Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

29.02.2008.

Drakula Dacia: PIMP MY TABUT

Dosta tuzlanskih taksista vozi Dacia Logan i po priči mnogih - sve je OK. Nikakvih kvarova, samo redovan servis tako da uopće nemam loše mišljenje. Jedinu zamjerku koju sam čuo od prijatelja je da liči na - korito! Da u ovom ima istine vjerovatno su nadošli i iz xafsinga rumunskog proizvođača automobila (naravno, Dacia je dio francuske porodice) kada su se dosjetili da ga preurede u - Drakula stilu.

Tunirali su ga, a poveći Loganov prtljažnik preuredili u pogrebni stil, poput lijesa u kojem grof Dracula obitava. Isto se može reći i za enterijer, potpuno crven i presvučen alkantarom. Za odgovarajuću atmosferu unutrašnjost krova opremljena je LED osvjetljenjem, naravno u crvenom sjaju. U naslone sportskih sjedala ugrađeni su LCD zasloni kao sastavni dijelovi multimedijskog sustava.

27.02.2008.

Yes-Logo: AMERIČKI IZBORI

U zemlji kao što je Amerika, u kojoj kompanije shvaćaju važnost loga kao vrlo snažnog oružja, vrlo je čudno što timovi iza predsjedničkih kampanja pojedinih kandidata i dalje smišljaju vrlo jadno vizualno rješenje koje o kandidatima odaje samo manjak mašte, bez ikakve poruke. Tako je npr. logo Hillary Clinton gotovo kopija onog kojeg je već 2 puta koristio George Bush, što pokazuje da se njen tim odlučio na siguran ali iskorišten pristup kampanji. Logo Johna McCaina podsjeća na paket Lucky Strikea, no daje snažnu poruku koristeći vojno znakovlje. Najinovativniji je logo Baracka Obame koji koristi tradicionalnu paletu boja u slovu 'O' (na slici) čineći ga prepoznatljivim te predstavlja nadu. Interesantan tekst o ovim logoima donosi Salon...Permalink
26.02.2008.

Odbrana magistarskog rada Vesime Čičkušić: „Imidž u funkciji tranzicije bosanskohercegovačkog društva"

U četvrtak 28. II 2008. u 11:00 na Filozofskom fakultetu u Tuzli kolegica sa mog postdiplomskog odsjeka "Upravljanje odnosima sa javnostima" Vesima Čičkušić će braniti magistarski rad pod nazivom „Imidž u funkciji tranzicije bosanskohercegovačkog društva" (mentor je dr. sc. Najil Kurtić, vanredni profesor). Rad je interesantan i predstavlja svojevrsan dokument kojim su putem istraživanja utvrđeni problemi sa imidžom bosanskohercegovačkog društva u njegovoj funkciji tranzicije. U tom smislu bi mogao biti od izuzetne koristi, pa je ovo prilika da skrenem pažnju onima kojih se ova tematika tiče. Između mnoštva podataka izdvajam nekoliko interesantnih dijelova:

"Problem u BiH, gledano iz ugla tranzicije ka građanskom društvu, predstavlja nerazvijena kultura interesnog udruživanja, nasuprot izraženoj kulturi udruživanja na temelju podrazumijevane bliskosti - prostorne ('komšiluk', 'mahala', 'raja') ili srodničke (stvarne - porodična pripadnost, ili zamišljene - etnička, religijska i 'zemljačka' pripadnost).
Nezaživjeli koncept demokratskog civilnog društva refleksira se višestruko na društvena zbivanja. Konkretno se manifestira kroz krizu učinkovitosti politike, odnosno krizu političke participacije, političkog predstavništva, političkog rasuđivanja, govora, otvorenosti političke scene, kredibiliteta političkih alternativa. Prisutna je opća apatija i frustracija pojedinaca, letargičnost, nepovjerenje u politiku i sistem vlasti, u izabrane zvaničnike.
Objašnjenje te apatije i nepovjeranja mogu biti dobiveni rezultati koji pokazuju da građani smatraju da BiH nije postala demokratska zemlja (42, 5%) i da se mnijenje građana ne uvažava. Značajan je procenata onih koji smatraju da je proces demokratizacije donekle implementiran u bh. društvu (35%), odnosno vrlo malo (18%) ispitanika."
(...)
"Rezultati istraživanja koje sam provela su također indikativni. Proces tranzicije u BiH podržava  69,8% ispitanika naspram 30,2% onih koji ga ne podržavaju. Analizirajući dalje demografske i druge karakteristike ispitanika dolazimo do odgovora koje to kategorije građana više podržavaju tranziciju odnosno ko su najveći oponenti. Prema obrazovnoj strukturi, kako raste stepen obrazovanja raste i procenat onih koji podržavaju tranziciju, najmanje tranziciju podržavaju ispitanici sa osnovnom školom. Proces tranzicije najmanje podržavaju penzioneri zatim domaćice i nezaposleni. U pogledu godina, opiranje tranziciji je najviše među starijim kategorijama.
Gledano prema gradovima u kojima je provedeno istraživanje tranzicija ima najviše otpora u Kladnju, isti broj onih koji podržavaju i ne podržavaju, zatim Doboju, Tuzli pa Sarajevu a najveću podršku u Bugojnu, Gračanici, Brčkom. Proces tranzicije više podržavaju oni koji imaju veća mjesečna primanja."

