Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

30.12.2007.

Kung Fu turnir: SPORTSKI PR

Ovog posla sam se prihvatio 5 do 12 (čitaj: 2 dana uoči turnira) i uradio koliko sam mogao. Press-releaseovi  koje sam poslao, mediji su uglavnom objavili što smatram uspjehom posebno ako uzmemo u obzir to da je Kung Fu relativno nepoznat sport. Ovom prilikom se zahvaljujem i prijateljici mr. Željki Pejić koja mi je dala par korisnih savjeta u trenutku poznatom kao "Svingine oči", tj. trenutku kada su vam "zjene" toliko "raširene" da ne vidite detalje (kažu Svinga ne vidi prolaznike ispred nje jer pokušava pogledom obuhvatiti cijeli svijet), a kako kaže engleska poslovica "the devil is in the detail" tj. đavo se krije u detaljima. Nema ništa gore nego kada pošaljete press relase, a onda uvidite da ste napravili neku gramatičku ili banalnu grešku.
Što se tiče "newszak"-a, odn. uticaja PR na masmedije u smislu preuzimanja cjelovite vijesti uz potpis redakcije, ovaj put se desio presedan. tuzlarije.net 
su preuzele vijest, ali i potpisali mene. Hvala im - nisam to očekivao! Više o ovom događaju pisaću na burek.blogger.ba (ins).
Postoji mogućnost da ću raditi PR za ovaj Turnir i u budućnosti. Već sam u pregovorima i mislim da će sve biti OK. Ipak su to ljudi od riječi sa velikim srcem koji su poprilično potegli da se nešto ovako desi baš u prvi put Bosni - ne u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji ili Makedoniji. A p
reuzeti odgovornost za nešto ovako znači raditi cijele godine.

I da, moram napomenuti da sam svo vrijeme strahovao da se ne desi neki nesretan slučaj  (povrede ili ne daje Bože smrt) budući da su brojne smrtne tačke na tijelu. Nije mala stvar imati takvu kriznu situaciju. Imao sam neki plan, ali sam bio i svjestan: kada te bujica događaja povuče teško je usmjeriti ka obali i uhvatiti se za pravu granu. Srećom, imam na umu 6C princip.
U tom smislu zahvaljujem višestrukom šampionu države Karate Klubu "Sinbra" (aka Sinalko) na pozajmljenoj podlozi. A o "trehanju" će biti riječi na burek.blogger.ba .

 

27.12.2007.

Interesantno: ŠTA NAM JE PROMAKLO, ŠTA JE CENZURIRANO U PROŠLOJ GODINI?

Svi kada spomenu PR, prvo na šta pomišljaju je manipuliranje medijima, objašnjavanje da je "limun sladak". Često se zaboravlja da je veliki dio odgovornosti i na medijima, tačnije "gatekeeperima" koji govore "šta jeste vijest, a šta nije".
Ovih dana sam zauzet slanjem press-releasea medijima za jedan vrlo interesantan događaj o kojem možete pročitati na burek.blogger.ba.
Baš će me interesovati koliko su naši mediji spremni preuzeti vijest (neki već jesu), a koji to (izgleda) očekuju da im se plati, kao da je riječ o šminkanju u sred grada ili nekom sličnom eventu. Kakav događaj pratim? Riječ je o Evropskom Kung Fu turniru čija je važnost za javnosti veća nego recimo ona vijest da je "
Holanđanin Arie Haan izabran je za novog selektora albanske nogometne reprezentacije". Šta je meni Holandski trener? Šta je meni Albanska reprezentacija?
A o fušu od naših medijskih kuća da ne pričamo. U vrijeme kada se webstranica smatra potebnom koliko i WC u stanu, obn.ba daje nam samo telefon xafsinga na kojem nakon dva poziva i čekanja nisam dobio nikoga. Nema e-maila za desk. Divota. I naravno, neki mediji preferiraju faks, al' o tome ne bih... ne mogu od smijeha...
Lista koju je ponudila http://www.projectcensored.org/ govori o "ljepoti" ne samo gatekeepera, nego i PR-ovaca, ali i vlasnika i medija i usluga vrhunskih PR-ovaca.

