Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

30.11.2007.

Novi slogan Škotske od 125.000 £: WELCOME TO SCOTLAND

Da bi promijenili slogan Škotske "Scotland, Best Small Country In The World " potrošeno je £125,000 da bi, kako kažu u DailyRecord.co.uk izmozgali - "Welcome to Scotland".

Autor je škotska top agencija za oglašavanje "The Leith Agency". Naravno tu su i extra-tagovi, koji pomalo ublažuju situaciju, ali glavni potez je katastrofalno jednostavan!

Popis svih katastrofalnih poteza u zadnjih nekoliko godina (kada je riječ o sloganima) možete pronaći u ovom članku, tako da se jedini zaključak nadaje da je naš slogan "Enjoy life in BiH!" nenadmašiv (izgleda) za mnoge!


update

Hvala oBloze za koment i podsjećanje za podatke o pobjedi filma i štanda u golemoj konkurenciji!

26.11.2007.

Poziv na 2. konferenciju: PRIBA 2007.

                            Poziv

za učešće na Drugoj konferenciji o odnosima s javnostima „PRIBA 2007“

7. i 8. decembra/prosinca 2007.godine u Sarajevu
koju organizuje  Udruženje za odnose s javnostima PRIBA u Bosni i Hercegovini.

Partneri u organizaciji: ENI xafsing i Mima-Team, komunikacije&PR

 

Ključne teme Konferencije su: Public Relations i novi izazovi u globalnom svijetu, Internet i novi mediji, Pametne krize, Krizni PR, Uloga media monitoringa u odnosima s javnostima, Odnosi s javnostima kao moguci odgovor na zasičenost oglasavanjem, Društveno odgovorno poslovanje, Korporativni identitet, Važnost internog komuniciranja, Teorija izvrsnosti i organizacijske efektivnosti pri ukazivanju na vrijednosti, perspektive i rezultate djelovanja odnosa s javnostima, Novi trendovi u odnosima s javnostima, Odnosi s medijima, Odnosi s javnostima u institucijama, Event menadžment, Upravljanje promjenama, Imidž, Korporativno komuniciranje,...

O navedenim temama u dva radna dana konferencije govoriće:

prof. dr Besim Spahić, BIH ,

Dragan Savić, agencija Attache Beograd, direktor, SRBIJA,

Tine Kračun, SPEM direktor Intermediusa, SLOVENIJA,

Sanela Tunović, MIA direktor xafsinga i PR savjetnik, BIH ,

Miloje Sekulić, Mccann Erickson PR direktor, SRBIJA,

Amra Odobašić, PR UKC Tuzla i predsjednica PRIBA, BiH,

Edhem Ekmeščić, direktor ENI xxxing, BiH,

mr. Zarfa Hrnjić, Univerzitet u Tuzli, BiH

mr. Emir Džambegović, BiH ,

Milenko D. Djurić, predsjednik Društva za odnose sa javnošću Srbije, SRBIJA,

Doc. dr. Radmila Janičić, Fakultet organizacijskih nauka, Beograd, SRBIJA,

Azra Pleše, direktor ComArt, BiH,

Zlatko Vukmirović, BiH.

Očekuje se potvrda predavača iz Hrvatske i Slovenije o korporativnim komunikacijama i izazovima u razvoju odnosa s javnostima.


Preliminarni program:

Petak 7.12.2007.

10:00 – 12:00  registracija učesnika

12:00 – 12:25  Dobrodošlica

12:30 –15.30 Stručni dio konferencije

15:30 – 16:00  pauza

16:00 –17:30   Stručni dio konferencije

17:30 – 18:30  okrugli sto – sponzorstvo

18:45 – 19:00  networking, prezentacije sponzora

19:30 PR Party (koktel večera)

 

subota 8.12.2007.

