Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

30.01.2008.

Miloje Sekulić: DEŠAVANJE SRPSKOG NARODA NA INTERNETU

Jedno od interesantnijih predavanja na 2. PRIBA-inoj konferenciji održao je Miloje Sekulić, direktor E-PR sektora u McCann Erickson agenciji, prikazujući internet tržište u Srbiji. Zato mi je zadovoljstvo preporučiti njegov prikaza dešavanja u Srbiji za koji kaže da mu se "Desio narod". Tekst je dostupan u E-magazinu (kliknite ovdje)
Kada je riječ o ljudima koji su uticali na to srbijansko internet tržište, a vezani su za BiH, kao neizostavni su pomenuti momci iz Sarajeva, vlasnici stranice dernek.ba i njene srpske verzije furka.com, ali i naš blogger zoka i njegov punmiris.com. (preporučujem da pogledate i Edisov pungas.com). emir i. je u komentaru ukazao na još jedan uticajan blog iz BiH (Laktaši/Banja luka) biznisblog.com 
Zastao sam nad ovim:
"Sa jedne strane na tržištu je manjak osoba koje bi mogle da isplaniraju i sprovedu online reklamnu kampanju, dok sa druge strane vlasnici mnogih web sajtova nisu svesni potrebe da svoju ponudu osmisle i ponude tržištu."

29.01.2008.

Imamo naslov: ŽONGLIRANJE INFORMACIJAMA - Povijest i teorija odnosa sa javnostima

U početku sam imao podnaslov "Povijest i teorija odnosa sa javnostima", a od 26. januara/siječnja kada je napisan prethodni post dobio sam pregršt prijedloga. Još jednom HVALA VELIKA SVIMA! Velik broj je stigao i e-mailom, a u uži izbor su ušli:

 • "Od promocije cirkusa do kreiranja menadžmenta"
 • "Od cirkuskog šatora do modernog PR ureda"
 • "Recite im ono što trebaju čuti"
 • "Quo Vadis PR?"
 • "Ispeci, pa reci"
 • "PRovokacija javnog mišljenja"
 • "Od PRvih koraka do PRakse"
 • "Nepriznati kreatori povijesti"
 • "Kovači percepcije"
 • "PRedstavljanje - kroz povijest i u teoriji"
 • "PRevolution/PRevolucija" (Evolucija PR-a)
 • "Život u doba javnosti"
 • "Prašina u očima"
 • "Od Gutenberga do interneta"
 • "Goli Razgovori"
 • "Od PRvih koraka do PRakse"
 • "Riječi za javnosti"
 • "PRedstavljanje"
 • "Život u doba javnosti"
 • "Odnosi sa javnošću u duhu vremena - od kolijevke do 21. stoljeća
 • "Javnost s odnosima" i
 • "Žongliranje informacijama"
Kum knjige nam se javio e-mailom, zove se  Darko Markušić i zamjenik je glavne urednice časopisa Business.hr.
"ŽONGLIRANJE INFORMACIJAMA - povijest i teorija odnosa sa javnostima"
mi se dopao jer je PR zapravo krenuo sa cirkusima i željeznicom. Kada uzmem u obzir da je PR je ponekada čisti cirkus i borba da se zadobije pažnja, a najgore što čovjek kao PR-ovac može da se desi je da ispadne kao loš klaun (kada pokušava skrenuti pažnju na neki događaj) ili kada se nađe u krizi koju s nacrtanim osmjehom koji mu navrtaju mediji tužno prolazi - slika je više nego jasna. Borba za pažnju je ogromna i za njeno ostvarivanje povijest bilježi raznorazne dosjetke, a teorija nastoji racionalizirati svaki PR pokret u cilju uvećanja učinka.
26.01.2008.

KUM ILI KUMA? TRAŽIM NAZIV KNJIGE

Poštovani posjetioci pr.bloga i bloggeri!

Imam jedan mali problem – ne znam koji naslov da dam svojoj knjizi!

Osoba čiji prijedlog pobijedi kao nagradu će dobiti tu knjigu kada izađe!

Izlazak knjige je planiran za jesen ove godine. To je zapravo moj magistarski rad sa djelomičnim preinakama, a sastoji se od dva dijela – od povijesti i teorije PR-a.

Prva ideja za naslov je bila «Povijest i teorija odnosa s javnostima», međutim mentor tog rada dr. Stjepan Malović sugerirao mi je da to nije prikladan naslov (suviše akademski) i da bi bilo logičnije da to bude podnaslov.

S obzirom da povijest PR u Americi počinje 1850. kada se pojavljuju tiskovni agenti (press-agenti) za željeznicu i cirkuse, a da su današnji PR menadžeri u velikim kompanijama dio top-menadžmenta (svakim danom sve više) imao sam ideju da to bude: «Od promocije cirkusa do ureda top menadžmenta» ali mi se baš ne čini prikladnim. Kraće verzija bi bila «Od cirkusa do ureda», samo što pomalo to liči i na knjigu o uređivanju kancelarije. Sve ideje i sugestije su dobrodošle!

p.s.

za one koji nisu registrovani korisnici blogger.ba, ali i za one koji ne žele biti pomenuti svojim imenom ili avatarom ostavljam opciju predlaganja e-mailom. Adresa se nalazi sa desne strane ispod slike.