Top 25 CENZURISANIH VIJESTI 2007

#1 Future of Internet Debate Ignored by Media

#2 Halliburton Charged with Selling Nuclear Technologies to Iran

#3 Oceans of the World in Extreme Danger

#4 Hunger and Homelessness Increasing in the US

#5 High-Tech Genocide in Congo

#6 Federal Whistleblower Protection in Jeopardy

# 7 US Operatives Torture Detainees to Death in Afghanistan and Iraq

#8 Pentagon Exempt from Freedom of Information Act

#9 The World Bank Funds Israel-Palestine Wall

#10 Expanded Air War in Iraq Kills More Civilians

#11 Dangers of Genetically Modified Food Confirmed

#12 Pentagon Plans to Build New Landmines

#13 New Evidence Establishes Dangers of Roundup

#14 Homeland Security Contracts KBR to Build Detention Centers in the US

#15 Chemical Industry is EPA’s Primary Research Partner

#16 Ecuador and Mexico Defy US on International Criminal Court

#17 Iraq Invasion Promotes OPEC Agenda

#18 Physicist Challenges Official 9-11 Story

#19 Destruction of Rainforests Worst Ever

#20 Bottled Water: A Global Environmental Problem

#21 Gold Mining Threatens Ancient Andean Glaciers

#22 $Billions in Homeland Security Spending Undisclosed

#23 US Oil Targets Kyoto in Europe

#24 Cheney’s Halliburton Stock Rose Over 3000 Percent Last Year

#25 US Military in Paraguay Threatens Region

25.12.2007.

Reuters organizira novinarski trening "Pisanje međunarodnih vijesti" - Sarajevo-x.com

Fondacija Reuters organizira novinarski trening “Pisanje međunarodnih vijesti” od 18.-29. februara 2008. u Londonu. Više...
Ukoliko poznajete neke novinare obavijestite ih o ovoj vijesti. Bez dobrih novinara nema ni dobrog PR-a!

23.12.2007.

Kada kampanja postane dijelom anti-kampanja: ŠTA SE SVE LOŠE MOŽE UČINIT SA ŽVAKOM!

Orbit je organizovao foto konkurs, naravno, radi promocije proizvoda  «Orbit» žvakačih guma. Ovakvih akcija bude svako malo i vjerovatno ne bih obratio pažnju da nisam dobio komentar u kojem me je jedan od blogera pozvao da glasam za njega. Čovjek se izvinuo jer ne želi da bude smatran spamerom. Zove se Đulbić Mirsad, a njegov blog je  http://osobesainvaliditetom.blogger.ba
Da biste glasali, idite na link http://www.zvaciorbit.ba/galerija.asp gdje ćete naći sliku koja ima naziv DRVO ŽVAKA, a desno ispod nje je dugme "Glasaj". Tu pritisnete i glasate. Date svoje podatke, pa možda i Vi kao glasač dobijete nagradu organizatora. Nakon glasanja, Vama će stići e-mail sa zahtjevom za potvrdu vašeg glasa. Glas za omiljeni rad je potvrđen tek nakon što glasač klikne na link koji se nalazi u e-mail poruci poslanoj od strane operatora.

Volio bih da čovjek pobijedi, ali bojim se da bi mu mogli naći zamjerku jer nije riječ o klasičnoj fotografiji. Naime, riječ je o pomalo problematičnoj fotografiji jer pokazuje naš javašluk.
Na njegovoj slici je drvo oblijepljeno žvakama u zeničkoj ulici Masarikova, gdje mladi dolaze po kifle, pa nakon kupovine kifli, zalijepe žvaku na drvo.
Vjerujem da ste svi bar jednom u životu imali problem sa žvakom koja je završila u kosi ili na odjeći, ali ovo je ekološki gledano, jedna od rijetkih fotografija koje pokazuju bezobrazluk mladih u BiH.
Mislim,
drvo oblijepiti žvakama pri dolasku po kifle - kakav užasan običaj!

23.12.2007.