Neki podaci su me iznenadili i moram priznati da je rad izuzetno interesantan.

25.02.2008.

MIT na internetu - Znanje koje možete dobiti na MIT-u je na webu

Cijenjeni Massachusetts Institute of Technology na net je postavio velik dio materijala koje dobiju njihovi studenti, i to besplatno. OpenCourse Ware MIT-ja objavljuje na webu materijale praktički svih predmeta, među njima su i oni materijali koji se daju studentima koji redovito prate nastavu: dakle, bilješke za predavanja, nastavni plan i raspored tema, ispitni uvjeti i materijali, zadaci za izradu kod kuće, razni vježbovni testovi i slično. Razlika od studiranja na MIT-ju je taj što nema udžbenika, diskusija, niti se nastavnom osoblju mogu postavljati pitanja. Glas Amerike... Permalink
Ukoliko neko poznaje još neku stranicu na kojoj ima sličnih materijala ili besplatnih e-knjiga neka ostavi u komentarima.
24.02.2008.

Brend: I KINEZI BI KAO BECKHAM

Kada je promijenio naziv svojih kondoma i stavio sliku Beckhama, proizvođač kondoma iz Kine je "napravio" najprodavaniju marku kondoma u svojoj državi. Iako nisu dobili dozvolu sa korištenje registrovanog trademarka David Beckham (tm) ništa ih nije dalo spriječiti, a da to nije zvaničan brend obavijest je uputio beksov agent Simon Oliveira (vidi vijest). Ovo nepoštivanje autorskih prava vjerovatno neće puno oštetiti Beckhama, a da li će isti biti u prodaji po kineskim prodavnicama širom Balkana, vrijeme će pokazati.

24.02.2008.

Vjerodostojnost podataka: 25 ONILNE IZVORA POZDANIH I TAČNIH INFORMACIJA

Ako pokušavate nešto dokazati, imajte na umu da pozivanje na Wikipediu, zbog necjelovitih citata, pristranih stavova i netačnosti, nije baš najpametnije. Iako se i ja njom koristim, imam na umu da wiki nije baš najbolje mjesto za tačne i pouzdane informacije. Zato skrećem pažnju na listu koju je sastavio College Degree. Riječ je o 25 sajtova čije su informacije tačnije i pozdanije. Većina navedenih sajtova pokriva neko određeno područje (MedBioWorld medicinu, FactCheck.org politiku, AskOxford engleski jezik), dok su neki univerzalnog sadržaja, poput Citizendiuma za kojeg kažu da funkcionira poput Wikipedije, samo bolje. Permalink 
Ako tome pridodamo vijest da austrijski znanstvenici tvrde da Google stvara neprihvatljive monopole i narušava privatnost slika je potpunija. Istraživanje sugerira da Google utiče na privredu (gospodarstvo) jer se pri pretraživanju rezultati ne slažu prema stvarnoj važnosti, već prema učestalosti koja je rezultat politike, ali da napomenem - i dobrom SEO-u. Naime, tko više plati, više je prisutan na Internetu. Također postoji i velika opasnost od iskrivljavanja stvarnosti jer se mnogi pri istraživanju podataka oslanjaju na Wikipediju i Google, a to nisu uvijek neovisni i tačni izvori informacija. Sidney Morning Herald... Permalink
Pitanje za vas glasi: koje izvore najčešće koristite? Priznajem da i ja uglavnom koristim wiki i google, ali to ću morati lagano mijenjati. A vjerovatno ću i izmijeniti box sa desne strane u kojem piše "Ako nešto tražite" i dopuniti ga listom ili linkom na listu.
23.02.2008.

iReport: HTJELI NE ILI NE - ITEKAKO UTIČE!

Vjerovatno vam je poznate vijest da je na YouTubeu sinoć objavljena snimka "kosovo za patike", o dvije plavuše kako kradu po Beogradu za vrijeme nereda. Autor je izjavio da se prvi dio snimke događa u prodavaonici na Slaviji za vrijeme paljenja McDonald'sa te da je tada slučajno snimio ove dvije djevojke. Dva sata kasnije na Terazijama ponovno susreće plavuše s početka koje pustoše lokal u Sremskoj ulici. Dok hodaju po gradu ispadaju im vrećice, a na kraju autor pokušava doznati njihova imena. Video je ovdje.