Ukoliko bude više dobrih naziva biće i anketa! :)

26.01.2008.

Nova knjiga o PR-u BiH autora: INFORMATORI SA RAZLIČITIM CILJEVIMA

Izuzetno mi je zadovoljstvo prenijeti vijest da se u prodaji našla knjiga «Odnosi sa javnostima i novinarstvo: INFORMATORI SA RAZLIČITIM CILJEVIMA», mog kolege mr. Radenka Udovičića.
Po riječima recezenta, knjiga po svim elementima koje sadrži čini originalno djelo. Ujedinjuje svojstva koja ga uzdižu na nivo naučne eksplikacije; prije svega zasnovanost na korektno citiranim recentnim relevantnim izvorima i originalno empirijsko istraživanje.
Rukopis se ističe i u jezičko - stilskom smislu. Autor uspijeva izložiti kompleksne ideje na interesantan način, koristeći se često, ali u pravoj mjeri, anegdotalnim pristupom. Obajvljivanjem ovog rukopisa (knjige) mnogobrojni PR profesionalci u Bosni i Hercegovini, naročito oni koji u profesiju nisu ušli iz komunikološkog background-a imat će priliku upotpuniti značjane praznine u znanju i pravilno se orjentisati u području u koje su zagazili. U tom smislu ova knjiga će biti korisna i mnogobrojnim studentima, naročito ekonomskih fakulteta, koji u Odnose sa javnostima ulaze iz perspektive xafsinškog miksa, ispuštajući na taj način veoma bitne aspekte ovog koncepta komuniciranja organizacija sa okruženjem.

25.01.2008.

Povijest xafsinga: EVOLUCIJA COCA-COLA-e

Na ovom mjestu pogledajte evoluciju Coca-cole kroz oglašavanje i nekoliko činjenica o povijesti ovog trademarka koji je dao boje St.Clausu/Božić Bati/Djeda Mrazu (kako vam je milo!)!

25.01.2008.

Željko Komšić: ČESTITKE SARAJEVO-X.COM-u I BLOGGER.BA-u

Upućujem srdačne čestitke ekipi Sarajevo-x.com i blogger.ba na odličnom poslu. Ovom se nisam nadao. Sada je blog definitivno ušao u mainstream, a daljnji razvoj bloga kao komunikativnog alata u BiH (kao i uspjeh ovog portala) ovisi dijelom i od samog Željke Komšića. Nedavno sam čitao neke radove koji govore o korporativnom blogu i blogu uopće, te ću iz tog razloga pomno pratiti šta se dešava sa Željkovim. Ibrahim Spahić je sa svojim pjesmama učinio medvjeđu uslugu sebi, a Željko je "izvukao" Sarajevo-x.com iz ove neozbiljnosti. Ibrahim je ostao donji, prokockao ukazanu šansu kada je mogao nešto reći dok su "reflektori" bili upereni u njega. Time je samo potvrdio status svoje stranke i sebe kao političara - "The Misunderstood" tj. "Neshvaćeni". Shvatite, nemam ništa protiv poezije, čak imam i blog sa svojim pjesmama merhum.blogger.ba, ali Ibro je ipak javna ličnost.

Na kraju samo da napomenem da Željko komšić ima i fan-stranicu na facebooku, a za čije gledanje morate biti logovani na Facebooku. Ako je sve ovo shvatio dovoljno ozbiljno, vrlo je vjerovatno da će pridobiti najpasivniji dio biračkog tijela u BiH - mlade.

A sada je samo pitanje dana kada će se ostali političari sjetiti ovoga, a onda... vidjećemo.

22.01.2008.

Prijesjećanja na PRIBA 2.: "BY FAILING TO PREPARE, YOU'RE PREPARING TO FAIL"

"Ako javno poludite na novinara, on će postati popularan, ili bogat, ili oboje" jedna je od interesantnih rečenica koje je izrekao Stephen Mongelluzzo na 2. konferenciji PRIBA-e, a o frustirajućem iskustvu novinarskog skretanja sa teme i kursa dogovorenog intervju nam je iz prve ruke pričala kolegica iz Srbije.

Za one koje se žele podsjetiti o čemu je bilo riječ možda bi bilo interesantno da pogledaju ovaj članak koji je Stephen napisao za Nebraska Library Association prije dvije godine. A na ovom mjestu imate jedan njegov dobar tip za odnose sa medijima izveden iz njegove knjige.

A citat kojim je počeo predavanje zapravo je rekao Benjamin Franklin:

"By failing to prepare, you are preparing to fail." (više Franklinovih citata, ali i drugih interesantnih vidite ovdje).

18.01.2008.

Joj, kad vas objavim na internetu: BORITE SE ZA SVOJA PRAVA!

