, dal' u formi dnevnika kao "reality show" ili kao mjesta na kojem se anonimno piše o problemima u nekoj korporaciji itekako je prodrmao "Velikog brata". Ne, ne očekujem nikakav blogovski Watergate - sjećate se iCNN? Ista je opcija sada na skoro svim portalima, pa i na sarajevo-x.com (donji desni ugao "Pošaljite nam vijest" - Svjedočili ste nekom događaju, uzeli ste svoj mobitel ili digitalni fotoaparat te fotografisali neki zanimljiv ili čak šokirajući događaj. Snimljeni materijal želite da vidi bh. javnost? Pošaljite nam vašu vijest i mi ćemo je objaviti. Više...) Sasvim je jasno - ljudi će to i činiti za džabe, ne samo zato što mogu, nego zato što žele biti dio kreiranja slike stvarnosti.
Slike koja je poprilično pripremljena, konture ocrtane - a razlika pogleda na događaje je u dioptriji posmatrača!
Zato me ne čudi vijest da su štampani mediji u gubicima. Kaže vijest: "Los Angeles Times, jedan od najvećih američkih dnevnika, najavio je ukidanje 150 novinarskih radnih mjesta. Američki dnevnici ove godine bilježe pad zarade od 12 posto, najviše zbog konkurencije s interneta ali i zbog slabe ekonomske situacije te većih troškova. Čitatelje nastoje zadržati tako što ih preusmjeravaju na svoje internetske stranice, ali zarada od reklama na internetu, prenosi VoA, nije još toliko velika da bi ublažila sadašnje probleme i sve veće troškove." (FENA) i na: http://www.sarajevo-x.com/clanak/080704009
A zarada od reklama na internetu nije još toliko velika upravo zato što internet posmatraju kao kakav neozbiljan medij.
Kako se to lijepo obije o glavu. A tek je počelo osvještavanje...

07.07.2008.

Muke po BH Telecomu: NE TO KRUŠKO, TAKO TI MILION KM TAJNI

Nakon upozorenja koje su poslali u sve moguće medije da ljudi ne šalju glupave SMS-ove i obavjestili da BH Telecom ne nagrađuje svoje korisnike povodom rođendana kompanije sa 10 KM-ova (mogli su dodati i još pitanje - A ŠTO BI VAM MI IŠTA DALI?) jutros je neki Kruško za bagerom sredio optičke kablove, jel' kod Zavidovića ili gdje drugo, nije bitno. Jutros nije bilo neta. Uglavnom, problem je popravljen i nije do njih. To je do nekog Kruške za bagerom - jasno je da ne upravljaju bagerima inžinjeri elektrotehnike, webdizajneri, a ni stručnjaci za xafsing ili PR. OK. Ali redizajniranje stranice BHTelecoma je projekat koji su vodili KATASTROFALNO. Najveća greška je naravno u NENAJAVLJIVANJU i uz to promjeni sistema rada na koji su navikli korisnike. Više ništa nije kao prije - kao korisnik morao sam proći kroz nekakve procedure za registrovanje na bhportal line, a za to je, kao trebao nekakav broj sa telefonskog računa - a račun mi još nije stigao. Divno! Onda sam nakon registracije (račun mi je danas stigao) morao ZVATI TELEFON DA POTVRDIM REGISTRACIJU što me je itekako isfrustriralo. Svo vrijeme sam zapravo želio provjeriti stanje na svom 9G paketu. Na kraju se ispostavilo da sam trebao ukucati svoj password. Zvuči jednostavno, pokušavao sam i password koji sam davno promijenio nije htio da radi. Onda registracija sa tim brojevima pa onda od vas traže da preko telefona aktivirate- ma bježi tamo. Ipak morao sam biti strpljiv. Najcrnje je što sam visio na telefonu dok nisam konačno sve nekako pokrenuo i došao do stanja računa koje nije htjelo da radi iz Firefoxa. Tek poslije proradi.
Dakle, NEZADOVOLJSTVO radom BH Telecoma proizilazi prvenstveno iz NENAJAVLJIVANJA DA ĆE DOĆI do nekih promjena. A promjena je nešto što korisnici uvijek ne vole, posebno ne naglu promjenu.
Kad bolje prokontam i sjetim se prošle stranice - sve je to i tad lijepo funkcionisalo, ali prolaziti kroz sve te nekakve registracije - užasna fustracija. Užas!
Još jedna važna stvar - ništa nisu rješili oko foruma. Naprotiv sad je još gore! Nekad davno sam se prijavio, njihov meil i ne koristim, a ukoliko želite pogledati šta se raspravlja na nekoj temi kao npr. 
Proklet bio BH telekome (yahya_sejo @ 07-07-2008 03:43 PM
) nećete biti u mogućnosti jer se prvo morate registrovati. MRSKO MI! HALO! MRSKO! Džabe što se MOŽE napraviti da registracija korisnika bude faktički i registracija na forumu - bolje je ba iskomplikovati. I šta da čovjek kaže? Možda "Nije loš fol. Stani Kruško vrati se.. još, još... Nije možda original koji smo mislili, ali možda ima neki drugi fol a ni ovo nije loše ispalo." Dobro je Kruško, stranica je odlična! Mada ne kontam.
A kao šlag na kraju nam ostaje Dino Merlin i Slobodna Bosna: ako je istina da Dinina tajna košta 1.000.000 - brate puno je. Već razmišljam sa ženom da pređem na one što daju 1000 minuta. Kruško, nužda nije patriotizam - a milion KM-ova je milion razloga.
Nele k'o Dino - milion KM-ova - strašan fol, a nije skrivena kamera! Bravo Kruško!