Tine Kračun: HERE COMES ANOTHER BUBBLE

Tinetovo predavanje pod naslovom "Promjene u komunikacijskim trendovima - kraj kulture masa" bilo je fokusirano na nove tehnologije, njihovu primjenu, uticaj i posljedice. Tine se skoro odškolovao u Velikoj Britaniji, tako da je prisutne mogao upoznati sa aktuelnim trendovima. Spomenuću samo dvije stvari.
1. Teorija dugog repa
Chrisa Andersona (the Long Tail theory). Prema ovoj teoriji digitalni proizvodi koji nisu hitovi (npr. digitalne knjige) "na dugom štapu" po tiražu to postaju jer jednostavno "stignu" na kraju do jednakog broja prodanih primjeraka kao i bestselleri. O ovom sam ranije čuo, za one koji žele više znati evo linka.
2. Druga interesantna stvar, posebno blogerima, je ova: kvalitet članaka objavljenih na BBC-u (glede npr. lektorski grešaka) pada iz jednostavnog razloga - svi su prešli on-line. Ne postoji više "desk",  a jedan broj novinara je zadužen da prati pisanje na blogovima. O značaju blogova u stvaranju medijske slike sam već pisao u postu od 2.12.07 - "
POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?" gdje sam ukazao na post Charles Arthura u kojem ukazuje na ulogu bloga na primjeru incidenta tj. napada na Glasgow airport. Tek tri sata nakon incidenta je došlo do zvanične izjave za javnosti. Blogovi i svjedoci su već sve prikazali na netu, a prenijeli mainstream mediji. Poenta: Nema više čekanja - PR-ovci moraju prvi javiti prije nego mediji preuzmu slike i vijesti od bloggera!
Kakva  je u toj novoj medijskoj slici uloga urednika možete vidjeti u slici ispod. Obratite pažnju na desnu stranu dolje: Public su zapravo blogeri koji su online i od njih News desk dobija vijesti jednako kao i od Reportera. Također, editori su online tako da su i oni vezani za blogove.
Eh, sad, ima toga još kao npr. o nekdašnjem posmatranju svijeta kroz prizmu age of deference i današnjeg gledanja koje je zapravo age of reference, o ROI-u u društvenim mrežama, online kampanjam - ali ne možete dobiti sve u postovima... ne bi bilo fer prema učesnicima!
Kao zaključak možda bi bolje bilo pogledati spot i pjesmu
"Here Comes Another Bubble" koja je urađena na melodiju pjesme Billy Joela “We Didn’t Start the Fire,”  benda iz San Francisca The Richter Scales
Tekst imate na ovoj adresi http://bizthoughts.mikelee.org/here-comes-another-bubble.html
Iako ove pjesme nije bilo na Tinetovom predavanju mislim da je na tom fonu i da je valja ozbiljno shvatiti. A šta se misli inače pod bubbleom, tj. mjehurićem? Ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/Dot-com_bubble


Graf
Graf


20.12.2007.

Čestitka: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OSLUN

Svim posjetiocima pr.blogger.ba koji su pripadnici islamske vjeroispovijesti od srca čestitam:

Bajram šerif mubarek olsun!

Neka uzvišeni Allah primi žrtve koje prinosite! Amin!

19.12.2007.

Vrijedno pažnje: TED

Za sve one koji su ljubitelji nauke, dobrih predavanja, konkretnih rješenja srdačno preporučujem http://www.ted.com/ (technology, entertainment & design)
Riječ je o organizaciji čiji je cilj predstavljanje i širenje najboljih ideja. Pri tome svaki predavač ima priliku da u 18 minuta održi "predavanje svog života". Da ne duljim, više pročitajte ovdje.
Moje poznavanje stanja koja vlada u zemljama trećeg svijeta je rasvijetlilo ovo predivno predavanje, u kome je
Hans Rosling predstavio povezanost GDP-a, zdravlja, smrtnosti djece, korištenje interneta, posljedice vođenja politike. Izgledalo je to vrlo jednostavno, a statsistika je, bar za mene, odjednom postala jedna predivna i vrlo zahvalna nauka. Posebno mi je drago što mi je ovim predavanjem ukazano na alat kojim se ovo može lijepo prikazati. Možete ga naći na gapminder.org gdje se nalaze još neka predavanja.

    Više predavanja imate na http://blog.ted.com/, a video ispod je predavanje autora "Emocionalne inteligencije" Daniela Golemana pod naslovom "Zašto svi mi nismo dobri Samaritanci"


16.12.2007.