Neugodnija situacija na kasi tržnog centra od one kada zaboravite novčanik (što zvuči kao "Zaboravio novčanik na klaviru") je kada imate karticu koju terminal za naplatu ne prima i uporno (po četvrti put) izbacuje papirić "Odbijena, molimo kontaktirajte vašu Banku". Eh, to mi se večeras desilo. Pošto mi je dotična radnja ispred nosa mogao sam ostaviti ličnu kartu i novca što sam imao (falilo mi par maraka) i hajde kući po ostatak.
Ah, fino - velim sebi kad vidjeh da na kartici ima neki telefonski broj, doduše vrlo sitnim brojevima ispisan - sad ću ih nazvati! Iako je supruga izrazila sumnju jer je prošlo 15:00 (he,he) moram priznati da me je obradovalo kad se neko javio na prvi poziv, mada me je čiko odmah preusmjerio da zovem drugi broj telefona. Naravno, to je regularan broj koji također plaćam, a ne broj čiji je poziv besplatan (tipa 0800). Dobih tetu u NLB Banci koja je saslušala u čemu je problem a onda me pokušala otresti sa nekakvim pitanjem tipa:

- A šta ću vam ja tu sada? Ne mogu vam ja tu sad ništa pomoći? (zvučala je baš nonšalantno)
- Kako ne možete? (bio sam uporan)
- PA, RAAADIM SAD NEŠTO DRUGO! (sve drugo je bitnije od mušterije koja te zove)
- A, jel' tako? (naravno, nisam mogao da vjerujem i dodao) E, da znate da ću promijeniti banku

- PA PROMIJENITE, ETO!
- I još da znate, a
ko je već tako - ima da vas stavim na internet! (namjerno sam koristio ovo "stavim" jer većina ove stare generacije doživljava internet kao neki "stub srama" na koji možete nekog staviti kraj Severininog uratka, s obzirom da ih je stid što o internetu pojma nemaju).
U trenutku kada sam izgovorio to magično "Ako je tako - onda ima da vas stavim na internet!" nešto se u mojoj sugovornici prelomilo, tačnije - "udario" sam je u
amigdalu i u roku od 12 milisekundi promijenila je priču, uzdrmao sam dno hijerarhije potreba (Maslovljeve naravno) i to vjerovatno prvi i drugi (fiziološke potrebe i potrebu za sigurnošću).
Gotovo da se probratila u leptiricu na cvijetu, te "gospodine, sačekajte malo, a koji je vaš broj da provjerim je li sve u redu sa vašim računom" (što je bio i najveći strah - da mi ga neko nije opuhao), te "A gdje ste kupovali? Eh, neki dan sam i ja imala sličnih problema tamo, a ustvari kasirka provukla karticu kroz pogrešan POS! A nekada je, znate, jednostavno do loših veza" (kontam zbunjen, "odakle sad ovolika empatija?"), a na kraju "izvinite zbog nesporazuma" i slično što me je dovelo u situaciju da razmišljam kako sam razgovarao istodobno sa doktorkom Jakyll i gospođom Hyde.

Pouka (pravne, a i svake druge prirode):
Naši narodi i narodnosti u BiH su naučili iz onog sistema da "nemaju šta da brinu" i da "ima ko da brine", te da će o svim problemima već nekad razmatrati CK SKJ. Međutim, više nema ni Golog otoka niti "korektiva". Birokrati, političari, šalterski službenici, tete na telefonima će gledati da Vas tretiraju kao OVCE kad god to mogu. Zato se morate naučiti svađati, prijetiti čim stignete ili - slegnite ramenima i zapjevajte stih grupe Zoster "Na jednu uho ušlo, a na drugo izašlo; iliti kako izbit' dvjesto kerma bez suvišnoga zašto". Tačnije, svako će bar pokušati da izbije ih 200 kerma (marki) bez suvišnoga zašto ili da vas bar otrese. I to ne važi samo za Bosnu.
Potvrdu ovome imate i u stavki br. 5 posta "Kako NE putovati"
od Strippy.
p.s.
A zašto jednostavno ne promijenim banku? Hm, malo mi fali, i biće da ću se od muke nakaniti. Neke banke odavno nude intervenciju 24/7!

17.01.2008.

Kako to rade komšije: INDEX.HR SE ZAHVALJUJE POSJETIOCIMA ZA SUGESTIJE

Ako sam išta naučio o trgovini to bi bilo "Mušterija je uvijek u pravu". Neki to nisu savladali na BiH siteovima, pa svaku kritiku i prozivanje shvataju kao objavu rata i širenje laži. Stranci se negdje ne bi mogli načuditi zašto nisam jedini Bosanac koji svaki dan prvo pogleda monitor.hr i index.hr, a uz to zna i "zaboraviti" obići LINKOVE (tj. nametnute linkove). Kad sabereš 2 i 2 onda vidiš zašto Hrvati dolaze do brojki koje čine internet kao medij kod njih itekako isplativ, a reklame na ovom siteu normalnom stvari.

Jedino opravdanje koje naši internet mediji imaju, kako Zoka reče, zove se "Vrzino kolo": "Nema firmi da se reklamiraju, nema para, nema sajtova koji se prave, nema sajtova, ljudi se ne obracaju internetu jer tamo nista nema, firme ne ogasavaju se jer nema ljudi na internetu," (ponavljaj u krug)

Zbog toga moram pomenuti odličan potez index.hr portala koji su nakon nabacivanja novog izgleda svog sitea poslušali sugestije publike i izvršili dotjerivanja.