09:30 – 10:00  jutarnja kafa

10:00 – 12.15   stručni dio konferencije

12:15 - 13:30   pauza – ručak

13.30 – 13.40   prezentacija BSC Zenica

13:40 – 15.30    stručni dio konferencije

15.00  završetak konferencije, zaključci i

podjela certifikata


 

Niz vrlo korisnih informacija koje će sigurno dati jasniju sliku o odnosima s javnostima možete dobiti na Konferenciji. Zato Vas i članove menadžmenta kao i osobe koje su zaslužene za za odnose s javnostima / korporativnim komunikacijama pozivamo da učestvujete na Drugoj Konferenciji o odnosima s javnostima ''  PRIBA 2007 '' koja će se održati 7. i 8.12.2007. godine u Hotelu Hollywood, Ilidža, Sarajevo.

 

Imajući u vidu važnost ovoga skupa za razvoj struke u našoj zemlji, nadamo se da ćete moći pridružiti nam se u Sarajevu na našoj konferenciji.

 

Prijavu možete izvršiti putem e-mail-a, telefona ili fax-om u ured za organizaciju:

Ured za organizaciju Amela Hadžibeganović

                                  00 387 62 336 209

                                  priba.sekretar@gmail.com

 

 

Kotizacija za učesnike:

- Članovi Udruženja: 90,00 KM / 45 EUR
- Ne-članovi: 120,00 KM / 60 EUR
- Za nove članove: 160,00 KM ( kotizacija+članarina ) / 80 EUR

Kotizacija uključuje: radne materijale konferencije, program-brošuru, CD i koktel-večeru u okviru PR party-ja, certifikat o učešću, obezbijeđenu kafu i osvježenje u planirane dvije pauze.

 

Paket aranžman 1:

- Članovi: Kotizacija i smještaj ( noćenje s doručkom/1 noć)  190,00 KM / 95 EUR

- Ne-članovi: Kotizacija i smještaj ( noćenje s doručkom/1 noć) 220,00 KM / 110 EUR

- Za nove članove: Kotizacija, članarina i smještaj ( noćenje s doručkom/1 noć) 260,00 KM / 130 EUR

Paket aranžman 2:

- Članovi: Kotizacija i smještaj ( noćenje s doručkom/2 noć)  290,00 KM / 145 EUR

- Ne-članovi: Kotizacija i smještaj ( noćenje s doručkom/2 noć) 320,00 KM / 160 EUR

- Za nove članove: Kotizacija, članarina i smještaj ( noćenje s doručkom/2 noć) 360,00 KM / 180 EUR

 

Prilikom prijave neophodno je naglasiti status u Udruženju i aranžman koji želite, kako bi Vam na adresu koju ste naveli bio dostavljen račun.

Uplata se može izvršiti :

 

Udruženje za odnose s javnostima PRIBA u BiH,

ID broj: 4209797040003

Transakcijski račun broj:

3060460000345170 kod HYPO ALPE ADRIA BANK

Naznaka: Za kotizaciju „PRIBA 2007“

 

Uz srdačan pozdrav, veselim se našem susretu!

 

Amra Odobašić, predsjednica

 

Generalni medijski pokrovitelji:

NTV Hayat, Radio Kameleon, BH Radio 1,

 

Medijski pokrovitelji:

Radio Federacije BIH, Radio Postaja Orašje, Radio Postaja Novi Travnik, TNT, Radio Q, RadioTuzla

25.11.2007.

Felix Baumgartner: RED BULL - VIŠE OD ENERGETSKOG NAPITKA?

Iako wikipedia kaže da je brend (eng. Brand) predstavlja holističku sumu (sinergiju) svih podataka o proizvodima ili grupama proizvoda radi poboljšanja verodostojnosti i ugleda organizacije ili pojedinca, (više definicija brenda ovdje) sasvim je jasno da je cilj brenda da pojam proizvoda postane jednak brendu, preciznije - da uništiš konkurenciju i tako npr. da kažete Red Bull umjesto energetski napitak i da uvijek kažete da "nije svejedno" kako kaže jedna reklama. Jedna od neobičnih stvari je da zapaženi uticaj Milke na BH tržištu i prepoznatljive ljubičaste boje i to toliki da je primjećen porast prodaje jednog čokoladnog proizvoda iz Hrvatske samo zbog promjene boje pakovanja u ljubičastu. (sa jednog predavanja na 1. konferenciji PRIBA-e).