Aubih 2: KAKO SE NE RADI PR ZA HUMANITARNU AKCIJU

U šteku imam nekoliko postova koji su (iako bajati) vrlo poučni i dobri primjeri svima zainteresovanim za PR - kako se radi i kako se ne radi!
Akcija dobrovoljnog davanja krvi održana 05.12.2007. na Američkom univerzitetu u BiH u Tuzli, klasičan je primjer kako se ne radi. (pogledajte ovdje)
Iz članka je evidentno nepostojanje plana iako je vrlo vjerovatno da je tu samo riječ o nepostojanju odnosa sa medijima. Vjerovatno su imali dobru namjeru, da ostanu skromni. Međutim, ovako su se samo prikazani kao totalno neorganizovani i hladni prema studentima. Iz članka je vidljivo da je izjednačen nepoznati broj studenata koji su spremni darovati krv sa nepoznatim brojem studenata koji to nisu i potcrtana zatvorenost uprave prama javnostima.
Nikakvog komentara, nikakve izjave, nikakvog povoda - niko ni jednom mediju ni riječi. Ko bi rekao da je moderni PR nastao u Americi?
Kako su prošli na TVTK i TVT - nije mi poznato. Tragovi na interentu su, nausprot tome, vidljivi.

14.12.2007.

Konferencija PRIBA: KRATKI OSVRT no. 1 - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović

1***

   Na predavanju PRIBA-e Milenko D. Djurić, PR-ovac sa 25-godišnjim iskustvom ispričao je jednu anegdotu koju će neki možda smatrati blasfemičnom, a kojom se ipak ukazuje na suštinu PR djelovanja – učiniti nešto drugačije, nešto neočekivano i nepredvidivo kako bi se razlikovali od konkurencije.

A anegdota kaže da je prvi PR slučaj zapravo nastao kada je Musa a.s. (Biblijski Mojsije) poveo svoj narod ka izbavljenju iz ropstva i to prema – morskoj obali. Svi su bili začuđeni, ali i Musaov brat koji se zvao Harun a.s. (Biblijski Aron), koji mu je zapravo bio pomoćnik u govorničkom smislu jer je bio rječitiji. Došao je trenutak kada su se približili obali - a nigdje brodova. Blaga panika dok se Faraonovi vojnici približavaju.

-  Šta ćemo sad? – upita Harun

-  Meni je došlo nadahnuće od Boga Uzvišenoga da udarim štapom i da će se ovo more pred nama razdvojiti da prođemo na drugu stranu. Kada prođemo ponovo ću udariti, a ono će se sastaviti i podaviti naše dušmane! – reče Musa a.s..

   Na ove riječi ga Harun a.s. (Aron) pogleda začuđeno i reče

-  Ako to uspiješ uraditi, garantujem ti jednu stranicu u svakom izdanju Svetog pisma!

 

2***

   Istina je da je pojam propaganda zapravo došao iz namjere proširivanja radosne vijesti («Congergatio de propaganda fide»), ali i da je s prvim svjetskim ratom zbog nacionalista ovaj termin poprimio negativne konotacije. Zbog toga mnogi PR poistovjećuju samo sa manipulacijom i u najblažem obliku - borbom za naslovne stranice.

No, u areni produkata i ideja nije važno samo imati kvalitet, nego i opstati. Samo naivni mogu misliti da je «slava koja ne blijedi» kojom obavezno hvale Rolling Stonese, nešto što dolazi samo po sebi, ili što bi rekao naš narod " eto 'nako". Na ugledu ovih fosila već 20 godina radi jedna britanska PR agencija.

 

3***

   Dakle, PR struka se služi različitim metodama, ali samo u onoj mjeri u kojoj se ne prelaze etički standardi. A to je daleko od onog oblika u kojem smo spomenuli na početku priče. Novi oblik podrazumijeva bitno izmijenjenu medijskoj atmosferi u odnosu na one koje su stoljećima vladale.