Baner sa obavještenjem stoji u sredini, a njihovo pojašnjenje kaže na početku (vidi cijelu vijest "Naslovnica dotjerana"):

"NAKON što smo pažljivo proučili te uzeli u obzir sve Vaše sugestije, pohvale i kritike, dodatno smo korigirali naslovnicu kako bi maksimalno odgovarala željama i potrebama većine korisnika Indexa." i završavaju sa "Nama je naslovnica sada pic-mic, no ako niste zadovoljni cijenit ćemo Vaše sugestije i kritike. Ako ste zadovoljni, veselit će nas Vaše pohvale. Ako sve to zajedno ne primjećujete, zanemarite ovu obavijest i slobodno nastavite s korištenjem Indexa kao i do sada. Zahvaljujemo na posjeti i na komentarima." 

Čestitam momci! Ova mušterija je zadovoljna!

 

17.01.2008.

Novi PR blogger u BiH: MIRELA IMAMOVIĆ - VIPsea PR-consulting

Odlična vijest - više nisam jedini blogger koji piše o PR-u u BiH!
BiH-bloggosferi sa svoje webstranice u pisanju bloga posvećenom PR-u pridružila nam se Mirela Imamović, vlasnica VIPsea PR Consulting. Također, u meilu namijenjenom grupi PR-ovaca dobio sam ponudu da se registrujem na njenoj webstranici i pišem kolaborativni PR blog sa ostalima kolegama, blog koji bi zapravo bio stjecište svakodnevnih PR aktivnosti.
Oni PR-ovci koji su zainteresovani, a nisu dobili meil pozvani su u prvom postu da se pridruže u kreaciji ovog bloga, tako što će joj se javiti na mirela@vip-pr-consulting.com.
S obzirom da sam ranije dobio i odbio sličan poziv za pisanje sadržaja svog bloga na jednom portalu, morat ću to učiniti i ovaj put. Sasvim sam zadovoljan ovom adresom! U svakom slučaju link za ovaj kolaborativni PR blog (zasad je samo Mirelin), bit će u boxu sa desne strane. Ukoliko vas interesuje PR posjetite njen PR blog i ostavite komentar.

Inače, Mirela je na 2. PRIBA-inoj konferenciji imala predavanje na temu  "Etika ili ne", predavanje nakon kojeg smo nekim kolegama obećali postaviti na ovom blogu prezentaciju da ne bi prepisivali sadržaj sa telopa. (Evo linka)

Ako želite saznati više o Mireli i njenoj PR-consulting agenciji posjetite njenu webstranicu http://vip-pr-consulting.com/ , a možete pročitati i intervju na dvije strane ovdje(1) i ovdje(2)

Autor fotografije 2. konferencija PRIBA-e je Vedran Peršić

16.01.2008.

Spin antipropagandista? POGREŠNO SKRETANJE ORGANIZACIJE PRWATCH.COM

Praveći back-up listu omiljenih pr.blog stranica naišao sam na malo stariji post o brkanju PR-a sa propagandom. Ko to čini? E, pa tu je prwatch.org prema kojem živimo u svijetu koji je zapravo jedna velika teorija zavjere, a najveća zavjera je da - imamo slobodan izbor?

Prema ovom zajedljivom spotu zahvaljujući oglašavanju i PR-u niko nema vlastitog ukusa niti pravo izbora. Prema njemu, ako bolje razmisljimo, ni youtube.com ni google.com nisu ono što nam treba. Hm, možda su i valjali, ali su zapravo zahvaljujući PR-u i oglašavanju postali ono što jesu. Ili ipak to nisu? Ipak im to nije trebalo, uspjeli bi oni i bez toga? Really?

Oni koji su čitali Habermasovu teoriju o komunikativnom i strateškom djelovanju znaju o čemu je riječ - o čuvenom pitanju: "Kada je razgovor lišen ikakve namjere?". Kad je tu obična komunikacija, a kad u pozadini ima neka nemjera. Dakle, svaki razgovor je PR i propaganda (ad absurdum) i svi mi nešto prodajemo, zar ne? (pogledajte ovaj dobar post od BrianKim.net).

Sve u svemu, zahvaljujući malom broju PR-ovaca čije je djelovanje zapravo jeste Spin (pogledajte sa desne stran u boxu "Šta je to spin?"), a koje se ne može tek tako odvojiti od PR-a kao žito od kukolja, ovaj The Center for Media and Democracy ima dovljno razloga da zapravo čini spin na PR i time dovodi u pitanje svoje djelovanje.

Nikada nisam bio protiv prwatch.com, naprotiv! S ciljem da PR praksa bude što etičnija ovu ću stranicu i dalje podržavati, ali tek toliko da se zna - u ovom slučaju itekako nisu u pravu! Ovdje su oni obični paranoični propagandisti.

Evo spota, a o etici i PR-u više u idućem postu...
15.01.2008.

6. Međunarodna konferencija o komuniciranju: "Novi mediji u službi odnosa s javnošću i komuniciranja"

19. i 20. maj 2008., u Hotelu Lev, Ljubljana, (Slovenija) biće održana šesta Međunarodna konferencija o komuniciranju u praksi o novim medijima u službi odnosa s javnošću i komuniciranja, te o revoluciji u PR struci.

