Public Relations (Паблик рилејшнc�)

Blog posvećen PR i javnostima::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Dobrodošli na blog mr.sci. Emira Džambegovića

02.09.2007.

Uspjela PR kampanja kao prilog za povijest PR-a u BiH: ČESTITAMO RADIO KAMELEONU I SDP-u !

Ko je čitao bar "PR for dummies" shvatio je da je osnovno načelo dobre PR kampanje "Učiniti nešto potpuno drugačije što će skrenuti pažnju na Vas". To su shvatili i načelnik Tuzle Jasmin Imamović i gospodin Berbić (vlasnik Radio kameleona i agencije Coloseum) kome sam prije nekih sat vremena u čaršiji kod kina Centar čestitao ovu uspjelu PR-kampanju. Svaka čast i SDP-u.
U kampanjama je vrlo bitno imati i oponente, pa u tom smislu možemo utvrditi da su ih oni itekako uspjeli poraziti i steći još veću naklonost mase!
Davno je dr. Enes Karić, jedan od naših najboljih prevodilaca Kur'ana, konstatovao da Bosansko društvo varira između "ESTRADNOG teizma i ESTRADNOG ateizma". Tako je bilo i ovaj put.
Bilo bi glupo očekivati da se Islamska zajednica Tuzla neće oglasiti po pitanju odnosa između supružnika koje je regulirano propisima iz Kur'ana i sunneta dok se odvija p
rojekat otvorenog pozivanja na javno iskazivanje ljubavi tj. ljubljenje, pod pokroviteljstvom Općine Tuzla na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, Predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Premijerom TK Enesom Mujićem kao i Turističkom zajednicom TK.

HRONOLOGIJA SUPROSTAVLJANJA

1. Sve je počelo
30.08.2007. kada se Medžlis Islamske zajednice Tuzla oglasio saopštenjem u kojem je izrazio Oštra osuda manifestacije ˝Revolucija ljubavi ˝.  (pogledaj ovdje) a sve bi mogli sumirati u zadnjoj rečenici izjave predsjednika IZ Tuzla Mr. Amir-ef. Karića: "Organiziranje ovog javnog skupa i sudjelovanje u njemu neposredno pred ramazan predstavlja, najblaže kazano, izraz nepoštivanja senzibiliteta muslimana, zbog čega veliki broj muslimana ovoga grada osjeća duboku tugu."

2. Potom su reagovali mediji kao Tuzlarije.net na letak "Miss the kiss" - "Propusti poljubac" koji su distribuirali IZ i još neka udruženja građanja, ali i na prilog na Tuzlanskoj TV gdje je zapaženo da je IZ izjavila da:
"izražava svoj stav u pogledu organizovanja manifestacije "Revolucija ljubavi" i da neće preduzimati oštrije mjere!"
Ovo "Oštrije mjere" je protumačeno pitanjem:
"Da li su to naznake postojanja vjerske policije? Ipak, nadamo se da je u pitanju nespretno sročena rečenica, igra riječi, jer ako to nije, ne piše nam se dobro." (pogledaj ovdje sadržaj letka i izdvajanje dijela izjave IZ Tuzla)

3.
Isti dan 30.08.2007. pojavile su se i zvanične Reakcije na saopštenje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla "Nemoral je u mržnji, u ljubavi je moral" (vidi klipove izjava na ovom linku) u kojoj je spin-doktorovski načelnik Imamović objasnio kako nije nemoralno ljubiti se javno, posebno grupno, nego je nemoralno mrziti!

4. Naravno, da bi sve bilo zanimljivije pobrinuo se
31.08.2007. Općinski odbor SDA Tuzla Saopćenjem za javnost u povodu manifestacije «Revolucija ljubavi» u kojem su pozvali SDP da "objasni građanima Tuzle o čemu se radi, jer dok oni (SDP - op. E. Dž.) pozivaju na bojkot srbijanskih proizvoda, njihov istaknuti član načelnik Imamović je istovremeno supokrovitelj društveno opasnog, uvoznog proizvoda «Revolucija ljubavi» zajedno sa srbijanskim M:tel-om i TV PINK-om. " (više na ovom mjestu)