Prvenstveno, riječ je o funkciji koju brzina reagovanja medija na krizne situacije zove u vrh menadžmenta. Problem je što to menadžment uglavnom ne razumije, a o tome smo već pisali ovdje. Isti problem je istican tokom cijele konferencije, čuli smo interesantna zapažanja i iskustva predavača ali i kolega koji su učestvovali postavljajući pitanja predavačima.

            Konferencija je počela sa zakašnjenjem zbog iščekivanja prvog najavljenog predavača koji se sutradan izvinjavao zbog problema sa autom. Zato je Besima Spahića zamijenila Sanela Tunović koja nas je upoznala sa «Ulogom praćenja i analize medija u odnosima sa javnostima». Kako je konferencija odmicala često se pominjao problem medija-monitoringa ili jednostavnije pregledanja šta mediji govore i govore li šta o vama. Zbog toga PR-ovci svako jutro izgube sate i sate iščitavajući novine i strepeći da im neće šta važno promaći, a što bi ustvari u 06:00 trebalo biti na njihovom stolu, kako je ažurna ekipa iz Saneline firme, ekipa koja radi u tri smjene.

           

Slijedeći post - Tine Kračun, SPEM direktor

13.12.2007.

Imaš li Plan B? TO SU SAMO INTERESANTNI TEKSTOVI I INTERESANTAN ČASOPIS! :)

DNF je dobro primjetio - treba malo izaći iz svog tora. A svi koje interesuje PR i markting, a posebno ako imaju veze sa internetom (ako nemaju, bolje da to mijenjaju), trebali bi posjetiti stranicu časopisa "Plan B", a posebno obratiti pažnju na dio posvećen 2.0. Vrlo interesantni su tekstovi Smrt e-maila, Utjecaj društvenih mreža na brandove i o Čovjeku koji je smislio novi internet, koliko god to pretenciozno zvučalo.
Moram priznati da me je sam sadržaj časopisa itekako zainteresovao i da mi ga valja nekako već zbaviti, ako ne bude na našim trafikama!
O pokušaju manipuliranja preko društvenih siteova od strane velikih firmi i potrebi da se uključe na Facebook ili naredbi da se isključe, te preispitivanju pojma "prijatelj" usljed "uvezivanja" sa svakakvim ljudima preko Facebooka i sličnih siteova dobru kolumnu
pročitajte ovdje.

12.12.2007.

Za vašu pažnju: BLOGOPEN 07

Spomenuo sam ranije BlogOpen 07, a blog koji preporučjem je Svakodnevnica, jedan od najuticajnih blogova u Srbiji. Interesantan je članak o ovoj manifestaciji objavljen decembarskom boju "PC Press"-a.
Detaljniji prikaz dešavanja nalazi se na ovom mjestu.

10.12.2007.

Arhilab: DETALJNIJE O USPJEHU TOČKOVA U LONDONU!

Ranije sam na pr.blogger.ba pisao o uspjehu predstavljanja BH turizma na Svjetskoj turističkoj berzi (WTM) koja se održava od 12. do 15. novembra u Londonu i osvajanju nagrade za najbolji štand na ovom prestižnom svjetskom sajmu.
Više o tome kako je došlo do te ideje i zašto je ovaj dječak u krugu kreativnih ljudi zapravo bio inspiracija možete pročitati na burek.blogger.ba!

Zahvaljujući susretljivim autorima firme Arhilab donosimo vam brošuru prezentacije!

09.12.2007.

Završena PRIBA: VIŠE NEGO ODLIČNA!

Tek sam sada stigao sa puta i iako sam umoran moram napisati koju riječ.
Konferencija je bila i više nego uspješna. Što se tiče programa malo je bio izmijenjen, ali nabolje! :) Najprijatnije iznenađenje bilo je predavanje Stephen Mongelluzzo, ekspert za komunikacije
iz SAD-a! Helem, više o PRIBA-inoj konferenciji pisaću narednih dana i gledati da u svakom od više narednih postova napišem o predavanju dva ili više predavača. A bilo ih je poprilično...

03.12.2007.