Konferenciju organizira Slovenska udruga za odnose s javnošću zajedno u suradnji sa Svjetskim udruženjem agencija za odnose s javnošću ICCO (The International Communications Consultancy Organisation) stvarajući regionalni summit za Jugoistočnu Europu.

Više informacija ovdje na portalu Eni-News

14.01.2008.

Preko PRaga: ŠTA ČITATE?

Koristim priliku da zahvalim posjetiocima pr.blogger.ba. Trudim se, ali i godi vaša posjeta i komentari. Pretpostavljam da mnoge od vas interesuje ova i slična tematika. Prema pregledu popularnih blogova iz regiona koju donosi soe.hr ovo je lista koju treba imati u vidu ako želite sličan blog-sadržaj.
Na slici
oglas za Mercedes SLR koji je uradio Slaviša Savić, art direktor iz agencije Communis.

 1. Dnevnikeklektika.com – 215 linkova sa različitih domena ili 18356 sitewide linkova
 2. Biznisblog.com – 210 linkova sa različitih domena ili 25239 sitewide linkova
 3. Personalmag.co.yu – 179 linkova sa različitih domena ili 21976 sitewide linkova
 4. Mrak.org – 175 linkova sa različitih domena ili 25370 sitewide linkova
 5. Wolfwoodscrowd.info – 127 linkova sa različitih domena ili 17483 sitewide linkova
 6. Seo.hr/blog – 126 linkova sa različitih domena ili 3282 sitewide linkova
 7. Novac.blog.hr sada je to imamnovac.com  – 108 linkova sa različitih domena ili 6348 sitewide linkova
 8. xxxingservis.com – 106 linkova sa različitih domena ili 18219 sitewide linkova
 9. Futuria.hr – 96 linkova sa različitih domena ili 12816 sitewide linkova
 10. Blogowski.eu – 91 link sa različitih domena ili 27042 sitewide linkova
 11. Borja.org – 86 linkova sa različitih domena ili 25580 sitewide linkova
13.01.2008.

Različiti doživljaj isplativosti blogger.ba: ŠTA DA VAM KAŽEM?

          Dobio sam poruku od administratora koji je negativno iznenađen mojim pisanjem jer je shvatio da širim dezinoformacije o Ambasadorovom blogu. Oni doživljavaju Ambasadorov blog kao "najbolji mogući PR za Blogger.ba, za blog u BiH uopće te za poticanje drugih javnih ličnosti" s obzirom da je većina medija u BiH prenijela informaciju o pokretanju Ambasadorovog bloga. U tom smislu veli i da nisu uzeli ni prebijene pare. Ako je tako - onda dugujem izvinjenje, ali moram i obavijestiti da nije urađen veliki posao! Naprotiv! No, šta je - tu je! Neki efekat jeste postignut, ali sad će svi očekivati da ih se moljaka, ili u krajnjem slučaju da im se plati! Ambasadorov se blog podudario sa pojavom Ahmedinežadovog i zato su trebali uzeti pare! Ipak je blogger.ba za njih - besplatan oglasni prostor!
          Inače, što se tiče PR posla koji je trebao uraditi blogger.ba i sarajevo-x.com mislim da je prvi dobar voz prošao sa knjigom "Bore oko očiju". Sa malo truda moglo se postići mnogo više. U tom smislu mogu uputiti jedan besplatan PR-savjet - obratite se ambasadoru Irana i ponudite mu da piše o svojoj zemlji i političkim problemima!
        

13.01.2008.

Ključni BBC-jevi dokumentarci nikad prikazani u SAD-u: DOKUMENTARCI IZ "BUNKERA"

Čuveni bloger Daily Kos u jednom svom postu pobrojao je 7 ključnih BBC-jevih dokumentaraca nikad prikazanih na američkoj televiziji, a za koje smatra da prikazuju kako su američka i britanska javnost tretirani kao ovce još od Prvog svjetskog rata. O ovim činjenicama oblikovanja ukusa i "nevidljivoj sili" ako Bog da ćete čitati krajem godine u prvoj knjizi (objavljenoj u BiH) koja se bavi poviješću i teorijom odnosa sa javnostima.
U međuvremenu, pogledajte dokumentarce u gornjem linku, kao npr. 'The Century of the Self' kojI  počinje s nećakom Sigmunda Freuda, Edwardom Bernaysom (na slici) koji je bio propagandist (nije u tome vidio ništa loše) u Prvom svjetskom ratu te je prepakirao propagandu u "odnose s javnostima" ili da budemo precizniji, nije smatrao propagandu moralno upitnom, s obzirom da je smatrao kako je riječ o promicanju određenih vrijednosti (vidjeti etimologiju riječi propaganda). Herbert Hoover primijenio je njegove ideje kako bi od Amerikanaca stvorio potrošače koje je industrija trebala, a Joseph Goebbels je prikazan dok objašnjava kako su iste te Bernaysove ideje iskorištene da bi se od Nijemaca stvorili nacisti. Potonji je uz komuniste kriv za ocrnjivanje termina propaganda '20-tih godina proteklog stoljeća. Sve popisane epizode polinkane su s videima koji se mogu pogledati online.