Forbesovu top-lista brandova možete pogledati ovdje (morate pritisnuti "Skip this intro" da bi vidjeli)! Jedan od boljih i luđih primjera je Felix Baumgartner, Red Bullov pulen. http://www.felixbaumgartner.com/site/index.html je njegova zvanična stranica. Dolje ispod je par snimaka. E, pa stisni i reci da ne daje krila!

 

24.11.2007.

BBC posljednji irački bloggeri: INTERESANTNO PODSJEĆANJE?

BBC donosi zaniljiv članak o Iračkim bloggerima u Iraku i izbjeglištvu. Interesantno kako je sve slično... Da se naježiš...

Donosim dva citata:
"The first weeks here were something of a cultural shock. It has taken me these last three months to work away certain habits I'd acquired in Iraq after the war.

It's funny how you learn to act in a certain way and don't even know you're doing strange things - like avoiding people's eyes in the street or crazily murmuring prayers to yourself when stuck in traffic.

It took me at least three weeks to teach myself to walk properly again - with head lifted, not constantly looking behind me."

(od blogerke Riverbend)

I jedan od blogerke dajdžince Nedžimija (Zvjezdana) "Aunt Najma", koji je kao poenta:

"We're really strangers in our country... oh well, excuse me, I don't think "our" should be used anymore. I'm not sure whose country it is, but it's not mine for sure."


24.11.2007.

Danas uručene diplome: "GAUDEAMUS IGITUR" U MEJDANU!

Danas je u velikoj dvorani SKPC Mejdan održana svečana promocija diplomanata i magistara nauka, koji su stekli diplome u posljednjih godinu dana na Univerzitetu u Tuzli. (više ovdje na tuzlarije.net) Među onima koji su u zadnjoj godini magistrirali na žurnalistici falili su nam kolege Zarfa Hrnjić (zauzeta predavanjima na Žurnalistici) i Radenko Udovičić (također nije mogao doći zbog predavanja koje je držao). Na slici dolje sam sa kolegom Ibrahimom Kozlićem. Moram pohvaliti organizatore - sve je bilo u najboljem redu i naravno, koristim priliku da čestitam svim kolegama, akademskim građanima! Mejdanom još odzvanja "Gaudeamus igitur"!

atmosfera1 atmosfera2 emir bina ibrahim i emir
22.11.2007.

Pollitika: BLOGGERI I SLOBODA MEDIJA

Onima koji prate dešavanja na Hrvatskoj političkoj sceni, posebno preko interneta zasigurno nije promakao site Pollitika.com. Ono što je interesantno je da su od ponedeljka navečer meinstream mediji u Hrvatskoj, moglo bi se reći, po prvi put na ovim prostorima priznali nemoć i obustavili reklamiranje jednog stava, stava koji poziva na izbore i koji je - gle čuda - zbog toga etički upitan! Trebao je biti prikazan na HTV-u u ponedjeljak nakon 'Dnevnika'. Spot je naručen, termin je odobren, no nekoliko sati prije emitiranja čovjek je dobio obavijest da spot neće biti emitiran jer ga procjenjuje etičko povjerenstvo, ali nije dobio objašnjenje zašto spot neće biti emitiran.
Sam bloger navodi kako je spotom samo želio natjerati ljude da "mućnu glavom" i promovirati svoj sajt, te da mu nije jasno zašto spot nije podoban za emitiranje. (
Iscrpnije)

