Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

16.02.2008.

Riječi manipuliranja: SVE ZBOG JEDNE ESME

Riječ propaganda jedna je od riječi koja je imala relativno pozitivno značenje do '20-tih godina prošlog stoljeća, a rasizam kao pojam svoj definitivni krah doživljava tek slomom nacističkog režima nakon II svjetskog rata. Ovim terminima svakako možemo dodati još jedan kojim se opasno baratalo u zadnjih 10 - 15 dana u BiH. To je riječ segregacija. O raznolikosti značenja ovog pojma vidite na ovom mjestu (wikipedia), a o općem negativnom tretmanu istog možda govori i to što, ako ukucate termin "segregation" na google.com, prvi ponuđeni rezultat biva "racial segregation". Ukratko, sve pomenute riječi su "opasne riječi" koje su ili stručne ili naučne, a doživljavaju se kao naučno označavanje nečega kao "iskonski zlog", što je u situacijama nesporazuma i manipulacije koje na kraju budu otkrivene uglavnom označeno kao "lažno optuživanje" ili "manipuliranje poluistinama".

Pametan čovjek pročita ono što potpiše i vjerujem da ima pametnih predsjednika širom svijeta koji su potpisali sa Vatikanom isti dokument koji je potpisao i naš predsjednik Željko Komšić. Naime, dok je bio visoki dužnosnik SDP-a, 19. aprila 2006. godine u članu 16. Temeljnog ugovora između Vatikana i Bosne i Hercegovine, potpisao je da "Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu školskog plana i programa i, u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama, kao obaveznoga školskog predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao i za druge obavezne predmete." e da bi smisao istog zakona, a time i svog potpisa doveo u pitanje u svom postu "Vjeronauka u predškolskom odgoju i obrazovanju!". U njemu poziva, kako se čini, ne samo posjetioce i čitatelje svog bloga, nego i sve javnosti, da ne koriste svoja prava na vjersku slobodu. Pri tome postavlja razna pitanja roditeljima od kojih u posljednjem indicira da bi se korištenjem tih prava druga djeca koja su u manjini osjećala ugroženom(!?). Ako je to tako, onda ne znam šta je demokratija - možda teror većine nad manjinom? I koji to pametan predsjednik može pozvati ljude da ne koriste svoja prava da se drugi ne bi osjećali ugroženim? U svakom slučaju, prije će biti da je ovo poziv na odbacivanje vjere i vjerskih sloboda, ako već nije teror manjine i to one manjine čija prava (o tempora, o mores) ipak mogu biti ispoštovana - jer zašto bi onako pisalo u gorepomenutom zakonu i zašto bi ih tako pametan predsjednik potpisivao?

Uvijek je lijepo reći da su intelektualci pokretači pozitivnih gibanja u ovoj državi, ali oni su ti, konkretno oni sa FPN (o, bože, Fakultet političkih nauka) odnosno, kako predsjednik kaže >"mladi" predavači/profesori"< koji su ovaj državni zakon nazvali "segregacijom". Konkretno, ovu peticiju je povela Vedrana Pinjo Neuschul, majka dvoje djece koja idu u vrtić "Djeca Sarajeva". (vijest) Stvar je sasvim jednostavna - pomenuta majka je zabrinuta za svoga sina Svena i njegovu ljubav prema Esmi, jer kako kaže, ne želi da svom trogodišnjem Svenu, koji je zaljubljen u Esmu, objašnjava zašto odjednom moraju sjediti u odvojenim prostorijama i dodaje "Niko nema pravo da ih odvaja!". Gotovo da čovjek zapjeva sevdalinku "Žute dunje" - "Kad su htjeli da se uzmu, da se uzmu, aman, aman - dušmani im ne dadoše!"

Lavinu su, naravno, razvili mediji i kao posljedicu imamo žigosanje onih koji koriste svoje pravo na vjerske slobode bez obzira na to što im to i država garantuje. Demokratija i ljudska prava su nešto čemu se narodi BiH još uče i na šta se još navikavaju, ali pitam se da li iko ima pojma šta bi se desilo kada bi ista prava bila uskraćena u drugim evropskim državama? Ili još gore - da grupa roditelja tuži pred sudom za ljudska prava u Strazburu one koje im priječe to pravo? Poslije rasizma prema naturaliziranim građanima BiH porijeklom iz arapskih zemalja (vidi ovdje od trećeg pasusa) bila bi to samo još jedna u nizu tužbi.

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
360431

Powered by Blogger.ba