Zašto je ovo interesantno - zbog onog čuvenog iReport projekta sa CNN-a o kojem smo pisali ranije. Iako je Jon Stewart u svom "The Daily Show"-u ismijao projekt iReport jer građanima reporterima za ponuđene trenutke rizikovanja i snimke nude čak slavu (!?), iz ovog primjera vidimo da su ljudi spremni snimiti i ponuditi za džabe na youtubeu sve što je interesantno. Da, iste snimke koji jednoj državi (doduše sve manjoj) zbog lopovluka ruši imidž.

Ne znam iz kojih je razloga ovaj srpski patriota izašao na proteste i snimanje, ali očito je da je "ja-sam-onaj-koji-je-okačio-one-plavuše-na-youtube-u" dovoljan razlog da se sa kamerom zaputi na ulice i snima pohod sponzoruša. A ti se Jone smij... nisu glupe kolege sa CNN-a. Evo priloga iz Daily showa:

22.02.2008.

Post podrške: Prevođenje knjige "Bore oko očiju - Dnevnik bosanskog vojnika"

Ukoliko ništa ne znate o knjizi "Bore oko očiju" (Saudin Bećirević, 2007) i Jasminku Haliloviću, onda Pročitajte ovdje. Smatrao sam da njegov zadnji post vrijedi prenijeti i podržati projekat zaživljavanja knjige "Bore oko očiju" na drugim jezicima. U njemu Jasminko kaže:

"Bliži se godišnjica izdavanja knjige, i imali smo mnoge pozitivne reakcije. Logična posljedica uspjeha na domaćem tržištu je prevod na druge, veće jezike. Uspostavio sam kontakte koji bi, nadam se, trebali rezultirati prevodom knjige na turski jezik. Želio bih, naravno, da se knjiga pojavi i na engleskom, francuskom, njemačkom, švedskom i drugim jezicima. Zato molim sve Vas koji ste knjigu pročitali, koji poštujete ovaj projekat i Saudinov rad, da razmislite možete li učiniti nešto da pomognete u ovoj fazi projekta. Najvažnija pomoć bilo bi povezivanje s ljudima koji imaju iskustva i kontakta sa stranim izdavačima, ili povezivanje sa stranim izdavačima direktno. (e-mail)

Saudin Bećirević - prvo hrabri vojnik, a onda hrabri autor bez dlake na jeziku, zaslužuje da ova knjiga obiđe svijet. Vi koji ste knjigu pročitali, prije nego što preskočite javljanje meni, sjetite se dijelova ove knjige. Sjetite se ko je bio Saudin Bećirević kada je trebalo, i razmislite možete li pomoći u ovom projektu.

Jedan od vidova pomoći svakako je prenošenje ovog poziva na vaše blogove/stranice.

Hvala unaprijed!

Jasminko Halilović"

21.02.2008.

U skladu s vremenom: VIC O NOVINSKIM NASLOVIMA

U Beogradu pobjegao lav iz zoološkog vrta i na ulici napao neku djevojčicu.
Vidjevši to, jedan prolaznik skoči i pohrva se s lavom, te ga zadavi golim rukama.
Sljedećeg dana "Politika" objavi naslov:
HRABRI SRBIN SPASIO DEVOJČICU!!!

Istog jutra dođe ljutit čovjek u redakciju:
"Sljušajte vi, ja sam onaj koji je zadavio ljava, i ja nisam nikakav Srbin!"

Sljedećeg dana "Politika" osvane s novim naslovom:
HRABRI JUGOSLOVEN SPASIO DEVOJČICU!!!

Ubrzo eto opet junaka jos ljućeg:
- "Opet ljažete! Nisam ja Jugosljoven!"
- "Pa šta si onda čoveče u...!?" - upitaše ga članovi
- "Aljbanac!" - odgovori im on
I tako trećeg dana "Politika" izađe s ispravljenim naslovom:
RAZULARENI ŠIPTAR UBIO LAVA, MILJENIKA DECE!!!
20.02.2008.

Apel za pomoć: MERIMA MUJKIĆ - OPERACIJA TUMORA NA MOZGU

Znam da su mnogi postali sumnjičavi jer se čini da se ne može provjeriti da li je doista neko obolio, niti kakva je procedura za humanitarni telefon što naravno ide na dušu telekom operatorima i njihovom PR-u. Iako nije vrijeme ni mjesto, dosta toga lošeg o nekim telekom operaterima u BiH već je u intervjuu za Azru rekao Damir Šehanović, govoreći o toku akcije za pomoć preminule Lune Osmanagić. 
No, ako je suditi po ugledu NLB banke koja je dopustila da se u izlogu njenih poslovnica postave plakate kojima se apelira na pružanje pomoći 13 godišnjoj Mujkić Merimi iz Banovića, te transakcijskim brojevima njihove banke i računima otvorenim u NLB filijali Banovići (sve to na plakati zalijepljenim na vidnim mjestima u njihovim filijalama) onda vrijedi okrenuti broj. Novac je potreban za operaciju tumora na mozgu koja košta 50.000 KM. Pozivom na 090 291 008 (BH Telecom) donirate 2 KM.
Transakcijski račun NLB filijala Banovići je: 1321300309147820.
Molimo Vas da obavijest proslijedite dalje kako bi se što više ljudi odazvalo ovom apelu!
19.02.2008.