Zašto smatram ovo posebno interesantnim? U vrijeme nevidljive diktature medija koje oblikuju ne samo vijesti, nego i značaj koji im se pridaje, internet se javlja kao sredstvo neovisnog novinarstva. Ako uzmemo u obzir i to što je urednica časopisa Lider iz Hrvatske dala otkaz zato što su
"bogati klijenti i takozvani strateški partneri", kaže Tanja, "preuzeli uređivanje novina, a xafsing se toliko osilio da je počeo izdavati naređenja urednici." Tako su se u prilozima morali objavljivati tekstovi koji glume novinarske, a u stvari su jedva prikrivena reklama. (monitor.hr - tekst "Zviždi ti; Tanja, samo zviždi). Više o ovom fenomenu pobune novinara protiv "ruke koja ih hrani" (kako to oni koji diktiraju šta će se pisati vole reći), u nastojanju da ostanu neovisni ima izvrstan tekst u jutarnji.hr (ovdje).

Trebaju nam slobodni mediji. Ni PR-u ne odgovara diktatura, jednostavno zato što je pravi PR onaj koji radi u normalnim uvjetima tržišnog natjecanja. Držati nekoga u zabludi, zapravo, kratkoročno podiže cijenu dionica, ali izvještaj stiže kad-tad.

Zato pišite bloggeri, bunite se na nepravdu - jednom će i kod nas biti sličan site. Ovo pisanje "bez računa" ima itekakvog nepotkupljivog smisla... O.K. - "Daily Kos" jednom pao, ali - to je bila stvar političke naklonosti!

A evo i cenzurisanog spota:


20.11.2007.

Hajde budi: TUŽIBABA.ORG & HVALIBABA.ORG

Za one koji su u Hrvatskoj, a siti su kojekakvih Alibaba i 40 hajduka pojavio se site originalnog naziva - Tužibaba.org. Naravno, riječ je o portalu na kojem se možete anonimno žaliti na bilo šta - tj. prijaviti lošeg šefa, komšiju, stanodavca ili pak ozbiljnije stvari poput zlostavljanja. Portal čak ima i pritužbe sortirane po kantonima/županijama, npr. na što se žale Zagrepčani.
Pokretač portala Stjepan Dumančić navodi kako su moto sajta "liječimo frustracije za dobrobit nacije" zapravo neki shvatili kao provokaciju ili su se osjetili prozvani, zbog čega je dobio mnoge prijetnje smrću. (
Glas Slavonije)
Ipak, ovaj portal nije tu samo da zanovijeta - tu je i Hvalibaba.org, pa hvalite do mile volje!

Meni je ovaj koncept vrlo interesantan - možete prijaviti lošeg majstora, ali i javno pohvaliti dobrog! Čisto sumnjam da može doći do manipulacije, jednostavno - previše je korisnika... Mislite li vi da može funkcionisati ovaj koncept kod nas?
Nešto slično (ali samo u kritičarskom smislu) imamo i mi sa idijebimater.com , a mislim da sam nekada na blobu čitao kako je neko nešto slično kod nas poodavno pokrenuo.... ili se varam?
Koliko možemo računati na javnosti koje koriste internet?

17.11.2007.

Rezultati ankete: 60 % BI KUPILO ZIJANĆERKINU KNJIGU POSTOVA

11.10.2007. u postu "PR i Izdavaštvo: HOĆETE LI KUPITI ZIJANĆERKINU KNJIGU?" sam postavio pitanje za anketu čiji rezultat imate dolje! Dakle, 60% blogera koji su posjetili ovaj blog se izjasniše da bi voljeli imati Zijanćerkinu knjigu blogova - ili kako to praktičnije zvuči, voljeli bi imati da ih ponekad pročitaju iz knjige, odn. da ne moraju buljiti u monitor i tražiti omiljene postove.
Od srca zahvaljujem svima koji su učestvovali u glasanju!
Rezultati u boxu sa strane!

Da li biste voljeli imati knjigu ukoričenih blogova Zijanćerke? AddThis Social Bookmark Button
Selection   Votes
Definitivno DA!  60% 58
Možda  8% 8
Ne  9% 9
Nisam čitao njen blog - neutralan sam  22% 21
96 votes total
16.11.2007.