4. Dan uoči događaja
31.08.2007. oglasio se Radio ˝Kameleon˝ - press konferencijom obavještavajući nas da "Sve je spremno za ˝Revoluciju ljubavi˝ " Pri tome je spin-doktorovski i majstorski suptilno svako ko se suprostavlja ovoj manifestaciji nezvanično proglašen fašistom ("filozofija odvajanja"). Evo majstorske izjave gradonačelnika Jasmin Imamović:
"Ovaj projekat nije zasnovan na filozofiji odvajanja, nego spajanja i ovo je promocija filozofije ljubavi ambiciozno nazvana «Revolucija ljubavi». Vjerujemo da je u cijeloj Evropi, a posebno u BiH, potrebno harmonizirati odnose među razlikama i razviti metodu harmonizacije tih odnosa, a da osnova te metode treba da bude ljubav"
op. E. Dž. (moja podvlačenja kojima ukazujem na izjavu kojom se ne suptilan način i nepretenciozno izražava načelnikova namjera liječenja od nacionalizma pardon neharmonizma kod pojedinih građana Tuzle i BiH)

5. Nakon obaranje rekorda
01.09.2007. u 22:29 kada je "usne spojilo 6980 prijavljenih parova" i "Tuzlaci su novi svjetski rekorderi" pobjednik Imamović se javio i ocijenio napad Islamske zajednice Tuzla na manifestaciju „Obaranje Ginisovog rekorda u najmnogobrojnijem poljupcu“.:
"Uvijek se u ime vjere pravi politički udar i želi se razbiti jedna dobra ideja, ali su ovaj put udarili na tvrd kamen.
Ovaj put je upletena lokalna politika, koja kad god se uplete, od nas izgubi. Protiv nas rade jedan tajkun i političar (vlasnik jedne firme i član SDA Tuzla op. nov. "Oslobođenja"), koji žele mijenjati običaje Tuzle, a njihova imena ćemo otkriti kad zato dođe vrijeme. Pozivam građane Tuzle da odbrane napad na obraz ovog grada“. Imamović se pita i zašto Amir ef. Karić nije reagovao na slučaj Ilije Jurišića, koji se već četvrti mjesec nalazi u beogradskom zatvoru i ide dijelom lokalpatriotski direktno u kost implicirajući nešto još više:
„Kako ef.Karića, koji je inače iz Banovića došao u Tuzlu, ne pogađaju slučajevi silovanja i kako mu nisu smetale vehabije u Tuzli? Ja volim ovaj grad i niko neće zaustaviti razvoj i promociju ovog grada. Ko to može narediti ženama Tuzle kako da se oblače? To je diskriminacija“

Poštovani čitaoci - ja se ne sjećam da je IZ išta govorila o oblačenju! Ovo je školski primjer spina (pogledaj "korisni linkovi" sa desne strane - "Šta je to spin")! Priču završavamo izjavom muftije Kavazovića

6.
Muftija traži načelnikovo izvinjenje

Načelnik općine Tuzla Jasmin Imamović, ničim izazvan, duboko je uvrijedio Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i njene predstavnike svojom izjavom da je saopćenje za javnost Medžlisa Islamske zajednice Tuzla ”pokrenuo jedan tajkun”, navodi se u reagovanju muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića ” povodom ksenofobične i histerične reakcije načelnika Tuzle”.

”Islamskoj zajednici i njenim predstavnicima na svim nivoima niko ne može niti će moći određivati šta će u kojem trenutku raditi ili kakve će stavove zauzimati u pogledu određenih društvenih pojava, niti ih se može zaplašiti, makar to pokušavali i nosioci vlasti”, saopštava Muftija Tuzlanski javnosti. Stoga poziva načelnika Jasmina Imamovića da se javno izvini Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog nedopustive uvrede koju joj je nanio svojom izjavom.
(više na tuzlarije.net)

U današnjem oslbošenju čitam da su oponenti ovog događaja (ne spominje se ko je to) jučer prije događaja najavili press-konferenciju ispred Mercatora, ali da ona nije održana.