Sportski PR: FK SLOBODA TUZLA

Kada sam na zvaničnoj stranici FK Sloboda pročitao vijest da će cijeli prihod od prodatih ulaznica naredne utakmice, dogovorom dva kluba, biti uručen Merhametovoj "Narodnoj kuhinji", bilo mi je izuzetno drago što sam tuzlak. Moram spomenuti da ne navijam ni za jedan tim iz naše premijer lige, iako sam sentimentalno naklonjen Slobodi, što je vjerovatno dijelom odgovornost ne samo slabe lige, loših suđenja, nego i menadžmenta koje do sada nije poduzimalo ikakve akcije ovakvog tipa. Nekako doživljavam ovu našu ligu kao jednu polovnu ergelu iz koje povremeno "izviri" neki talenat, a rijetki uspijevaju vani.

Ipak, ovakva odluka tima sa Tušnja i ekipe Bosne iz Mionice, koji će odigrati ovu Slobodinu "generalku" (pred nastavak sezone) u mjestu Boka (u Posavini) u subotu (14.30 h) dočekao sam sa radošću, posebno što su predstavnici oba kluba najavili i klupske donacije ovoj instituciji koja se trenutno nalazi u teškoj situaciji.

Ono što sam primjetio na siteu, a što me kao čovjeka vrijeđa, je poziv navijačima i prijateljima kluba da pozivom na broj doniraju 1 KM za razvoj i unapređenje Omladinskog pogona i Škole fudbala FK Slobode. Žalosno i patetično. Suvišno je pominjati koliko vrijedi grb ovolike tradicije, a oni ga pretvaraju u sadaku.

19.02.2008.

Katastrofa epskih razmjera: ZBOG ZLOSTAVLJANJA ŽIVOTINJA 65 TONA MESA POVUČENO IZ PRODAJE U SAD

Riječ raskrinkavanje (engl. muckraking), možemo definisati kao: "suprostavljanje zlu, u svrhu promocije društvene pravde." Muckrakeri su novinari koji su pokrenuli promjene, stimulirali političke proteste, s početka XX stoljeća, kojima je zahtjevano od vlade da sprovede reforme i obuzda zloupotrebu položaja željeznica, banki i korporacija.  Jedan od najpoznatijih raskrinkavačkih (muckrakerskih) knjiga je «The Jungle» («Džungla») od Upton Sinclaira koji je razotkrio neljudske radne uslove u fabrikama pakiranja mesa, a njom je izazvan bijes javnosti.
No, ono što su članovi udruge Human Society postigli predstavlja pobjedu nevladinog sektora koji je uveliko preuzeo ulogu od novinara koji znaju biti izmanipulirani, ali i spriječeni da objave vijesti od strane velikih kompanija na razne načine (ucjene oglašivanjem, dioničari u vlasništvu medija itd.). Sa kompromitirajućim snimkama su suočili ministarstvo poljoprivrede SAD-a koje je izašlo pred javnost sa viješću da povlače s tržišta 65 miliona kilograma govedine proizvedene u jednoj kalifornijskoj kompaniji, što je najveća takva akcija ikad. Radnici ove kompanije su brutalno zlostavljali životinje, na što je već duže vrijeme upozoravala udruga Humane Society. No tek kada su uspjeli u tajnosti snimiti video, na kojem se vidi kako se stare i bolesne krave tretiraju, uspjeli su dobiti reakciju ministarstva. Protiv tvornice je podignuta optužnica zbog nehumanog postupanja, te kršenja procedure koja nalaže da se za proizvodnju mesa mogu koristiti samo zdrave životinje. Daily News, Washington Post... 
Inače, kada je riječ o tržištu mesa u SAD-u, koliko mi je poznato, postoji jedna takva kompanija koja prodaje kosher hranu koja je po svojoj naravi zapravo najbliža pojmu halal hrane. Za one koji nisu znali u BiH s tom svrhom postoji i radi Agencija za certificiranje halal kvalitete, imaju audite odn. osobe koje obilaze tvornice ove hrane kako bi se uvjerili u održavanje halal kvalitete, koji u ovom slučaju podrazumjeva dostojanstven odnos prema životinjama te zabranu plašenja životinje nožem. Za audite polažu i uposlenici zainteresiranih firmi koji time bivaju u potpunosti osposbljeni za nadzor i očuvanje standarda(vidi ovdje). Više o firmama koje se pridržavaju ovih standarda možete naći na stranici halal.ba.
Dolje možete pogledati snimak izjave za javnosti ministarstva poljoprivrede SAD i udruge Human Society uz snimke okrutnog postupanja prema životinjama.  