Program Druga konferencija o odnosima s javnostima Priba 2007, Sarajevo, Ilidža, 7. i 8. 12. 2007.godine, Hotel Holywood Ilidža

Druga konferencija o odnosima s javnostima Priba 2007

Sarajevo, Ilidža, 7. i 8. 12. 2007.godine

Hotel Holywood Ilidža

 

Organizator: Udruženje za odnose s javnostima PRIBA u Bosni i Hercegovini

Partneri u organizaciji: ENI xafsing i Mima-Team, komunikacije&PR

 

Generalni medijski pokrovitelji:

NTV Hayat, Radio Kameleon, BH Radio 1,

 

Medijski pokrovitelji:

Radio Federacije BIH, Radio Postaja Orašje, Radio Postaja Novi Travnik, TNT, Radio Q, RadioTuzla

 

Prvi dan (petak 7.12.2007.)

 10:00 – 12:00   registracija učesnika

 12:00 – 12:25   Dobrodošlica pozdravna obraćanja

 12:30 – 13:15   Imidž – prof. Dr Besim Spahić, BIH

 13:15 – 14:15 Pametne krize, Dragan Savić, agencija Attache direktor, SRBIJA

 14:15 – 15:00 Promjene u mogućnostima komuniciranja, Tine Kračun, SPEM direktor

                        Intermediusa, SLOVENIJA

 15:00 – 15:30   Uloga praćenja i analize medija u odnosima sa javnostima, Sanela

Tunović, MIA direktor xafsinga i PR savjetnik, BIH

15:30 – 16:00   pauza

16:00 – 16:45   Internet i novi mediji, Miloje Sekulić, Mccann Erickson E-PR direktor, SRBIJA

16:45 – 17:15   Važnost internih komunikacija, Amra Odobašić, PR KC Tuzla i PRIBA

                         predsjednica, BiH       

17:15 – 17:45   PR u institucijama vlasti – Zlatko Vukmirović, Parlament BiH

17:45 – 18:45   Okrugli sto - Edhem Ekmeščić, Eni xafsing, direktor

18:45 – 19:00   Prezentacija sponzora

19:30               PR Party         


Drugi dan (subota 8.12.2007.)

09:30 – 10:00   jutarnja kafa

10:00 - 10:30   Odnosi sa javnostima kao mogući odgovor na zasićenost oglašavanjem, mr. Zarfa Hrnjić, Univerzitet u Tuzli, BiH

10:30 – 11:00    Korištenje teorije izvrsnosti i organizacijske efektivnosti pri ukazivanju na

vrijednosti, perspektive i rezultate djelovanja odnosa sa javnosima, mr. Emir Džambegović, BiH

11:00 - 11: 20    "Etika ili ne" Mirela Imamović,  Direktorica/PR Konsultant VIPsea-PR Consulting doo

 11:20 – 11:45   Public Relations i novi izazovi u globalnom svijetu, Milenko D. Djurić,

predsjednik Društva za odnose sa javnošću Srbije, SRBIJA

 11:45 – 12:30   Odnosi sa javnostima u zdravstvenim ustanovama, doc.dr.Radmila

                        Janičić, Fakultet organizacijskih nauka, Beograd, SRBIJA

 12:30 - 13:30   pauza – ručak

 13.30 – 14-30 Panel – Korporativne komunikacije, vrijeme promjena i izazovi

 14.30 – 14.40 prezentacije

14.40 – 15.00  Razvoj brendova u BiH – istraživanje, Azra Pleše, direktor ComArt, BiH

 15:00 – 15:30   Hvala što se došli-vidimo se iduće godine i podjela certifikata. 

02.12.2007.

Najinovativniji način prezentiranja turističke ponude: PODSJEĆANJE NA JOŠ JEDNU POBJEDU

Ako je nekome promakla vijest o uspjehu predstavljanja BH turizma prenosimo je još  jednom. Kažu da se prije proglašenja  znalo da smo pobjednici, a da je doslovno vladalabila navala na naš štand. O čemu se radi više pogledajte na ovim likovima ovdje(1) i ovdje(2).
Vijest kaže:
Organizatori Svjetske turističke berze (WTM) koja se održava od 12. do 15. novembra u Londonu dodijelili su Bosni i Hercegovini nagradu za najbolji štand na ovom prestižnom svjetskom sajmu. Na sajmu je prisutno preko 5.500 firmi iz više od 200 država, a nagrade za najbolji štand su dodjeljene u šest kategorija. BiH je dobila nagradu za najbolji štand u kategoriji "Best Feature Stand Award".