06.07.2008.

Faceless je kampanja!

Ove nepoznate osobe sa slike lijevo u posljednje vrijeme pojavljivale su se na svim većim događanjima u Londonu. Uvijek u paru, prvo su se pojavili na balu Eltona Johna, zatim na ljetnoj rasprodaji kod Harrodsa i na kraju na Wimbledonu. U medijima i na Internetu ovi su "bezličnjaci" izazvali veliku znatiželju, a svi su spekulisali radi li se o svemircima, poznatim osobama koje na ovaj način skrivaju svoj identitet ili pak o šaljivcima. Nakon brojnih nagađanja, ispostavilo se da se radi o reklamnoj kampanji za novi Lotusov automobil Eagle. Na stranici facelesspeople.com se uz odbrojavanje najavljuje da će "pravi karakter izroniti" za oko dva tjedna, a čini se kako će Lotus svoj dugo očekivani automobil tada predstaviti na British International Motor Showu. Telegraph...

05.07.2008.

Toyota BiH organizira u nedjelju rafting i čišćenje kanjona Neretve - Sarajevo-x.com

Predstavništvo Toyote za BiH organizira u nedjelju, 6. jula rafting na Neretvi, uz akciju čišćenja kanjona i obala Neretve u kojoj će učestvovati uposlenici i poslovni partneri ove kompanije. Više...
Jasno kao dan! :) Bravo

01.07.2008.

Koristi od muzike? HM, KO JE NARUČIO?

Kako se to radi u Sonyu? Možda je nošenje mobitela štetno, ali ovo je više walkman, znate Uglavnom, vijest kaže da je slušanje kratkih muzičkih isječaka od 30 sekundi ima snagu utjecanja na naša tijela na fizičkoj razini i na taj način mijenja naše raspoloženje, stoji u novom istraživanju psihologa David Moxon povodom izlaska Sonyjevog walkman telefona, W350i. Istraživanje je provedeno na 200 mladih Evropljana, a praćeno je osjećaju li se ljudi od muzike zavodljivo, zainteresirano ili opušteno. Među latvijskim popom i rumunjskim danceom hrvatski pop (op. E.Dž - vijest je iz hrvatskog medija) ima najjači učinak na ljudsko tijelo – kod 100% testiranih ispitanika se smanjila razina kortizola, a povećala razina IgA, što znači da opušta slušatelje i istovremeno jača imunološki sustav.
Nigdje se ne spominje učinak turbo-folka... a baš me interesuje šta "diže", a šta "spušta". Kod nekih definitvno "spušta"... Beli! Bravo Sony!

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 07/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
359741

Powered by Blogger.ba