16.02.2008.

Riječi manipuliranja: SVE ZBOG JEDNE ESME

Riječ propaganda jedna je od riječi koja je imala relativno pozitivno značenje do '20-tih godina prošlog stoljeća, a rasizam kao pojam svoj definitivni krah doživljava tek slomom nacističkog režima nakon II svjetskog rata. Ovim terminima svakako možemo dodati još jedan kojim se opasno baratalo u zadnjih 10 - 15 dana u BiH. To je riječ segregacija. O raznolikosti značenja ovog pojma vidite na ovom mjestu (wikipedia), a o općem negativnom tretmanu istog možda govori i to što, ako ukucate termin "segregation" na google.com, prvi ponuđeni rezultat biva "racial segregation". Ukratko, sve pomenute riječi su "opasne riječi" koje su ili stručne ili naučne, a doživljavaju se kao naučno označavanje nečega kao "iskonski zlog", što je u situacijama nesporazuma i manipulacije koje na kraju budu otkrivene uglavnom označeno kao "lažno optuživanje" ili "manipuliranje poluistinama".

Pametan čovjek pročita ono što potpiše i vjerujem da ima pametnih predsjednika širom svijeta koji su potpisali sa Vatikanom isti dokument koji je potpisao i naš predsjednik Željko Komšić. Naime, dok je bio visoki dužnosnik SDP-a, 19. aprila 2006. godine u članu 16. Temeljnog ugovora između Vatikana i Bosne i Hercegovine, potpisao je da "Bosna i Hercegovina u svjetlu načela o slobodi vjere, priznaje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te u sklopu školskog plana i programa i, u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama, kao obaveznoga školskog predmeta za sve koji ga izaberu, pod istim uvjetima kao i za druge obavezne predmete." e da bi smisao istog zakona, a time i svog potpisa doveo u pitanje u svom postu "Vjeronauka u predškolskom odgoju i obrazovanju!". U njemu poziva, kako se čini, ne samo posjetioce i čitatelje svog bloga, nego i sve javnosti, da ne koriste svoja prava na vjersku slobodu. Pri tome postavlja razna pitanja roditeljima od kojih u posljednjem indicira da bi se korištenjem tih prava druga djeca koja su u manjini osjećala ugroženom(!?). Ako je to tako, onda ne znam šta je demokratija - možda teror većine nad manjinom? I koji to pametan predsjednik može pozvati ljude da ne koriste svoja prava da se drugi ne bi osjećali ugroženim? U svakom slučaju, prije će biti da je ovo poziv na odbacivanje vjere i vjerskih sloboda, ako već nije teror manjine i to one manjine čija prava (o tempora, o mores) ipak mogu biti ispoštovana - jer zašto bi onako pisalo u gorepomenutom zakonu i zašto bi ih tako pametan predsjednik potpisivao?

Uvijek je lijepo reći da su intelektualci pokretači pozitivnih gibanja u ovoj državi, ali oni su ti, konkretno oni sa FPN (o, bože, Fakultet političkih nauka) odnosno, kako predsjednik kaže >"mladi" predavači/profesori"< koji su ovaj državni zakon nazvali "segregacijom". Konkretno, ovu peticiju je povela Vedrana Pinjo Neuschul, majka dvoje djece koja idu u vrtić "Djeca Sarajeva". (vijest) Stvar je sasvim jednostavna - pomenuta majka je zabrinuta za svoga sina Svena i njegovu ljubav prema Esmi, jer kako kaže, ne želi da svom trogodišnjem Svenu, koji je zaljubljen u Esmu, objašnjava zašto odjednom moraju sjediti u odvojenim prostorijama i dodaje "Niko nema pravo da ih odvaja!". Gotovo da čovjek zapjeva sevdalinku "Žute dunje" - "Kad su htjeli da se uzmu, da se uzmu, aman, aman - dušmani im ne dadoše!"

Lavinu su, naravno, razvili mediji i kao posljedicu imamo žigosanje onih koji koriste svoje pravo na vjerske slobode bez obzira na to što im to i država garantuje. Demokratija i ljudska prava su nešto čemu se narodi BiH još uče i na šta se još navikavaju, ali pitam se da li iko ima pojma šta bi se desilo kada bi ista prava bila uskraćena u drugim evropskim državama? Ili još gore - da grupa roditelja tuži pred sudom za ljudska prava u Strazburu one koje im priječe to pravo? Poslije rasizma prema naturaliziranim građanima BiH porijeklom iz arapskih zemalja (vidi ovdje od trećeg pasusa) bila bi to samo još jedna u nizu tužbi.