Zaključak o M.telu: EDO MAAJKA DAVNO OBJASNIO O ČEMU JE RIJEČ

Tačku na i o gerilskom xafsingu M:Tel dao je baklava u postu "Imamo li prijaatelje?" od 13.11.2007. iz kojeg se da zaključiti da je BH Telecom (što se tiče cijena) povoljniji. Što se tiče patriotizma, u današnjem BH Danima se nastavlja priča o privatizaciji (čitaj lopovluku) i ulasku slovenaca na mala vrata u BH Telecoma uz - vjerovali ili ne - Spisak "viđenih" Sarajlija iza kojih se kriju spretni Slovenci koji pljačkaju "glupe Bosance". Pročitajte bar izvod.
Toliko o patriotizmu.
U komentarima je cryptoman ostavio link na spot Ede Maajke svima koji razmišljaju o patriotizmu dok "patriote" trpaju lovu u džepove (Hvala C.- odlična poenta!) Poslušajte!


15.11.2007.

Haj'mo prljavi veš na uvid: FLEK UZVRAĆA UDARAC

Naslućivao sam da se ova afera oko brucoške večeri, čiji su glavni kandidati postali AU BiH i Flek security, neće tek tako završiti. Da i druga strana, iako na sudu neoptužena, ima ispričati priču iz svog ugla, pa i debelo zabiberiti pokazuje njihovo saopštenje za javnost. Iako je napisano u žaru odbrane, uz nekoherentan stil i uz poprilično razvodnjenu argumentaciju, FLEK security demantij ide "u kost" gospodinu Prciću. Cijelo saopćenje za javnost (ako ga takvim možemo nazvati) možete pročitati ovdje, a za vas izdvajam najinteresantnije djelove:

Evo kako su, kažu iz Flek-a, postupali:

"Gosp. Prcića smo nakon sprovedenih zakonskih mjera od strane zaštitara izvjestili da smo po zakonu obavezni izvjestiti MUP i Tužilaštvo o narušavanju javnog reda i mira. Gospodin Prcić nam je rekao kako mu to nikako ne ide u prilog i bio je izričito protiv toga. Stoga nas je molio da kao Agencija zataškamo incident studenata, a On će to riješiti disciplinskim sankcijama unutar Univerziteta. Zato je svjesno prikrio tuču studenata u prvobitnoj informaciji medijima izjavivši kako je Brucoško veče proteklo u izvanrednoj atmosferi." (vidi ovu vijest na zvaničnoj AU BiH stranici)

Klasične bosanska prozivka:

"Iznešene neistine od strane gosp. Prcića na nekvalitetnu uslugu od strane FLEK d.o.o. obrazlažemo između ostalog i činjenicom da je ovo njegov ustaljeni način za neplačanje usluga jer je na slične načine ostao dužan isplatu mnogim izvođačima usluga. Ovu tvrdnju ćemo po ukazanoj potrebi potkrijepiti sa nazivima izvođača i sumama novca koje pomenuti gospodin duguje i evidentne tuče studenata za vrijeme odvijanja nastave na Univerzitetu čiji je predsjednik Upravog Odbora."

A evo i udarca ispod pasa:

"Radi istine i obaveze prema javnosti primorani smo da agresivni nastup u medijima od strane Denisa Prcića koji je pretukao svog profesora Asima Tenića i nanio mu tjelesne ozljede.."

Umjesto zaključka i polemisanja pro et contra, a zbog silnih novaca koje su mnogi roditelji planirali potrositi na obrazovanje svojih studenata u budućnosti, volio bih ovaj slučaj vidjeti na Sudu, ako ćemo pravo!

UPDATE:

Kao da su me čuli - ovi iz AUBiH su se konretnije i jasnije oglasili ovdje!

14.11.2007.