13.01.2008.

Meinstream mediji ponovo o BH blogu: DOBRO JUTRO, JAZZERI!

U najnovijem broju Slobodna Bosna piše o blogu što je samo potvrda konstatacije da konačno i meinstream mediji u BiH priznaju stvarnost i trend o kojem smo pisali u ranijim postovima - zato i naslov "Dobro jutro džezeri" - pogledajte šemu koja se praktikuje na BBC-u odavno (graf na dnu na http://pr.blogger.ba/arhiva/2007/12/23).

U ovom članku, za razliku od Starta, nije pomenut nijedan naziv bloga (koliko sam primjetio) premda se dalo naslutiti da su na jednom mjestu govorili o blogu "Bore oko očiju" (iako on nije jedini demobilisani borac Armije BiH.)

U tekstu se govoreći o bloggerskom bumu u BiH kao jedini primjer od posjećenijih spominje ambasador UK Mathew Rycroft, (što je logično kada je ovaj platio oglas na Sarajevo-x.com, koliko sam čuo riječ je o nekih 600 km mjesečno). Ipak, meni se čini da je bar njegova sličica bar 70% klikanja jer je to jedini blog na Sarajevo-x.com koji je tu nezvaničnim plaćenim oglasom. Toliko o sivilu dizajna BH net prostora.

S druge strane, bilo bi zanimljivo da neko napravi istraživanje slično onom koje je nedavno sprovedeno u Srbiji. Prema tim rezultatioma čak 10,5% korisnika interneta u Srbiji prati blogove (više od chatanja, skidanja muzike i ostalog - vidi graf i post ovdje - blog Svakodnevnica).

A evo i dijela teksta iz Slobodne:

"Blog je jedan od najpopularnijih internet fenomena, a njegovi autori u posljednjih su desetak godina postali izvor informacija i alternativa klasičnim medijima kakvi su novine i televizija; blogomanija je zahvatila i našu zemlju, stranica blogger.ba je naposjećenija internetska bh. strana, a njezinom uspjehu doprinose i mnogi dnevnici čiji su vlasnici poznate ličnosti" (moram priznati da je ovo sa "poznatim ličnostima" poprilično bespotrebno napisano, jer od poznatih ličnosti tu imamo - Matthewa. Jel' tako? Ili se pomenuti umnožio? Ili je ovo u SB neformalni oglas?)

p.s.

Volio bih kada bi upravitelji blogger.ba i blogspot.ba pogledali malo blog.hr koji je, ukoliko me sjećanje ne vara, u vlasništvu NOVA TV-a, a po dizajnu podsjeća na jedan od najpoplarnijih (ako ne najpopularniji) portal u regionu monitor.hr. Tu je sa praktičnošću dizajna još interesantniji bloger.hr koji je vezan za index.hr (također vrlo posjećen site koji je skoro dobio novo ruho), s tim da je pregledniji po "temama" (kod nas su to tagovi, beli).

11.01.2008.

Wiral marekting: BOSANSKI ORBIT - S OKUSOM BAKLAVE?

Prošle smo godine imali prvu gerilsku kampanju usmjerenu ka "veličanju" zavoda za zapošljavanje. U mailbox mi stiže prvi BiH Foto-wiral - bosanski Orbit, s okusom baklave. (i uz to - ohne zucker! a-haaa!)
Ako je ovo neko uradio "onako", iz dosade ili iz potrebe da vježba photoshopa - nemam komentara! No, prije će biti da je ono drugo...

baklava
baklava


11.01.2008.

Amazon kindl - Budućnost knjiga: EKOLOŠKO, ERGONOMSKO ALI I EKONOMSKO ISPLATIV FORMAT

Samo je pitanje dana kada će elektronske knjige učvrstiti svoje mjesto u životima ljudi jer je mnogo razloga zašto bi to bilo potrebnije i bolje. Prije svega, ekološki je prihvatljivije, a o činjenici da na jednom elektronskom čitaču možete imati bilokoji blog ili da kupite preko amazon.com blikokoju knjigu ili časopis - slika je potpuno jasna.
Još kad tome dodate činjenicu od preko 80.000 elektronskih knjiga, čija su prva poglavlja ili bar 20 -30 strana uvijek dostupni (da vidite da li vas može zainteresovati), te da je to e-knjiga u koju možete napisati bilješku, podvući, povećati slova (ne trebaju vam nove naočare), jasno je da na duži vremenski period ova opcija pobjeđuje.
Broj onih koji su vezani za onaj lijepi miris koji pruža knjiga kada je prvi put otvore zamijeniće novi naraštaji koji pale svoje računare i uz miris kahve gledaju kako im, poput kakve infuzije, pristižu vijesti iz minute u minutu.
Žalosti me što osjećam da ću u budućnosti imati sve manje i manje prostora za knjige. Ovo je jedno rješenje koje nije za odbaciti. A ako struje nestane i hladnoća nastupi, bar znam da ih neću morati naložiti - "smješkaće" mi se ispečene na nekom DVD-u.
Pogledao sam par video priloga korisnika Amozon-kindla i može se zaključiti da je ova prosječna ocjena 3,5 zvjezdice, i više nego dovoljno za daljnju evoluciju ovih čitača, za razliku od "tvrdih primjeraka" koji su tu od pamtivijeka.
O ovom par riječi imate na VOA ovdje.

http://www.amazon.com/gp/mpd/permalink/m1SMOFDCLT5DMB
http://www.amazon.com/dp/B000FI73MA/ref=nav_kinw_dgtx

p.s.