14.02.2008.

Tošizam: ZLOUPOTREBA LIKA I DJELA

O fenomenu pokojnog Tošete Proeskog sam pisao ranije na bureku u ovom postu povodom njegove komercijalizacije, tačnije organizovanja "hodočašća" njegovom rodnom gradu. A o daljoj zloupotrebi mislim da bi se mogli ispisat redovi i redovi. Od onih čika što na štokrilama i vikend stolovima prodaju cigare, žvake i Tošetove slike do skupljanja sličica.

Drago mi je da će bar neko, po svemu sudeći šef firme Rafo, zaplatiti. Više o sličicama pogledajte u članku koji donosi portal index.hr na ovom mjestu.

Lično, sve ovo mi ide na živce zajedno sa hiljadama blogova tipa "Toše forever" i tome slično. Naš narod je upravo zbog toga skovao termin TOŠIZAM, a on označava teroriranje stvarnosti gotovo idolopokloničkim veličanjem lika i djela Tošeta Proeskog. Neka mu je lahka crna zemlja, a svima nama želim da nas ovakvi i slični fenomeni popuste.

Na fotografiji slika sa sitea "The First Church of Jesus Christ, Elvis". Očito je da je neko shvatio da u formiranju kultova ima novaca, kao što je svojevremeno bilo i u rasizmu i u KKK.

09.02.2008.

U međuvremenu: NEWSLETTERI KAO PR-ALAT ZA PROMOVISANJE KNJIGE

Problem sa akademskim izučavanjem PR je blizak ostalim akademskim krugovima, a definiše ga jedno pitanje: "Gdje objaviti rad?". Kao što znate, izdavaštvo u BiH je na nezavidnom nivou, a što se tiče časopisa ima ih par i izlaze povremeno. Zbornici na fakultetima nažalost redovnije kasne nego što izlaze, a i ostali časopisi kasne sa izlaženjem i kubure sa isplaćivanjem honorara autorima, do kojih nekada (nažalost) i ne dođe.

I dok čekam dozvolu za autorska prava (4-6 sedmica) i da mi jave iz jednog uglednog časopisa da li imaju interesa da objave moj tekst, moram spomenuti jedan pametan potez izdavačke kuće "Algoritam" iz Hrvatske. Ovdje se ovaj newsletter pokazuje kao odličan alat jer - pričamo o knjizi, a biće riječi i na burek.blogger.ba o odličnim stvarima koje je spomenuo u intervjuu Pirke.
Naime, nekada sam se (možda) registrovao ili je neko jednostavno upisao i moju adresu na listu recepijenata (prije će biti ovo prvo), a onda su počeli dolaziti newsletteri. Nisam toliko obraćao pažnju do prije neki dan kada sam vidio da se radi o knjizi 'Tajna Doline piramida (u potrazi za dokazima da su u Bosni i Hercegovini živjela inteligentna bića)' Emira Imamovića Pirketa. U ovom newsletteru govore: Baretić u ironičnom pismu nekog Semira Osmanagica, ironično "uvred-jenoj" kvazi-nacionalist Ivanišević i na kraju imamo i intervju sa Pirketom.

 Iz Baretićevog pisma izdvajam:

"...knjigu koju večeras predstavljamo doživljavam kao grubi, pače nezabilježeni nasrtaj na teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske. Već na koricama svoga pamfleta autor, zaklanjajući se iza tobože široko rasprostranjene i opće prihvaćene definicije, insinuira kako “Bosna počinje tamo gdje prestaje logika”. Tu naoko nevinu dosjetku koja će brzoplete naivčine možda čak i nasmijati, moja malenkost drži književnim ekvivalentom silovita vojnog prodora u dubinu tuđega, u ovom žalosnom slučaju, našega teritorija.

      Na čemu, za početak, Imamović temelji svoju osebujnu geopolitičku teoriju? Na likovima koji su, kao fol, mogući samo u Bosni i Hercegovini? Pa da vidimo... Jedan od njegovih junaka 35-godišnjak je bez zanimanja i zaposlenja, nesretnik živi s majkom, trateći puno vremena i nešto manje para u kladionicama. Taj paradigmatski Bosanac, kako nam Imamović želi podvaliti, zapravo je fotorobot prosječnoga Hrvata naznačene dobi, što je dobro znano svakome dobronamjernom čovjeku koji je boravio u našoj zemlji. Imamović, načuli ste, i prečesto svraća kod nas, no sasvim je upitno kakve su njegove namjere.