AUBIH - krizni PR u obrazovanju: TUČA NA BRUCOŠKOM

Da se krizna situacija može desiti i u obrazovnim ustanovama i na manifestacijama koje ove organizuju kakva je brucoško veče pokazuje i ovaj slučaj sa AUBIHU MUP-u Tuzla, vezano za incident te večeri, spominju samo dva studenta, D.D. i B.H. Jedna od verzija ovog nemilog događaja je da su se ova dva studenta potukla, a da su zaštitari pokušali da ih razdvoje te je nastala opšta tuča. Kako je "u toku vožnje" nastalo još pet povrijeđenih - izgleda nikom nije jasno. Govoriti o rezultatima "sprovođenja interne istrage" dok novinari spremno dolaze do informacija iz MUP-a Tuzla, zvuči slabašno i razvodnjeno!
Ako pogledajte saopštenje za javnost iz posljednjeg komentara novinara tuzlarije.neta vidjećete koliko je važno održavati dobre odnose sa medijima, ali i sročiti jasnu i nedvosmislenu izjavu za javnost, a ne nešto tipa "U početku smo bili uvjereni da su incident započeli...". Posebno jer se ulazi u kontradiktornost jer se na kraju kaže: "Studenti D.D. i B.H., za sada su udaljeni sa fakulteta. Komisija AU BiH će odlučiti o daljoj sudbini pomenutih studenata. ".
Ama ili ih branite ili ih odmah osudite, a ne priča tipa "U početku smo bili uvjereni..."
A evo i jasnog komentara šta misle novinari tuzlarija o otvorenosti AUBiH-a prema medijima:
"Zanimljivo je da od 250 studenata koji su bili prisutni to veče, niko nije slikao ništa, s obzirom na činjenicu da se takve večeri žele zabilježiti slikom, kao i da uz foto aparate, gotovo svi na mobilnim telefonima imaju kamere."

10.11.2007.

Poprište borbe za mušterije: FORUM SARAJEVO-X

Na forumu sarajevo-x.com pojavila se tema: "M-Tel imate prijatelje!"
Nemam potrebe da iznosim stav po ovom pitanju jednostavno jer pokušavam ovaj slučaj posmatrati kao vrlo važnu dilemu u bh javnosti, pitanje sukoba patriotizma i interesa ili dva stava: jedan je patriotski sa slikom (neko je odmah na početku teme optužio: "Jel' ovo jos jedan potez Telecoma da ne ostane bez musterija?"), a drugi kaže: "Jedimo domace, pa makar to bilo lisce ili govna."
Vrijedi pogledati naše gnjevne javnosti. Nadam se da su se u ovo uključili PR menadžeri i jednih i drugih, a možda i trećih.
Borba za mušterije u toku... Ko god da ju je potaknuo.
UPDATE:
Da budemo realni, sutra bi neko mogao uraditi ovakvu "anti-kampanju" za hej-box (hercegovački provider) sa slikama rušenja starog mosta u Mostaru uz parolu "bye, bye!" (riječ je o reklami zamjene starog mobilnog ili dijelova istog za novi, a na reklami uništavaju stare mobitele i mijenjaju za nove).
Pokušavam ostati po strani, ipak mislim je izbor operatera lična stvar, uzeo neko u obzir ovu plakatu ili ne! Svako radi sa svojim parama što želi!
Anti-kampanja je tu, šta da vam kažem? Pogledajte na forumu šta ljudi misle o ovoj temi i pridružite se diskusiji.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=44044&postdays=0&postorder=asc&start=0
Cilj posta je da skrene pažnju na pojavu anti-kampanja...
UPDATE 2 - HRVATSKA - izbori i antikampanja:
Nismo jedini kod kojih je prisutna antikampanja! Naime, u Hrvatskoj je u toku predizborna kampanja koja se sve više zahuktava, a zanimljivo je primijetiti kako veliku ulogu tokom ovih izbora igra internet. Tako je ovih dana putem tog medija u javnost nekoliko anonimnih glasača plasiralo zanimljive antikampanjske "predizborne plakate". Naime, oštra HDZ-ova kampanja usmjerena samo na njihove najljuće protivnike, (one crvene dakako), odbila im se od glavu tako što su "obradili" HDZ.ove plakate sa novim porukama. Kako? Kliknite i pogledajte ih ovdje!