Vjerujem da bi i meni, a i mnogim drugim bilo jednostavnije izdati ovakvu knjigu da nam je društvo uređenije...

10.01.2008.

Jacques Houdek: ISKRENOŠĆU DO BOLJEG IMIDŽA

Nije mi bilo bizarnijeg i dosadnijeg tipa na regionalnoj sceni od Jacques (Željko) Houdeka, tipa oko kojeg ima toliko viceva na račun negove tjelesne težine tipa koje možete naći npr. ovdje, (npr. "Jacques je neporažen u klackanju." ili "Kad Jacques stane na vagu ona izbaci poruku: "to be continued"") a neizostavan je bio i karikaturist Nik Titanik koji je uradio karikaturu na temu navodne krađe "kobasice" sa Jumbo plakate.
Ono što je promijenilo moje mišljenje o ovom pjevaču je intervju koji je dao za Nik Titanikov site, i koji me je pravo zasmijao. Zna za šalu i to šalu na svoj račun, pa preporučujem. Pravu primjer kako se iskrenošću može doći do boljeg ugleda i velika pouka našim "zvijezdama". Nalazi se
na ovoj adresi (naslov: JOŠ SAM U FAZI RAZVOJA!  - a morat će te malo skrolati dole.)
Inače, Jacque ima odličnu webstranicu (www.jacqueshoudek.com) , a za nju je
Sisačka Web agencija 'Euroart93' dobila uglednu nagradu američke xafsinške organizacije WebAward u kategoriji ‘Entertainment’ i to u konkurenciji s McDonaldsom, Unileverom, Warner Brosom, PlayStationom, Disney.com i drugima. (više)

06.01.2008.

Da nije bilo odnosa sa javnostima (PR-a), vjerovatno ne bi imali ni struju: EDISONOVA PRLJAVA IGRA PROTIV WESTINGHOUSA I TESLINE NAIZMJENIČNE STRUJE

Prije 105 godina, tačnije 4. siječnja/januara 1903. pogubljen je slon Topsy kako bi T. A. Edison dokazao kako je naizmjenična struja isuviše opasna, te da je jedino rješenje jednosmjerna. (Prisjećanje na ovoj stranici).
Više o ovoj bitci čiji ishod znate, ali i o drugim povijesnim slučajevima moći ćete čitati, (nadam se) krajem godine kada će biti objavljen moj magistarski rad. Za sada evo jedan dio i klip pogubljenja sa youtubea.
        "Kada je Thomas A. Edison osnovao poduzeće Edison General Electric, svakako nije očekivao pojavu konkurencije izmjenične struje, no 1886. George Westinghouse utemeljuje tvrtku i počinje promociju ovog revolucionarnog sistema. Uslijedila je najblaže rečeno Edisonova prljava igra, jer Edison prema riječima Samuela Insulla (koji je bio Edisonov sekretar), nije želio prihvatiti moguću promjenu, te se protiv pojave izmjenične struje borio svim raspoloživim sredstvima.[1] Edison i njegovi suradnici su koristili taktiku zastrašivanja naroda. Ta taktika i okolnosti ukazuju da, iako Edison nije kreirao električnu stolicu, on je pomagao i ohrabrivao njen razvoj, ali i promociju, kao sredstva za izvršavanje smrtne kazne.
        Edisonova laboratorija u West Orangeu (NJ) je ustvari služila kao „izvor“ ovim „dokazima“, gdje su tokom 1887. godine novinari doslovno svakog dana mogli zateći nekoga ko bi im demonstrirao opasnost izmjenične struje od 1000 vati njenim puštanjem na pse ili mačke, koji su bili priključeni (ovo pogubljenje su nazivali "Vestinghausacija). Potom su u februaru 1888. godine objavili malu knjižicu u crvenim koricama sa natpisom „Upozorenje“, ispunjenu podacima o opasnostima izmjenične struje, te dodatkom koji su činila imena osoba koje su poginule od nje. Očigledno je da je Edisonova strategija bila obrazovati narod o opasnostima koje donosi izmjenična struja, te je učiniti nepoželjnom u američkom društvu.
        Westinghouseova firma nije pokušavala direktno odgovoriti ovim optužbama, ali su izvještavali javnosti o koristima koje donosi izmjenična struja, nadajući se da će njegov sistem jednostavno svojom supreiornošću izbaciti sa tržišta Edisonov sistem.
Kada je država New York 1888. službeno odobrila korištenje električne stolice za smrtne kazne, Westinghouse je shvatio da nešto mora poduzeti. Isprva je razmišljao o optužbi, ali se ipak odlučio da na vatru odgovori vatrom i tako je počela poznata „bitka dviju struja“ uz angažiranje stručnjaka za odnose sa javnostima Ernesta H. Heinrichsa.