      Život Imamovićeva junaka dramatično će se promijeniti kada se u uspavani provincijski gradić, nakon dugoga boravka u tuđini, vrati junakov rođak, karijerni hohštapler. I opet je na djelu piščev pokušaj krivotvorenja očiglednog. Samo se Bosancima iz dijaspore vraćaju barabe i prevaranti, sugerira Imamović. Kao da su hrvatski lessieji redom radmani i đikići, altruisti i genijalci, pisac još jednom iz naše domovinske svakodnevice radi globalnu senzaciju s tobože snažnim bosanskim pečatom.

      Što, međutim, pokreće narativni zamašnjak njegova djela? Povratnik imenom Amer Trampo prodaje javnosti priču kako brežuljci njegova zavičaja skrivaju velebne piramide. Na toj se točki Imamovićev zaplotnjački uradak bjelodano razotkriva kao politički opasan projekt. Pozor, molim, odjednom su arheolozi amateri postali bosanski specifikum o kojemu mi, Hrvati, nemamo pojma! Kao da prije nekoliko mjeseci Trampin splitski parnjak, Renato Baretić, zanimanjem slučajno književnik, a vokacijom istraživač kasnoantičke komunalne infrastrukture, nije podigao pravu bunu među stanarima Sukoišanske ulice zbog nalaza koji su autentični koliko i literarne piramide!

      Podsjećam, užasnut činjenicom da bi mu podizanje velikoga stambeno-poslovnog kompleksa s podzemnim garažama moglo ugroziti pogled na more, naš je Trampo “otkrio” kako trasa Dioklecijanova akvedukta prolazi baš sredinom gradilišta. I premda svjestan činjenice da je stotinama obitelji tako produžio muku trapljenja u skupom podstanarstvu, a veliku građevinsku operativu koja hrani doslovce na tisuće usta bacio na koljena, hrvatski je Indiana Jones - a ne bosanski! - ustrajao u zagovaranju smiješne uobrazilje. Ako vam se čini da malčice pretjerujem izjednačavajući Renata Baretića s Amerom Trampom, osvrnite se po prostoriji. Vidite li, možda, večeras među nama nagrađivanog literatu i nagrđivanog istraživača? Normalno da ga ne vidite: na vrijeme je skontao kako bi se proveo, pa sada negdje, na sigurnoj udaljenosti, čeka da promocijska gužva mine.

04.02.2008.

Preporučujem: Magazin PRO PR

.
.
.
.
.
.
.
Drago mi je da vam mogu preporučiti prvi regionalni i specijalizirani magazin za odnose s javnošću PRO PR. Izdavač je tvrtka Apriori komunikacije, inače organizator PRO PR konferencije koju smo najavili u prethodnom postu. Magazin se štampa u 10.000 primjeraka na engleskom jeziku. Periodika izlaženja je četiri puta godišnje, a distribuira se u zapadnu Europu i u zemlje regije: Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju te u Hrvatsku, a za sada je besplatan. Prva tri broja su dostupna u PDF na ovom mjestu - uživajte!
04.02.2008.

PRO PR: Poziv za konferenciju u Sarajevu

Sarajevo je domaćin regionalnog kongresa za odnose s javnošću PRO PR 2008. koji će se održati od 16. do 20. aprila, 2008. u kongresnom centru hotela Hollywood na Ilidži.

"Korporativno komuniciranje" središnja je tema PRO PR 2008., a tijekom 4 dana kongresa sudionici će imati priliku poslušati 10 predavanja s različitih područja odnosa s javnošću, te 5 radionica, družiti se sa ljudima iz struke iz regije Jugoistočne Europe, te uživati u organiziranim turističkim posjetama kulturnim znamenitostima Sarajeva, Mostara i Jablanice.

Cijena kotizacije naznačena je u Prijavnici, dok organzatori nude posebnu cijenu za sudionike koji su iz Sarajeva, a koja iznosi 390 Eura ukoliko se prijave u periodu do 10.03. Također, ove godine organizatori nude mogućnost plaćanja kotizacije u 3 rate. Ovdje možete pogledati program kongresa. Za sve dodatne informacije budite slobodni obratiti se na ovaj kontakt (za Hrvatsku) ili ispod (za BiH).

Josipa Terzić
Koordinatorica za Bosnu i Hercegovinu
063/408-597
josipa_terzic@yahoo.com
www.pro-pr.com
www.apriori.hr

01.02.2008.

