Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

09.02.2008.

U međuvremenu: NEWSLETTERI KAO PR-ALAT ZA PROMOVISANJE KNJIGE

Problem sa akademskim izučavanjem PR je blizak ostalim akademskim krugovima, a definiše ga jedno pitanje: "Gdje objaviti rad?". Kao što znate, izdavaštvo u BiH je na nezavidnom nivou, a što se tiče časopisa ima ih par i izlaze povremeno. Zbornici na fakultetima nažalost redovnije kasne nego što izlaze, a i ostali časopisi kasne sa izlaženjem i kubure sa isplaćivanjem honorara autorima, do kojih nekada (nažalost) i ne dođe.

I dok čekam dozvolu za autorska prava (4-6 sedmica) i da mi jave iz jednog uglednog časopisa da li imaju interesa da objave moj tekst, moram spomenuti jedan pametan potez izdavačke kuće "Algoritam" iz Hrvatske. Ovdje se ovaj newsletter pokazuje kao odličan alat jer - pričamo o knjizi, a biće riječi i na burek.blogger.ba o odličnim stvarima koje je spomenuo u intervjuu Pirke.
Naime, nekada sam se (možda) registrovao ili je neko jednostavno upisao i moju adresu na listu recepijenata (prije će biti ovo prvo), a onda su počeli dolaziti newsletteri. Nisam toliko obraćao pažnju do prije neki dan kada sam vidio da se radi o knjizi 'Tajna Doline piramida (u potrazi za dokazima da su u Bosni i Hercegovini živjela inteligentna bića)' Emira Imamovića Pirketa. U ovom newsletteru govore: Baretić u ironičnom pismu nekog Semira Osmanagica, ironično "uvred-jenoj" kvazi-nacionalist Ivanišević i na kraju imamo i intervju sa Pirketom.

 Iz Baretićevog pisma izdvajam:

"...knjigu koju večeras predstavljamo doživljavam kao grubi, pače nezabilježeni nasrtaj na teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske. Već na koricama svoga pamfleta autor, zaklanjajući se iza tobože široko rasprostranjene i opće prihvaćene definicije, insinuira kako “Bosna počinje tamo gdje prestaje logika”. Tu naoko nevinu dosjetku koja će brzoplete naivčine možda čak i nasmijati, moja malenkost drži književnim ekvivalentom silovita vojnog prodora u dubinu tuđega, u ovom žalosnom slučaju, našega teritorija.

      Na čemu, za početak, Imamović temelji svoju osebujnu geopolitičku teoriju? Na likovima koji su, kao fol, mogući samo u Bosni i Hercegovini? Pa da vidimo... Jedan od njegovih junaka 35-godišnjak je bez zanimanja i zaposlenja, nesretnik živi s majkom, trateći puno vremena i nešto manje para u kladionicama. Taj paradigmatski Bosanac, kako nam Imamović želi podvaliti, zapravo je fotorobot prosječnoga Hrvata naznačene dobi, što je dobro znano svakome dobronamjernom čovjeku koji je boravio u našoj zemlji. Imamović, načuli ste, i prečesto svraća kod nas, no sasvim je upitno kakve su njegove namjere.

      Život Imamovićeva junaka dramatično će se promijeniti kada se u uspavani provincijski gradić, nakon dugoga boravka u tuđini, vrati junakov rođak, karijerni hohštapler. I opet je na djelu piščev pokušaj krivotvorenja očiglednog. Samo se Bosancima iz dijaspore vraćaju barabe i prevaranti, sugerira Imamović. Kao da su hrvatski lessieji redom radmani i đikići, altruisti i genijalci, pisac još jednom iz naše domovinske svakodnevice radi globalnu senzaciju s tobože snažnim bosanskim pečatom.

      Što, međutim, pokreće narativni zamašnjak njegova djela? Povratnik imenom Amer Trampo prodaje javnosti priču kako brežuljci njegova zavičaja skrivaju velebne piramide. Na toj se točki Imamovićev zaplotnjački uradak bjelodano razotkriva kao politički opasan projekt. Pozor, molim, odjednom su arheolozi amateri postali bosanski specifikum o kojemu mi, Hrvati, nemamo pojma! Kao da prije nekoliko mjeseci Trampin splitski parnjak, Renato Baretić, zanimanjem slučajno književnik, a vokacijom istraživač kasnoantičke komunalne infrastrukture, nije podigao pravu bunu među stanarima Sukoišanske ulice zbog nalaza koji su autentični koliko i literarne piramide!

      Podsjećam, užasnut činjenicom da bi mu podizanje velikoga stambeno-poslovnog kompleksa s podzemnim garažama moglo ugroziti pogled na more, naš je Trampo “otkrio” kako trasa Dioklecijanova akvedukta prolazi baš sredinom gradilišta. I premda svjestan činjenice da je stotinama obitelji tako produžio muku trapljenja u skupom podstanarstvu, a veliku građevinsku operativu koja hrani doslovce na tisuće usta bacio na koljena, hrvatski je Indiana Jones - a ne bosanski! - ustrajao u zagovaranju smiješne uobrazilje. Ako vam se čini da malčice pretjerujem izjednačavajući Renata Baretića s Amerom Trampom, osvrnite se po prostoriji. Vidite li, možda, večeras među nama nagrađivanog literatu i nagrđivanog istraživača? Normalno da ga ne vidite: na vrijeme je skontao kako bi se proveo, pa sada negdje, na sigurnoj udaljenosti, čeka da promocijska gužva mine.

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
360431

Powered by Blogger.ba