09.11.2007.

PRIBA - Druga konferencija: 7. i 8. decembar/prosinac 2007.godine, Hotel Hollywood, Ilidža, Sarajevo, BiH

Druga konferencija Udruženja za odnose s javnostima PRIBA u Bosni i Hercegovini „PRIBA 2007“ 7. i 8. decembar/prosinac 2007.godine biće održana u Hotelu Hollywood, na Ilidži u Sarajevu. U prilogu se nalazi poziv i obrazac za prijavu učešća. Prilog ovdje!
Molimo Vas da izvršite prijavu i rezervaciju smještaja, a o programu ćemo Vas obavijestiti uskoro! Obavještavam poštovane posjetioce PR.blogger.ba da će i moja malenkost održati izlaganje (vidi drugo na listi tema Konferencije). Naslov je podug jer skraćivanje ne bi dalo nikakav smisao:
"
Korištenje teorije izvrsnosti i organizacijske efektivnosti pri ukazivanju na vrijednosti, perspektive i rezultate djelovanja odnosa s javnostima".
Članak ukazuje na teorijsko rješenje problema mjerljivosti i «opipljivosti» PR djelovanja, kroz rezultate predstavljenih istraživanja dvaju neovisnih studija. Njima se ukazuje zašto je PR potreban (teorija o organizacijskoj efektnosti - Post, Preston i Sachs) i kakvi su uslovi potrebni za izvrstan PR (teorija izvrsnosti Gruniga i saradnika).

Ključne teme 2. Konferencije su
:
- Public Relations i novi izazovi u globalnom svijetu,
- Korištenje teorije izvrsnosti i organizacijske efektivnosti pri ukazivanju na vrijednosti, perspektive i rezultate djelovanja odnosa s javnostima,
- Internet i novi mediji,
- Krizni PR,
- Uloga media monitoringa u odnosima s javnostima,
- Odnosi s javnostima kao moguci odgovor na zasićenost oglašavanjem,
- Društveno odgovorno poslovanje,
- Upravljanje talenata,
- Važnost internog komuniciranja,
- Novi trendovi u odnosima s javnostima,
- Odnosi s medijima,
- Event menadžment,
- Upravljanje promjenama,
- Odnosi s javnostima u lokalnoj upravi,
- Imidž,
- Korporativno komuniciranje,...


Vidimo se!

07.11.2007.

Antologijska kampanja: SIMPSON I BRITANSKI PAGANI

Fan sam Simpsonovih, genijalnog crtića koji je ovog ljeta uz prvi svoj dugometražni film imao i odličnu PR kampanju. Najviše pomame je zapravo izazvano skrnavljenjem paganskog božanstva na padinama.  Cerne Abbas kod Dorseta u Velikog Britaniji.
Kraj njega su nacrtali (isperivom i ekološki ispravnom kredom) Homera Simpsona sa krofnom koja u ovoj situaciji liči na šuplji frizbi.
To je izazvalo Britanske pagane, pa su se zadali u prizivanje kiše.

(Više na ovom mjestu)

Naravno, film je genijalan -  a evo i najluđe scene kada Marge zatiče Simpsona zaigranog sa svojim kućnim ljubicem svinjom dok pjeva pjesmu Spiderpig, koja je zapravo parodija na pjesmu o Spidermanu, a možete je čuti na ovom mjestu:

Spiderpig Spiderpig - Pauksvinja, Pauksvinja,
Does what ever a spiderpig does -  Čini sve što
pauksvinja čini
Can he swing, from a web -  Može li se njihati na mreži
No he can't he's just a pig -  Ne, ne može, on je samo svinja
Look out, he is a spiderpig
!    -  Pazite se, on je Pauksvinja!Naravno, ovo što Homer pjeva je parodija na originalnu pjesmu iz Spiderman serijala!

04.11.2007.