[1] Scott M. Cutlip u „Public relations history: from the 17th to the 20th century. The Antecedents“ na pp. 200 citira Insullovog biografa.


Evo i filma

03.01.2008.

Korporativni PR: GERILA KAO ETIČKI KOREKTIV

Gerilski Adbusters aktivizam koji prepravlja plakate velikih korporacija u SAD-u spominje i Naomi Klein u knjizi No logo, a kao pojava ondje traje više od desetljeća. Skoro se pojavio i u Hrvatskoj. Ponovo govorimo o javnostima koji izražava negodovanje, ako već naš narod ne zna, kako ga izraziti. Preporučujem intervju INA-u BI TREBALO TUŽITI ZBOG ŠIRENJA LAŽI!  sa aktivistima 'Seksi gerile', grupe koja je u Zagrebu 'prepravila' INA-ine plakate s porukom 'okoliš očuvan'.
Inače, "Seksi gerila", postali su strah i trepet korporacija koje posluju u Hrvatskoj. Ovim "intervencijama"
ukazuju da oni zapravo plakate poput ovih INA-inih - rasvjetljuju! Ukazuju da se INA pokušava na totalno sulud način prezentirati kao korporaciju koja uči od prirode, što je, kažu besramno i perverzno izrugivanje svim žrtvama brojnih ekoloških incidenata koje je uzrokovala upravo INA.
Ne boje se biti otkriveni jer je globalna pouka bio slučaj tužbe McDonaldsa protiv dvoje londonskih aktivista zbog klevete. McDonalds je angažirao najskuplje odvjetnike, a aktivisti su na svojoj strani imali samo istinu. Tužba je McDonaldsu donijela toliko negativan publicitet da na kraju nisu niti pokušali naplatiti simboličnu cijenu kojom su aktivisti prema presudi kažnjeni.
Pretpostavljajuo da bi INA-ina tužba imala slične posljedice, tijekom suđenja bi na vidjelo izašlo svo njihovo prljavo rublje, a sigurni su da bi mnogi aktivisti i građani bili voljni pomoći ovim aktivistima u prikupljanju novih informacija koji su štetni za INA-u.
Naš narod se bezbeli boji - vrana i "efikasnog" sudstva!

03.01.2008.

Likovi i djela: KIRO ZAUVJEK PROSVIR'O A KOD NAS IZGLEDA LOPOVI MAZNULI INSTRUMENTE

Manje više svima je poznato kako se završila balada sa Ivicom Kirinom u Hrvatskoj - čovjek je dao ostavku nakon afere vepar, a prema priopćenju Vladina ureda za odnose s javnošću, premijer Sanader prihvatio je i potpisao Rješenje o njegovu razrješenju s dužnosti.
Noćas sam, gledajući Dnevnik na Novoj u 18:00, nekoliko puta čuo "ured za odnose s javnošću", pa čak i jednu ostavku upravitelja za odnose sa javnostima zbog sporne fotografije iz lova na veprove koja je vratila Markača u Haag.
Zašto to pominjem? E, pa zato što po ko zna koji put mogu ustanoviti da mi u Bosni i nemamo javnosti. Još malo pa će to postati čisto teorijski pojam, još jednom ponavljam, ne zato što nemamo kadra nego zato što nemamo javnosti. A šta imamo? Nažalost, čini se da imamo "raju" iz onog vremena, da je svijest naroda jednaka onoj od prije 100 i kusur godina, raju kojoj nije bilo lijepo pod Osmanskom imperijom, ali nije znala šta je čeka u Austrougarskom carstvu. Danas je riječ o raji koja je u komunizmu imala mir i inflacije (koje su ih čupale od kredita) u onom sistemu, a u ovom sistemu ima mir, globalizaciju i kredite (koje neće pojesti inflacija). I naravno - nikakvu državu.
O kakvim se "javnostima" radi najbolje su kazali Danis Tanović i Peđa Kojović, pročitajte, vrijedi se osvijestiti! Ljudi pozivaju na akciju! (whitewingsairlines prenio tekst iz BH Dana). Imam osjećaj kao da su svi uvezani, pa niko ništa ne smije uzviknuti da ne bi ostao "obilježen" do kraja života jer - vrana vrani neće kopati oči!

Meni ostaje da se nadam da će se nešto promijeniti u ovoj godini, malo po malo. I to ne zahvaljujući štrajkovima, nego odgovornijim radom. Krenuću sa čišćenjem ispred svog praga, ostao sam dužan postove sa PRIBA-e, ali dijelom je to zbog zauzetosti a drugi dio - beli do mene. Dakle, biće više postova, bar 3 sedmično. U međuvremenu ljubitelji poezije imaju na merhum.blogger.ba.

Možda, (ovo je možda sa malim šansama) ove godine izađe zbirka "Trg heroja" koja je inače dobila neka mizerno poticajna sredstva od Ministarstva, toliko mizerna da ih je izdavač vratio.

(umjesto fotografije - karikatura legendarnog Nika Titanika: niktitanik.com  

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 01/2008 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
359764

Powered by Blogger.ba