Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

28.05.2008.

KAKO se obogatiti na pametan način? OVAKO BI TO TREBALO FUNKCIONISATI

Ne mogu odoliti a da ne prenesem članak sa index.hr - Prokleti srećkovići - biznis koji im je donio milijune. Ali prije toga komentar:
Fakat treba imati hrabrosti pa se odvažiti na posao koji izgleda bezvezan kao što su ovi primjeri dolje navedeni. Ono što mi naumpada su autori knjige Karaoke capitalism i Funky Business (Jonas Ridderstrale i Kjell Nordström) i koji tvrde da, štogod danas napravite, sutra će se pojaviti na stotine kopija, nešto poput Karaoke mašine. No, čini se da su ovi ljudi koji su dolje navedeni kao primjeri uspjeli zaraditi te pare, bez obzira da li su ideju pokupili od nekoga ili su je sami smislili. Koliko znam bilo je pokušaja i u BiH da se proda stranica od milion KM-ova - ali, haman ništa od toga (vidi http://www.stranicaodmilion.ba/).

Jedan od meni nezaboravnih primjera je autor knjige "Bogati otac, siromašni otac" Robert T. Kiyosaki koji je (kako je to uvijeno napisao u svojoj knjizi) bio dovoljno glup da ne patentira novčanik koji se zatvara na čičak. Ostalo mu je da žali. Zato ako imate neku ideju - zašto i ne pokušati?

A moj odgovot na pitanje "KAKO se obogatiti na pametan način?" je - hm, pa da znam odgovor ne bih sad ovo pisao nego bih se smješkao na ovakve naslove negdje na Havajima...

Hajd' uzdravlje, a evo članka:

KAKO se obogatiti na pametan način? Prva stvar, ali i najteža, je prava ideja koju će svijet "popušiti", a vi na njoj zaraditi. Tako se dogodilo s nenadanim bogatašima koji su se prvi sjetili prodati ono što je drugima bilo blesavo.

Zaradio prvi milijun za pet mjeseci

Tada 21-godišnji student Alex Tew nije ni slutio koliko će bogatstvo priskrbiti jednostavnom idejom kako sakupiti novac za svoj studij. Naime, napravio je internet stranicu koja se sastojala od mreže 1000 x 1000 piksela te je odredio cijenu jednog piksela za reklamu po cijeni od 1 dolara.

Svaki piksel je link na reklamiranu stranicu. Bilo je i da kupi diplomu. Ali to vjerojatno nije učinio. Nakon Alexa pokrenuta je lavina kopija njegove stranice od kojih je većina ubrzo propala.

Klinci uvijek donose veliku lovu

U xafsingu je poznato da se zarada krije u djeci, to je na dobar način iskoristio Byron Reese koji je započeo sa svojim "poslom" 2001. godine kada je otvorio internetsku stranicu "SantaMail". Zakupi zamišljenu poštansku adresu Sjevernog pola, glumi da si Djed Božićnjak i naplati deset dolara za svako pismo koje pošalješ kao odgovor njihovoj dječici - to je bio njegov magični recept. Rezultat je provjeren i učinkovit - klinci su diljem svijeta oduševljeni su kada im roditelji pokažu pismo koje su dobili direktno od Djeda Božićnjaka.

A kada ta ista dječica odrastu i otkriju kako sjeverni bradonja ne postoji, i ona se mogu nadati lovi - tužbe za prijevaru i duševnu bol nanesenu tijekom djetinjstva dušu su dale za zgrtanje love.

Tko ne troši na sebe, troši na svog psa

Jedna od najglupljih, ali i najboljih ideja za biznis svakako su "Doogles". Ako se ne zarađuje na djeci onda se gađa na ono što je drugo po redu ljudima najmilije - njihovi kućni ljubimci, u ovom slučaju psi.

Napraviti naočale za pse i prodavati ih online stvarno postavlja pitanje kako je izumitelje te "debilane" stvorilo milijunašima. No, činjenica je da se vlasnicima pasa može prodati sve i svašta pa zašto ne onda biti jedan od onih koji na tome zarađuju.

Zarada temeljena na HIV pozitvnim osobama

Ne toliko smiješan način zarade, ali dovoljno lud da bi se našao na ovoj listi je internet stranica PositivesDating.com koja spaja parove koji su HIV pozitivni. Paul Graves i Brandon Koechlin pomislili su da bi netko poželio za svog partnera HIV pozitivnu osobu, što i nije tako loše ispalo jer su 2006. godine međusobno podijelili preko 150 tisuća dolara.

Broj članova njihove stranice bliži se 100.000, a poslovanje i dalje raste. Ako su HIV pozitivne osobe etiketirane u društvu, najbolji način borbe protiv netolerantnog društva jest udruživanje.

Plastična koščica donijela milijun

Jedna od najluđih stvari je zarada na tradiciji Dana zahvalnosti koji je poseban događaj u Americi. Unatoč redovitim svađama i okupljanju rodbine koja se ne podnosi, iza svega toga postoji nešto zabavno. Tradicija lomljenja kosti iz purice koja je u obliku slova Y seže davno u prošlost.

Naime, uobičajeno je da na Dan zahvalnosti stol krasi i divna purica u kojoj se nalazi samo jedna koščica koju prime dvije osobe i - potežu, naravno onaj kojem ostane veći kraj u ruci njega očekuje sreća ili će mu se ispuniti neka želja. Ken Ahroni prvi je pokušao prodati ideju plastičnih purećih kosti što se na kraju ispostavilo kao unosan biznis. Dnevna proizvodnja plastičnih kostiju porasla je na 30.000, a godišnja zarada na milijun dolara. Ovo su samo neke od ideja koje su pojedincima donijele zaradu gotovo preko noći zahvaljujući "hrabrosti", ili čemu već", što je netko bio dovoljno lud da svoju još luđu ideju pretvori u nešto stvarno.

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 05/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
360431

Powered by Blogger.ba