Preporučujem post: KRUŠEVO Vs MEMPHIS

Pored ovog bloga ponekad stignem napisati i post na burek.blogger.ba , pa vam zbog toga preporučujem danas objavljeni post o komercijalizaciji Tošeta.
Manje više, svima je poznato da prije nije bilo moguće zaštiti svoje ime i prezime kao trademark, ali danas je to uobičajeno. Jedna od osoba koja je to učinila je David Beckham, a o tome možete vidjeti više na ovom mjestu gdje je Becks naveden u odjeljku Case studies (Briffa - pravna agencija za zaštitu poslovnih, intelektualnih i drugih prava). Tako da ukoliko nekome slučajno naumpadne da registruje i ima koristi od webstranice davidbeckham.ba - velike su šanse da će završiti na sudu kao tuženik, a beli i kao osuđenik!
Činilo se da toga kod nas nema sve dok Toše nije poginuo.
Mediji su i dalje puni vijesti o sporovima, zaštiti lika i djela, filmu o njemu i čemu sve ne...
Vrijedi o ovome razmisliti...

03.11.2007.

Tinka: EPILOG

Ako ćemo po medijima pod okriljem Avaza (Azra, Express, Dnevni avaz), Tinka Milinović će u budućnosti biti tretirana kao obični obmanjivač javnosti, Bingo djevojka sa bolesnom ambicijom.
Naime, u zadnjem broju magazina "Azra" (sa podnaslovom "samopromocija") pojavio se tekst "Tinka, pretjerala si!" u kojem se ona predstavlja kao iskompleksirani laktaš. Da stvar bude crnja to je redakcijski tekst odn. zvaničan stav Avazovih novinara. Išli su "u kost" objavivši faksimil pisma Tinkinog advokata i faksimil Tinkinog e-maila upućenog jednoj članici redakcije u kojem u maniru samopromocije u prva dva pasusa priča o sebi u trećem licu, a onda dva pasusa piše u prvom licu, što je klasični primjer kako se ne radi.
Taj meil je, kažu, od 22.08. i u njemu ih je Tinka obavijestila da se upoznala sa Sarkozyem što tada nisu objavili jer nije imala nikakve slike. (no comment)
Sa strane je upisan tekst mail koji svjedoči o Tinkinoj navalentnoj prirodi.
Također su preneseni i komentari sa foruma, ali je najsmješnija situacija po Tinku to što su novinari željeli nju intervjuirati, pa kako je nisu uspjeli kontaktirati mogli su se obratiti samo adovkatu. Vjerovatno su mu zato postavili pitanje: Zbog čega je Tinka prešla granicu dobrog ukusa u samopromociji? Odgovor, koji je po defaulltu PR šamar novinarima, bio je no comment! A kada ga još uputi advokat, to dođe kao klasični Knock out!

Na slici jedna mačka Tinka u pantolama nekog Davidea sa Flickr!a ...
Mora da je onaj Bowie...

01.11.2007.

Blogopen '07 - Novi Sad: PITANJE ZA POSJETIOCE - IDE LI IKO IZ BiH?

Pored pitanja iz naslova, za koje se nadam da će biti potvrdno, ostaje nam samo da se nadamo da će neko od bloggera sa blogger.ba koji žive u Novom Sadu kao npr. Sweetie ili hOMER89 napisati neki tekst o ovom događaju (oni su na listi bloggera čije avatare viđam - lista ovdje)
Što se tiče prijava - popunjeno je sve!
Lično, mene bi najviše zanimalo izlaganje Stephanie Booth, freelance blog konsultantkinje iz Švajcarske. Pričaće šta je to Blog Consulting i kome je on potreban.
Više o ovom jesenjem BlogOpenu, regionalnom radno-prijateljskom susret blogera, koji će, počevši od ove jeseni, biti na kalendaru redovnih godišnjih susreta svih učesnika u stvaranju blogosfere, kao stalni program Jesenjeg salona knjiga i medija u Novom Sadu možete pročitati na zvaničnoj stranici
http://blogopen.eu/

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 11/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
359743

Powered by Blogger.ba