Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

03.05.2008.

3. maj: DAN SEDME SILE

 Svijetski dan slobode medija, koji je ove godine posvećen slobodi pristupa informacijama, čestitali su danas mnogi. Od predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića koji je podsjetio da je "Postojanje i djelovanje slobodnih, profesionalnih i objektivnih medija od izuzetne važnosti za svako društvo i državu, ne samo u oblasti informisanja, već i u ukupnoj demokratizaciji društva", (više) što je, naravno, u rječniku političara nešto kao uz čestitanje nove godine ono "Sretna nova godina". Stvarnosti više odgovara ona čestitka predsjednika BOSS-a Mirnesa Ajanovića koja je i ujedno poziv Međunarodnoj zajednici da učini nešto, a kaže: "Evidentno je da kriminalizirani vladajući političari i secesionistički antibosanski elementi nastoje agresijom na medije i novinare spriječiti javno otkrivanje kriminala i plana o podjeli države". (više)
Naravno, kada uzmemo u obzir i Dodikovu hajku na BHT zbog "nelikvidnosti" - slika je potpuna. Pri tome mislim i na slobodu medija, a činjenice kažu da u novom izvještaju američke nevladine organizacije Freedom House da su mediji u BiH djelomice slobodni i na 79 su mjestu. Od nas su bolje plasirani Rumunija (96), Srbija (87) i Hrvatska (78).
UPDATE:
Prema izvještaju Reportera bez granica, naša zemlja u proteklih godinu dana sa zavidnog 19. mjesta spustila na 34. mjesto po slobodi medija. (više)
A odakle naziv Sedma sila?
O tome je pisao u Jutarnjem odgovoarajući na pitanja čitalaca, a spolije objavio i u knjizi Filološke dvoumice, (Inoslav Bašker 21. 10. 2006.). Neki možda nisu pročitali tekst, pa prenosim: 
Podrijetlo tog pojma nije posve pouzdano, ali ga se najčešće vezuje uz ulogu novinstva u revolucionarnoj Francuskoj. Ondje je list "Cronique de Paris" prvi skovao, još 1789., sam pojam novinarstva (journalisme). Jean-Paul Marat je imao više utjecaja kroz svoje članke u listu "L'Ami du peuple", nego mnogi koji su djelovali u Ustavotvornoj skupštini; postigao je veći utjecaj kao novinar negoli ga je imao kao uspješan liječnik, esejist, odnosno ustavotvorac. A nije bio jedini.
Potaknut time je general Napoléon Bonaparte, dok je nastojao prigrabiti vlast pa je koncentrirati u svojim rukama, skovao dosjetku da je novinstvo “peta sila u Evropi“ (poslije Francuske, Velike Britanije, Rusije, te Austrije). Kao prvi konzul, a zatim kao car, Napoléon je brižno nadzirao novinstvo, pa je u to doba pariški “Moniteur“ bio primjer propagandom zadojenoga i cenzuriranog lista.
Pošto su ujedinjavanjem nastale Italija (1861) i Njemačka (1871), broj evropskih sila povećao se na šest, pa je novinstvo “spuzlo“ na poziciju “sedme sile“, kako ga se najčešće nazivalo u frankofonskom svijetu.
Termin “sedma sila“ se iz francuskog pojmovnika probio u srpski, pa u bosanski, učestao je i u Sloveniji, ali u Hrvatskoj nije pustio naročit korijen. U Beogradu je prije drugoga svjetskog rata osnovana novinarska zadruga “Sedma sila“, a isto ime je (od 1953) nosilo nakladno poduzeće Udruženja novinara Srbije.
U angloameričkom svijetu nekako istodobno je skovana drukčija sintagma. Thomas Carlyle je pisao (1841) da je novinstvo "četvrti stalež“, pored klasične podjele predrevolucionarne Francuske na tri staleža (svećenstvo, plemstvo, građanstvo). Izraz “četvrti stalež“ imao je i drukčije značenje: još ga je Henry Fielding (1752) primijenio na mase, pa je kasnije korišten za radnički razred, koji su inače zvali proletarijatom (Giuseppe Pellizza da Volpedo naslikao je istoimenu sliku 1901).
Kasnije je u Americi termin korišten u smislu “četvrte vlasti“ (uz zakonodavnu, izvršnu, te sudbenu). U Italiji je čak i film "Građanin Kane“ preveden kao “Quarto potere“ (Četvrta vlast). Alexis Clérel de Tocqueville u svojoj je "Demokraciji u Americi“ (drugi dio, 1840) definirao novine kao "prvu vlast nakon naroda“.
Novinstvo nije vlast i ne treba da bude vlast, ni četvrta, ni druga, a još manje treba da je velesila, sedma ili bilo koja. Ono nije ni zamjena sudskoj vlasti, premda je James Gordon Bennett tvrdio (1830) da je ono “porota nacije“.
Novinstvo ipak ima stanovitu nemalu ulogu provjere i nadzora u suvremenoj građanskoj političkoj kulturi, poglavito ako je ona participativna, demokratskog tipa.
Još je aktualan spor između novinara Waltera Lippmana i filozofa Johna Deweyja o ulozi novinarstva u demokratskom društvu. Lippman je smatrao da je funkcija novinara da bude posrednik između publike i elite koja uobličuje politiku: publici pojednostavljujući objašnjava, a eliti obrazlaže što narod misli, i istodobno u ime publike pazi kao pas čuvar (watchdog) na eventualne nepodopštine političke elite.
Dewey je smatrao da je publika kadra sama odlučivati, na temelju potpune informacije, koja se ne smije ograničiti samo na činjenice, nego novinar mora analizom pokazati koje su moguće posljedice neke odluke.
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 05/2008 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
360261

Powered by Blogger.ba