Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

01.02.2008.

Nekoliko interesantnih vijesti: POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA

U zadnjih sedam dana pojavilo se par interesantnih informacija o online zajednici i odnosu kompanija prema njima. Prvo ću navesti vijesti, a onda na dnu dati neko mišljenje. Sorry narode, ponjava je, ali mora biti. Vjerujem da će onima kojima su ove vijesti promakle dobro doći, a oni koji su pročitali - brzo će preletiti!
.
.
1. Prvo je kanadski sindikalni organizator Derek Blackadder isključen kao član Facebooka jer je stekao previše prijatelja. Facebook je izbrisao korisnika nakon što se Blackadder nije povinovao prvom upozorenju. Isključenje nije politički motivirano, prenio je alternet.org (sarajevo-x.com)
2. Potom je osvanula vijest da je bloger Simon Owens odlučio napustiti popularni site, no umjesto da samo obriše svoj account odlučio je napraviti nešto više. Owens je 31. siječanj/januar proglasio Međunarodnim danom brisanja MySpace accounta, a na svom je blogu naveo 20 razloga zbog kojih bi korisnici trebali prestati koristiti te stranice. Čelnici popularnog servisa izjavili su kako je Owensov cilj samo da bude kontroverzan te su naglasili kako je MySpace i dalje najpopularnija online zajednica. Wired... Permalink Ipak, mnogi ovo vide kao logičnu posljedicu isfrustriranosti korisnika MySpacea stranicama punim glitcheva i oglasa, a živciraju ih i mnogobrojne spam poruke.
3. Još jedna interesantna vijest kaše da su se korisnici popularnog aukcijskog sitea eBay pobunili protiv novih pravila i naknada koje namjerava uvesti novi direktor John Donahue. Donahue smatra kako bi novi model naknada trebao smanjiti poslovni rizik prilikom prodaje predmeta, no korisnici se uopće ne slažu s njim pa su neki od popularnih prodavača izjavili kako će eBay zahvatiti masovni egzodus. Prodavači su se pobunili i protiv novih pravila po kojima neće moći govoriti protiv kupaca pa se neće moći zaštititi od prevara i loših kupaca. Wired... PermalinkInače, ovo je bila jedna od najboljih stvari na e-bayu, jer ako ne znate kakav je kupac, kako da znate da li ste prodali stvar? (Znalo se desiti da čovjek pobijedi na aukciji, a nikada ne plati niti preuzme stvar).
4. Druga vijest kaže da je bloger sa waxy.org primjetio kako ugledni časopis The Times pomoću konzultantske tvrtke Sitelynx kreira korisničke profile na raznim mrežnim medijskim web stranicama te preporučuje članke sa Timesonline.co.uk. Bloger je razočaran ovom taktikom tako uglednog časopisa te je naveo 20-ak stranica i pobrojao članke koje je preporučio jedan te isti korisnik: Piotr "Peter" Wyspianski, menadžer u Sitelynxu. Iscrpnije... Permalink
5.  Iz ovoga je više nego jasno da blogeri nisu luzeri, što će tek shvatiti iz kompanije Target, a slučaj su provjerili novinari New York Timesa. (borja planb.com.hr)
6.  Ovom uvidu treba pridodati pridodati i vijest da je sve je više starijih na online zajednicama poput MySpacea ili Facebooka, (oni ispod 30 čine većinsku skupinu), što se naravno, mladima nimalo ne sviđa. Najteže im pada što su Internet i sve njegove mogućnosti otkrili pripadnici njihove obitelji, pa čak i bake, koji se pokušavaju s njima sprijateljiti online. Zbog toga su neki su čak počeli skrivati svoje profile, kako bi utekli znatiželjnim roditeljima. News.com.au... Permalink
.
UGLAVNOM
Kada sve ove vijesti saberemo imamo jedan popriličan kolaž koji nam ukazuje da se slika interneta polahko, ali sigurno mijenja. Prvo, društvene stranice tipa MySpace gube imidž mjesta za susret mladih iako odavno postoje i društvene stranice za starije osobe. Oglašivačka politika MySpacea sve više frustrira korisnike. Iako neće doći do slabljenja MySpacea očito je da će se sve više otvarati prostora za nove igrače.
Promjena pravila 
povećavanje inteziteta oglašivanja iritira korisnike (MySpace),  uskraćivanje prava na "prokazivanje" (e-bay). Također, ignorisanje bloggera kao ciljne skupine, te pokušaji da se vijesti iz magazina nasilno iskoriste preko bloga sve više izaziva reakcije e-javnosti koja  internet doživljava kao zajednicu koja opstaje na međusobnom povjerenju i postupnom građenju ugleda.
U tom smislu treba motriti i odluku da se "ukine" članstvo na Facebooku Derek Blackadderu uz opravdanje da je Facebook kreiran samo za lično, nekomercijalno korištenje. Iako je zvanično opravdanje Facebooka to što je stavio limit od 5.000 dodatih prijatelja jer sistem nije bio kreiran da bi uspješno rukovao sa prevelikim brojem kontakata, ovaj slučaj definitivno dovodi u pitanje s jedne strane, smisao ovakvih siteova (ko to normalan ima 5000 prijatelja?) i smisao prijateljstva (šta je to zapravo "prijatelj"?). PorukU koja kaže "ograničavamo" niko nikada ne doživljava veselo.
Interesantno mi je posmatrati ove promjene.
Šta vi mislite o ovome?
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
411848

Powered by Blogger.ba