02.12.2007.

Vrijeme će pokazati: POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?

Koliko god izgledalo nemoguće da je odgovor na ovo pitanje je pozitivan, čini se da nam vrijeme tehnološkog napretka donosi potvrdan odgovor, bar kada je riječ o odnosima sa javnostima! Zapravo, PR-ovci će iz dana u dan postajati (taj proces je neizbježan) dio upraviteljskih timova što je potvrda ne samo teorije izvrsnosti, nego i prakse.
O tome govori i PR-blogger po imenu
Charles Arthur u ovom izvrsnom postu donoseći primjer incidenta tj. napada na Glasgow airport. Tek tri sata nakon incidenta je došlo do zvanične izjave za javnosti! Blogovi i svjedoci su već sve prikazali na netu, a prenijeli meinstream mediji. Poenta: Nema više čekanja - PR-ovci moraju prvi javiti prije nego mediji preuzmu slike i vijesti od bloggera!

POLOŽAJ PR-ovaca U FIRMAMA
PR-ovci su se dekadama osjećali odbačeno, zapostavljeno što je rezultat dijelom šarlatanstva, a dijelom nepoznavanja važnosti uloge PR-a za jednu organizaciju, ali i imidža "nezrele nauke" koji naravno uz pomoć naučnika doista i nestaje.
Ipak, moramo imati na umu da se PR prečesto (pa i danas) doživljava kao posao za koji je dovoljan telefax i radni stol. PRIBA bi trebala doprinijeti promijeni slike, one slike u kojoj PR-ovci izgledaju upravo kao u čuvenoj karikaturi u PR "Bibliji" (Cutlip, Center, Broom):
U prostoriji u kojoj se vide radnici koji rade sa stvarima sa nuklearne oznakama uz zid se nalazi stakleni ormar u kojem stoji čovjek u odijelu i kravatom sa aktovkom i
osmijehom. Na staklu piše: PR - razbiti staklo u slučaju nesreće!

"STAKLENI PLAFON" (ili ormar iz pomenute karikature)
(nema više "dok šef potpiše" jer dok dođe šef ugled može propasti)

O "staklenom plafonu" se odavno raspravlja - CEO-i iliti direktori i ostalo osoblje ne žele blizu sebi PR-ovce i postavljaju taj "plafon". PR-ovci se nažalost doživljavaju kao osobe kojima, o paradoksa li velikoga, mogu iscuriti informacije, tačnije vidi ih se kao obične megafone i poistovjećuju PR sa glasnogovorništvom (mnogi misle da je PR samo govorništvo, neka vrsta retorike i dokazivanja da je požar ustvari logorska vatrica, nažalost!)
A kada izbiju krize nikoga od šefova u pravilu nema da bi od njih PR-ovci dobili saglasnost za pokretanjem na određenu reakciju, tako da cijela stvar biva prepuštena decentralizovanim medijima i slobodnoj interpretaciji (često dezinformisane ili neinformisane javnosti) tačnije blogovima i izvještajima sa lica mjesta građana novinara kakvi su i-Report kod CNN-a ili nekog dopisnika sa terena.
Konsultanti koji se angažuju, prema iskustvu mnogih savjetnika (npr. iz agencije Attache iz Beograda u iskustvu predstavljenom na prvoj konferenciji) uglavnom kažu da šefovi počinju uz molbu da se sve "nekako zataška, ako može ikako!", a PR-ovcima koji rade u firmama su naravno odavno ruke svezane. Što se tiče zataškavanja - naravno, da ono nikada ne može proći! I naravno, jedino pitanje koji im ovi odgovaraju je "A zašto ste nas onda zvali - da reagujemo ili da zajedno žmirimo?"
U svakom slučaju, vrijeme i istraživanja će pokazati vrijednost teorije izvrsnosti, a "big-brother" mediji da PR-ovci moraju imati veća ovlaštenja pri reagovanju na dešavanja u javnosti, što podrazumjeva na upućenost u donošenje odluka od važnosti za sve!
slika sa stranice http://www.xafsingmax.com/mm/whatwedo-publicrelations.asp

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 12/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
359766

Powered by Blogger.ba