Nekoliko interesantnih vijesti: POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA

U zadnjih sedam dana pojavilo se par interesantnih informacija o online zajednici i odnosu kompanija prema njima. Prvo ću navesti vijesti, a onda na dnu dati neko mišljenje. Sorry narode, ponjava je, ali mora biti. Vjerujem da će onima kojima su ove vijesti promakle dobro doći, a oni koji su pročitali - brzo će preletiti!
.
.
1. Prvo je kanadski sindikalni organizator Derek Blackadder isključen kao član Facebooka jer je stekao previše prijatelja. Facebook je izbrisao korisnika nakon što se Blackadder nije povinovao prvom upozorenju. Isključenje nije politički motivirano, prenio je alternet.org (sarajevo-x.com)
2. Potom je osvanula vijest da je bloger Simon Owens odlučio napustiti popularni site, no umjesto da samo obriše svoj account odlučio je napraviti nešto više. Owens je 31. siječanj/januar proglasio Međunarodnim danom brisanja MySpace accounta, a na svom je blogu naveo 20 razloga zbog kojih bi korisnici trebali prestati koristiti te stranice. Čelnici popularnog servisa izjavili su kako je Owensov cilj samo da bude kontroverzan te su naglasili kako je MySpace i dalje najpopularnija online zajednica. Wired... Permalink Ipak, mnogi ovo vide kao logičnu posljedicu isfrustriranosti korisnika MySpacea stranicama punim glitcheva i oglasa, a živciraju ih i mnogobrojne spam poruke.
3. Još jedna interesantna vijest kaše da su se korisnici popularnog aukcijskog sitea eBay pobunili protiv novih pravila i naknada koje namjerava uvesti novi direktor John Donahue. Donahue smatra kako bi novi model naknada trebao smanjiti poslovni rizik prilikom prodaje predmeta, no korisnici se uopće ne slažu s njim pa su neki od popularnih prodavača izjavili kako će eBay zahvatiti masovni egzodus. Prodavači su se pobunili i protiv novih pravila po kojima neće moći govoriti protiv kupaca pa se neće moći zaštititi od prevara i loših kupaca. Wired... PermalinkInače, ovo je bila jedna od najboljih stvari na e-bayu, jer ako ne znate kakav je kupac, kako da znate da li ste prodali stvar? (Znalo se desiti da čovjek pobijedi na aukciji, a nikada ne plati niti preuzme stvar).
4. Druga vijest kaže da je bloger sa waxy.org primjetio kako ugledni časopis The Times pomoću konzultantske tvrtke Sitelynx kreira korisničke profile na raznim mrežnim medijskim web stranicama te preporučuje članke sa Timesonline.co.uk. Bloger je razočaran ovom taktikom tako uglednog časopisa te je naveo 20-ak stranica i pobrojao članke koje je preporučio jedan te isti korisnik: Piotr "Peter" Wyspianski, menadžer u Sitelynxu. Iscrpnije... Permalink
5.  Iz ovoga je više nego jasno da blogeri nisu luzeri, što će tek shvatiti iz kompanije Target, a slučaj su provjerili novinari New York Timesa. (borja planb.com.hr)
6.  Ovom uvidu treba pridodati pridodati i vijest da je sve je više starijih na online zajednicama poput MySpacea ili Facebooka, (oni ispod 30 čine većinsku skupinu), što se naravno, mladima nimalo ne sviđa. Najteže im pada što su Internet i sve njegove mogućnosti otkrili pripadnici njihove obitelji, pa čak i bake, koji se pokušavaju s njima sprijateljiti online. Zbog toga su neki su čak počeli skrivati svoje profile, kako bi utekli znatiželjnim roditeljima. News.com.au... Permalink
.
UGLAVNOM
Kada sve ove vijesti saberemo imamo jedan popriličan kolaž koji nam ukazuje da se slika interneta polahko, ali sigurno mijenja. Prvo, društvene stranice tipa MySpace gube imidž mjesta za susret mladih iako odavno postoje i društvene stranice za starije osobe. Oglašivačka politika MySpacea sve više frustrira korisnike. Iako neće doći do slabljenja MySpacea očito je da će se sve više otvarati prostora za nove igrače.
Promjena pravila 
povećavanje inteziteta oglašivanja iritira korisnike (MySpace),  uskraćivanje prava na "prokazivanje" (e-bay). Također, ignorisanje bloggera kao ciljne skupine, te pokušaji da se vijesti iz magazina nasilno iskoriste preko bloga sve više izaziva reakcije e-javnosti koja  internet doživljava kao zajednicu koja opstaje na međusobnom povjerenju i postupnom građenju ugleda.
U tom smislu treba motriti i odluku da se "ukine" članstvo na Facebooku Derek Blackadderu uz opravdanje da je Facebook kreiran samo za lično, nekomercijalno korištenje. Iako je zvanično opravdanje Facebooka to što je stavio limit od 5.000 dodatih prijatelja jer sistem nije bio kreiran da bi uspješno rukovao sa prevelikim brojem kontakata, ovaj slučaj definitivno dovodi u pitanje s jedne strane, smisao ovakvih siteova (ko to normalan ima 5000 prijatelja?) i smisao prijateljstva (šta je to zapravo "prijatelj"?). PorukU koja kaže "ograničavamo" niko nikada ne doživljava veselo.
Interesantno mi je posmatrati ove promjene.
Šta vi mislite o ovome?
Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 02/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
360343

Powered by Blogger.ba