Neki u komentarima pitaju za moj lični stav:
Ja se naravno nisam sa suprugom pridružio ovom činu.
Za to imam svjedoke!
Nekako mi je to megašarena laža, šaša - kakogod! Draže su mi akcije darivanja Narodnoj kuhinji od ovih kampanja "Hljeba i igara".
Razlog je jasan - preči mi je Kur'an časni nego Ginisova knjiga rekorda!
A cijeli događaj posmatram samo kao odličnu PR-kampanju

Public Relations (Паблик рилејшнc�)
<< 09/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

LINKOVI

AKO NEŠTO TRAŽITE

Korisni linkovi

OBRAZOVNI LINKOVI
TED.com
youtube.com predavanja sa UC BERKELEY
AVAX I NENADMAŠNI RUSI
literature-free.com
Prirodne nauke
archive.org
Mašinski fakultet UNSA.ba
NOVO E-BOOKS 3000
www.dbebooks.in/
www.englishtips.org
(click UK flag for english pages)
www.freebooksource.com/
www.free-book.58search.com/
www.ccebook.cn/
www.allfreedownloadlinks.com/
www.takdc.com/
www.downarchive.com
www.softpedia.com
www.soft-best.net
www.download.com
www.softarchive.net
www.soft-kingdom.com
www.allfreethings.com
www.warungplus.com
www.softarchive.net
www.downtr.net
www.enfull.com

Svega narode...
Plube FilesharingBlog
KaTZ.cd
Scribd.com


Izdvojeni postovi:
*-Zašto radije odnosi s javnostima, nego odnosi s javnošću
*-Facebook status kao novi kanal komunikacije
*-Sultans of Spin: Milorad Dodik
*-Plaćena navika kao sistem oglašavanja: CIGARET-COOLERI
*-Sloboda pristupa informacijama
*-Netiquette- Bon-Ton na internetu i Mygazines.com
*-Etika i PR: ZAŠTO SVIJETLITI?
*-The Marlboro Man, najmoćniji brend imidž 20. stoljeća: DA NIJE BILO PR PITANJE JE
*-POSTEPENA PROMJENA PERCEPCIJE INTERNETA
*-HERE COMES ANOTHER BUBBLE
*-POČETAK KRAJA HIJERARHIJSKOG ODLUČIVANJA U POSTUPANJU U VRIJEME PR KRIZA?
*-Konferencija PRIBA - Milenko D. Djurić i Sanela Tunović
*-Interni PR: VAŽNOST ETIKE I ODNOSA SA RADNICIMA
*-Gdje počinje PR, a zastaje advertizing: ZA ŠAKU KIKIRIKIJA UMJESTO KOFERA $$$
*-Povijest PR: UTICAJ NEKIH BOGATIH LIČNOSTI
*-CNN i Youtube.com: NOVO POGLAVLJE POVIJESTI POLITIČKIH KAMPANJA - GRAĐANI POSTAVLJAJU I GLASAJU ZA VIDEO-PITANJA
*-Odbrana magistarskog dan poslije
*-Nekoliko slika sa odbrane magistarskog - skrolaj dole
*-MOGU LI JAVNOSTI DOISTA KREIRATI SVOJ ČASOPIS?
*-Korporativni blogovi (1): WEB 2.0
*-Korporativni blogovi (2): WEB 2.0 - INTERESANTNA KNJIGA
*-Uticaj bloga na poslovanje: BLOGERI, NASTAVITE SA KRITIKAMA!
*-PR povijest: MACACA (MACAQUE) SKANDAL ili ONLINE SAMOUBISTVO GEORGE ALLENA
*-Kakvo je akademsko izučavanje PR u BiH: POČECI
*-Prvi post sa starom domenom PUBLIC koja je poslije pretvorena u PR.blogger.ba


Izreke:

* "For us, there is only the trying. The rest is not our business."
* "Someone doing it often interrupts the person saying it cannot be done."
* "Perseverance is a great element of success. If you only knock long enough and loud enough at the gate, you are sure to wake up somebody."
* "Success is dependent upon the glands; sweat glands."
* "Success is the maximum utilization of the ability that you have."

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
371589

Powered by Blogger.ba